Vrt v lončkih 22: Jesenske zasaditve 2

Nekoliko bolj zračne, “vzhodnjaške” ideje za trajnice v cvetličnih posodah

Vrt v lončkih je po navdih in ideje za tokratne jesenske zasaditve šel na vzhod. Od tam je prinesel zamisli o zračnih posaditvah trajnic v črnih keramičnih loncih in pletenih košarah.

 

 

Ameriški slamnik z lepimi pudrasto rožnatimi cvetovi je bil pri nas dolgo poznan le kot zdravilna rastlina za večanje odpornosti. Toda ta severnoameriška rastlina že dolgo navdihuje žlahtnitelje po vsem svetu, da vzgajajo vedno nove sorte z različnimi barvami cvetov: mareličnimi, živooranžnimi, karminastimi, rumenimi in belimi. 

 

 

Ta ameriški slamnik (Echinacea purpurea ‘Avalanche’) ima bleščeče bele cvetove in dokaj zbito rast. Posadili smo ga s hermeliko in travo imperata (Imperata cylindrica ‘Red Baron’), spodaj pa se skriva še šop bilnice (Festuca glauca). Imperatini rdeči listi poživljajo zadržano zasaditev, mahovnate blazinice, ki smo  jih nabrali na sprehodu v gozdu, pa tudi sadilno površino spreminjajo v privlačno komponento zasaditve.

 

Pernetije so vedno pogostejše gostje naših domov in vrtov. Majhni in bleščeči zimzeleni listi ter plodovi od temnordeče do bele barve na ženskih rastlinah so trpežen zimski okras.

 

 


Mi smo  neugledno  rastlino sorte Pernettya mucronata ‘Mulberry Wine’  posadili v okrogel cvetlični lonec skupaj z jesensko reso in zimzelenim šašem (Carex morrowii ‘Variegata’) – in glej vrabca: postala je očarljiva.

 

 

Grozdasta svetilka (Cimicifuga racemosa) je trajnica, ki si zasluži našo pozornost tako z velikostjo kot z lepimi listi – pa tudi z zdravilnimi lastnostmi.  Najdemo jo prosto rastočo v Severni Ameriki, Evropi in Aziji, grm pa  zraste celo do dva metra visoko. Veliki in  nazobčani listi, razdeljeni na tri dele, se grmasto razraščajo, na  dolgih cvetnih steblih pa cvetijo latasta socvetja z drobnimi  belimi cvetovi.

Njene zdravilne učinke so poznali že severnoameriški Indijanci, zdaj pa jo uporabljajo predvsem za lajšanje klimakteričnih težav in za laktacijo. 

 

 

Varieteta grozdnate svetilke Cimicifuga racemosa ‘Brunette’ ima prelepe rdečerjave liste in socvetja z rožnatim nadihom. Za to jesen krasi posodo, spomladi jo bomo presadili v vrt v polsenčen kot, kjer ne bo trpela žeje.

 

 

Pod grozdnato svetilko smo posadili mačjo meto in šaš.

 

 

Blazinice mahu dodajo piko na i  razgibani zasaditvi.

 

 

Jetičnik, bilnica, hermelika in imperata napolnjujejo dve košari, spet ju dopolnjujejo zbite blazinice mahu.

 

 

Za konec pa še šopek, ki smo ga postavili v pleteno košaro. V gobo za cvetlične aranžmaje smo potaknili odcvetele kobule  gozdnega korena in drugih kobulnic in jih dopolnili s travniškim rmanom. Dodali smo blazinice mahu. Spekter od zabrisano zelenih nians do rjasto rožnate je mil in v sozvočju z zrelo naravo.

 

Tako, še eno nizanje idej za jesenske zasaditve našega vrta v lončku se izteka, mi pa sadimo naprej – do naslednjič.

 

Jesenske zasaditve smo pripravili s pomočjo Trajnic Strgar, obiščite jih v Črnučah.

Foto: KB