Vrt v lončkih 13: Senca kot neizkoriščena lega

V senci lepo uspevajo mnoge okrasne rastline, tako cvetnice kot listnate rastline.

Vrt v lončkih tokrat posvečamo senčnim legam, kjer je manj svetlobe. Kljub temu so idelane za marsikatere rastline. To so prefinjene lege za ustvarjanje zanimivih rastlinskih združb.

vodenke

Vodenka, vednocvetoče begonije (Begonia semperflorens), okrasna deteljica in hosta – v senci se dobro počutijo.

Lastniki vrta v lončkih običajno zasadijo južna okna, balkone in terase – in preklinjajo, ker jim žgoče poletno sonce nalaga ogromno dela z njihovo miniaturno posestjo; potrudijo se še z vzhodno in zahodno stranjo neba, na severu pa je vse golo, ker tam itak nič ne raste. Prav tako da nič ne raste v senci. Aja? Ja, gospa, kdo vam je pa to rekel? A mama? Bejžte no, pa ste kdaj preverili, ali je imela vaša mama čisto vse prav, kar vam je rekla? Niste? No, preverite!

Kijevka (Cordyline fructiosaI Black Magic)  in dihondra (Dichondra argentea Silver Falls) – malce eksotično, kajne?

Pri senčnih rastiščih se je mama že zmotila. Veliko rastlin namreč čudovito uspeva na hladnih rastiščih, kjer so varne pred vročim soncem. Tako kot nam prija senca, se v njej počutijo dobro tako enoletnice kot trajnice. Poglejmo gozdno podrast in rastje v senčnih soteskah, pa se bomo prepričali, da mnoge rastline imenitno uspevajo v takem okolju!
V ozadju japonska tisa (Taxus cuspidata), spredaj okrasna kopriva (Solenostemon scutellarioides ‘El Brighto) in hakonska trava (Hackonehloa macra All Gold)
Senčnate lege pa so pogosto tudi na vrtovih pod višjimi drevesi. Če tam rastline posadimo naravnost v tla, običajno slabo uspevajo, saj morajo za hranilne snovi tekmovati z drevesnimi koreninami. Zato tja raje postavimo lončnice ali posodovke.
 Šaš (Carex) in iskrivki (Heuchera) v purpurnem in bakrenem tonu ustvarjajo usklajeno kombinacijo z granitno sivo posodo.

 

Cvetoče rastline za senčne lege:
lilije, gomoljne in druge begonije, krinkarji, mačehe, lobelije, vodenke, plamenke, vrtne kresnice, ciklame …

Ne, ni res, da v senci uspevajo le listnate rastline in da se moramo odpovedati cvetju! Narobe, lepo bodo uspevale fuksije, petunije, vodenke, lilije, okrasni tobak, hortenzije, gomoljne begonije se tudi lahko obnesejo … bo dovolj? Ah ja, te rastline  cvetijo v barvnem spektru z modrim podtonom in med njimi težko najdemo žareče in  močne oranžne, rdeče in rumene barve – toda to je morebiti prednost za nas, saj ne bomo mogli ustreliti nobenega stilskega kozla. Zelo močnih barv cvetijo hortenzije, fuksije, ki kdaj kar pretiravajo z odpuljenimi barvnimi kombinacijami, ali gomoljne begonije, ki se zgledujejo po brokatnih opravah starih plemkinj.

