Vrt v lončkih 21: Jesenske zasaditve 1

Poletna korita smo prenovili in pripravili na mrzlejše obdobje.

 

Jesen je tu. Poletni vrt v lončkih se poslavlja, treba ga bo nanovo posaditi. Prva faza: med poletne zasaditve nasadimo jesenske lepotice. Odločamo se glede na kondicijo rastlin, ki so sicer ljubiteljice sonca in vročine, in odstranimo vse, ki se ne kažejo več v najlepši podobi. Morda pa imamo v koritih trave ali trajnice? Posebno trave naj kar ostanejo, le dodamo jim  druge rastline. Trajnice pa so prav tako cenovno ugodna rešitev, saj so dolgoročno cenejše od enoletnic. Z nekaj truda jih bomo dolgo lahko gojili v posodah in opazovali njihovo vedno novo podobo skozi letne čase ali pa jih bomo presadili na vrt.

 

Druga faza bo napočila kak mesec pozneje, ko se bodo nočne temperature spustile tako nizko, da bodo dokončno ugonobile enoletnice, mi pa bomo z mislimi že pri zimi. Naše zasaditve bomo preuredili tako, da bodo lepe tudi pozimi.  Ampak o tem pozneje!

Tokrat smo se  posvetili prvi fazi in kritično pregledali naša poletna korita. Mi smo se poslovili od milijon zvončkov, vodenk in surfinij – kaj pa vi? In kaj smo posadili  namesto njih?

 

Sedum Hy. ‘Matrona’ premore rdeče liste in stebla.

Hermelike (Sedumi) so bile naša prva izbira. Dobro bi bilo, če bi jih posadili že spomladi, pa smo jih takrat spregledali. V vrtnariji s trajnicami pa so nas pričakale sadike v lončkih s svojim glavnim adutom, z nežnimi in vendar  trpežnimi  socvetji, ki bodo dekorativna tudi v mrzlejšem letnem obdobju. Ker so trajnice, jih bomo spomladi morda presadili na vrt.

Hermelike, grmičasto rastoče rastline z mesnatimi listi,  premorejo več sort, višje do 60 cm in nižje, zacvetijo  konec poletja. Sorte cvetijo z rdečkastmi, rožnatimi ali belimi cvetovi. Te rastline imajo najraje  peščeno in dobro prepustno prst, prenesejo pa pa tudi druge prsti. Ljubijo sonce, vendar uspevajo tudi v polsenci.

 

Hermelika (Sedum ‘Carl’), homulica (Sedum rupestre Angelina) z rumenozelenimi stebli, nežno rožnate krizanteme in purpurni sladki krompir (Ipomea batata).

Sladkemu  krompirju se izteka življenjska doba, vendar je še vedno veličasten s svojimi purpurnimi listi – rumenozelena homulica ga bo poživila, bledo rožnati krizantemi in hermelika pa s svojimi rožnatimi cvetovi poudarjata njegovo veličastno barvo. Ko bomo krompir odstranili, bomo zasaditvi dodali jesensko reso in hebe.

 

 

To pa je bršljan, ki se letos brati z okrasno koprivo v zelenorumeni barvi. Jeseni se bo kopriva poslovila, bršljan pa bo potrpežljivo uspeval naprej.

 

 

Iz najdaljšega korita smo odstranili vse poletne cvetice, ostali pa so nežni šaš (Carex alba),  afriški smilj (Helichrysum petiolare) in imenitni srebrnkasti nemški rožmarin (Santolina chamaecyparissus).

Srebrnkasti ton nemškega rožmarina  smo poudarili z jesensko reso (Erica gracilis), malimi ciklamami in krizantemo, vse cvetijo v beli barvi. Resam smo prisuli  kisel substrat pH 4,5. To je zemlja za  kisloljube rastline, kot so rododendroni, azaleje, rese … Rese moramo pogosto zalivati, sicer se cvetovi posušijo. Če bomo skrbno zalivali, bodo še dolgo lepe, ciklame pa ne prenesejo ostrejšega mraza.

 

 

Na rob korita smo posadili še modre drobnocvete mačehe, za ciklamami pa bo vso zimo lepa ena od heb.

 

 

Ko bo mraz pritisnil, bomo afriški smilj nadomestili z bršljanom.

 

 

V tej košari se bohotitijo jesenske rese in iskrivka ali hojhera (Heuchera americana ‘Palace Purple’). Morali jih bomo vestno zalivati, saj nimajo ravno veliko prostora. Toda jeseni se metabolizem rastlin upočasni in nimajo tako velikih potreb po hranilih in vodi, zato jih lahko posadimo gosteje.

 

 

V tem koritu na poletje spominja rožnatocvetoča razkuštrana gavra (Gaura ‘Siskyou Pink’)in perjanka (Pennisetum alopecuroides). Dodali smo jima bledorožnato  hermeliko in hojhero ter krizantemo.

 

 

Tajska bazilika, dihondra (Dichondra), šaš in hojhera (Heuchera americana ‘Palace Purple’) so še od poletja, dodali smo dve homulici in belo krizantemo.

 

 

Ker imamo prvič posajeno tajsko baziliko,še ne vemo, kako se bo obnašala v prihodnjih tednih. Ko bo klonila mrazu, jo bomo nadomestili  s hebami.

 

 

V tej košari pa se je bilnici  (Festuca glauca) pridružila hermelika  (Sedum Hy. ‘Matrona’).

 

 

Tako, to je prva zbirka naših posod z jesensko prenovitveno zasaditvijo! Kmalu jih predstavimo še nekaj.

Jesenske zasaditve smo pripravili s pomočjo Trajnic Strgar, obiščite jih v Črnučah.