Gomoljne begonije so nekoliko posebne rastline, ki se zgledujejo po aristokratskem šopirjenju v močnih, nekoliko osladnih tonih.  Pred nekaj desetletji so bile pogoste gostje na naših oknih.
Težki cvetovi  gomoljnih begonij nad mesnatimi listi – če hočemo kiksniti, potem posadimo eno limonovo rumeno,   eno rdečo, pa rožnato in oranžno begonijo. Če pa se bomo omejili samo na eno barvo, bodo zelo očarljive. Posebno v družbi zelenih rastlin, na  primer praproti.
Fuksije s, khm, nerodnim imenom so kot baletke v rastlinskem svetu. Najdemo jih v mnogih barvnih kombinacijah, saj je bilo vzgojenih več tisoč sort. Nekatere imajo rade močno sonce, mnoge pa prisegajo na polsenco ali senco.  
Azijska kljukasta lilija prav tako lepo uspeva v polsenci. Ta čebulnica je še redka gostja naših zasaditev.
Lilije! Sinonim za čistost, nežnost, prijeten vonj. Poznamo jih več skupin: azijske, orientalske, trobentaste in turške lilije. Polsenca prija mnogim izmed njih. Žal vse kaže, da jim ne prija moja roka. Ali vam uspevajo?
Turška lilija (L. martagon) uspeva ponekod pri nas tudi v naravi. Ta očarljivka prenese dosti sence.
Hortenzije (Hydrangea) so ljubiteljice kislih tal in polsence ali sence. Prijazne staromdone grmovnice (poznamo pa tudi vzpenjalke) cvetijo dolgo, dolgo. Bele sorte so redkejše.
Sen naših babic so bile modrocvetoče hortenzije – če jih niso posadile v kislo gozdno prst, je modrina zbledela v rožnatih odtenkih. Nič hudega.
Listnate rastline za senčne lege: hoste, bršljani, iskrivke ali hojhere, praproti, pljučniki, progasta regačica, kraljevske begonije, progasta visoka pahovka, aralija, zimzeleni …
Kraljevske begonije (Begonia rex) so že ene take razkošne “zelene rastline”: ponašajo se s srebrom, škrlatom, žametno zelenino. Za na dvor, vam pravim! Čisto lepo pa  bodo uspevale tudi pri vas za lopo. 

In ne, listnate rastlin niso samo dolgočasne zelene barve! Na primer hoste ali funkije premorejo tako enobarvne odtenke od rumenozelene do turkizne kot pisane različice. Bršljani ravno tako premorejo veliko pisanih sort, iskrivke  ali hojhere so vzele s palete barv vse odtenke od koralno rdečih prek purpurnih in oranžnih do svetlo- in temnozelenih. Okrasne koprive prav tako premorejo bogato paleto.  Listnate rastline v senci se mnogokrat ponašajo z zelo velikimi listi, saj letako lahko preživijo v okolju z manj svetlobe. S takimi velikolistnimi rastlinami (npr. hostami) kombiniramo ozkolistne rastline, kot so bambusi, ali praproti s filigransko razčlenjenimi listi.

Bršljanov je skoraj nepregledna vrsta sort. Toda v najgloblji senci bodo najbolj pisani v boju za preživetje postali dolgočasno zeleni …
Hoste so prelepe velikolistne rastline. Ko kupiš prvo, si zaželiš druge … konča se z zbiratelji in zbirkami. Tudi pri nas. Poleti poženejo še nežni cvetovi.
Nekatere rastline prav čakajo, da jih opazimo. Na primer pljučniki, ki pri nas cvetijo zgodaj spomladi ob gozdnem robu. Zanimive modro-rožnate cvetove še opazimo, kaj pa liste? Vzgojene so številne sorte, ki osupljajo z listnim bogastvom.  
Nekateri ljudje so vedno v senci – videti so neopazni ob drznejših osebkih, ki se sončijo v pozornosti. Vendar se ti neopazneži neštetokrat izkažejo za zelo zanimive, očarljive  ljudi. Tako je tudi s sencoljubnimi rastlinami: mnoge premorejo veliko dobrih lastnosti, le videti jih moramo.
Vodenke, okrasne koprive, sladki krompir in taro (Colocasia) –hvalnica polsenci!
Vrt v lončkih smo torej zasadili primerno severni strani neba in senčnim legam, ki godijo tako mnogim cvetnicam kot listnatim rastlinam.