Vrt v lončkih, drugi del

Naš vrt v lončkih ustvarjamo s kombiniranjem posod in rastlin. Pri izbiri pomislimo na okolico.

Vrt v lončkih se bo premaknil od primernih posod do primernih rastlin – no, posvetili se bomo ujemanju med njimi. Eno neznanko v naši enačbi, katere rezultat bo všečno zelenje s cvetjem na naših oknih, balkonih, terasah in drugod, smo namreč že razrešili: odločili smo se za posode. Izbirali smo jih glede na naš lastni okus, upoštevali smo tudi slog našega doma in presodili, ali se bodo ujele z okoljem.

Zdaj se odločamo o rastlinah, kar je naslednja stopnja oblikovanja vrta v lončkih. Če hočemo uspešno vrtnariti v lončkih, moramo najprej želje uskladiti z danostmi:

  • podnebne razmere v našem kraju
Rastne razmere se v Sloveniji zelo razlikujejo. Ob morju, v Istri in v spodnji Vipavski dolini je sredozemsko podnebje: mile zime z veliko padavin, vroča sušna poletja. Na tem območju lahko sadimo na prosto tudi eksotične rastline, saj so zmrzali redke. Toda poletno žgoče sonce ne prija vsem, lepo pa uspevajo pelargonije, sukulenti, oleandri, sivka in rožmarin …  
Glinena skledasta posoda, zasajena s sukulenti
 V alpskem svetu in ponekod na Notranjskem se temperature pozimi spustijo globoko pod ničlo, kar zoži naš morebitni izbor rastlin, če nimamo primernih prostorov za prezimovanje. Poleti pade na teh območjih več dežja in vlaga v zraku prija mnogim rastlinam. Žal pa jesenske pozebe uničijo cvetje.  V Prekmurju in na vzhodnem Štajerskem je zadnja leta poleti vse manj padavin, toda suša kot posledica podnebnih sprememb za vrtnarje v lončkih ni prehuda ovira.
  • naravne danosti okrog našega doma
Kako je osončena naša hiša? Ali je terasa prepišna? Mogoče živimo na območju s pogosto burjo in moramo poskrbeti za varnost?  Bomo rastline lahko redno zalivali? Kako velike posode lahko postavimo na okenske police ali terase?  
Kodrasta vrba v starem sodu ob skladovnici čokov – usojeni so si.
Žal smo se že morali posloviti od nekaterih zaželenih rastlin: Primorci  se bodo morali odpovedati nežnim venerinim lascem (Adiantum pedantum), lepo pa bodo uspevali na senčnati  kranjskogorski terasi. Žal pa niti najbolj sončno rastišče pod Vitrancem   ne bo pomagalo oleandrom  do toliko cvetja, kot ga lahko vidimo v Portorožu.
  • kulturna krajina
»Ljubi in delaj, kar hočeš,« pravi Sveto pismo. Aja? Naša dežela je onesnažena z napačnim razumevanjem tega reka, kazi jo stihijska pozidava po plodni zemlji in zunaj optimalnih garbaritov naselij; stavbna dediščina se uničuje ali je zapuščena; vsak si lasti pravico svoj okus vsiljevati okolici, pa čeprav je barvno slep … Če živimo na podeželju, si nikar ne utvarjajmo, da v lončke lahko posadimo karkoli, pa bo podoba našega doma vseeno všečna. Na podeželje ne sodijo eksotične rastline močnih struktur in kričečih barv. Izbiramo rastline, ki se ujemajo    z rastjem v bližnji naravi. Tako bomo dosegli mehke prehode in hiša ne bo tujek v prostoru, kot pogosto vidimo pri nas. V mestih imamo več oblikovalske svobode.
 
Omejitve je pametno sprejeti – naredijo nas ustvarjalne. Tudi ko se naš vrt skrči na en lonček.
 
Lončke smo kupovali tudi z mislijo na rastline, ki jih bomo posadili vanje.  Ko posodo zasadimo, tako poudarimo cvetje in zelenje, ki morda na vrtu sploh ne bi prišlo tako do izraza. Nekatere rastline se buno razraščajo in sadilno posodo hitro čisto prerastejo. Za take rastline je škoda umetelnih in dragih posod, ampak raje izberimo cenejše različice.
Okrasni bezeg (Samucus Black Lace) je moderna novost med letošnjimi posodovkami. 
Podjetneje oblikovane posode pa bodo prišle do izraza šele s pravo izbiro rastlin. Nizki štirioglati zabojčki so primerni za goste grmaste rastline ali mala drevesca. Visoke vrče in vaze polepšajo pobešave rastline, ki poudarijo njihove linije. 
Temno glazirana glinena posoda je v ostrem nasprotju z raznoliko strukturo nasadka. En tak  lonček zaleže za pet tekočih metrov običajnih balkonskih zasaditev pri nas.
 
Take posode postavimo same na izpostavljene točke ali jih obdamo s skupino nižjih, manj vpadljivih posod.  Vednozelene rastline bodo privlačne v posodah preprostih oblik in močnih barv. Viseče košare so primerne za pisano cvetje. Nizka kamnita korita so kot nalašč za sukulente ali sočnice …   Običajni glineni lonci, preprosta lesena korita in betonske posode se s svojim nevsiljivim videzom lepo  ujemajo z večino rastlin.

 

 Preprosti glineni lonci z mačehami

Vendar posode običajno niso idealno rastno okolje. Rastline v njih jih hitro prerastejo, gosti koreninski pleteži se zato radi izsušijo. pogosto zalivanje pa  iz prsti izplavlja hranilne snovi. Izdatno gnojenje sicer pospeši rast in cvetenje, vendar so rastline zaradi preobilice hranil  bolj občutljive, zato jih hitreje napadejo bolezni. Stene lončkov se lahko na žgočem soncu zelo segrejejo, ponoči pa močno ohladijo, zato rastline utrpijo temperaturni šok.

Nekatere rastline  pa so kot nalašč za neprijazne razmere, na primer sočnice in homulice. Zdi se, da bolj ko so na žgočem soncu in  skopo zalivane, lepše uspevajo. Hvala naravi za take rastline!
 
Skupine rastlin
Izbrali smo privlačne posode in lepa rastline, potem pa lončke po vrsti razpostavimo na balkon ali pod napušč – in se čudimo, da nas je spregledala komisija naše krajevne skupnosti za ocenjevanje balkonov! Kaj pa, če poskušamo posnemati naravo in njen neprekosljivi smisel za usklajenost? Rastline postavimo v skupine, in sicer tako, da se bo vsaka rastlina predstavila s svoje najlepše plati. Pokončne rastline damo v ozadje, da ustvarjajo višino kompozicije. Če jih postavimo na sredo, prevzamejo vodilno vlogo v skupini.
Oljke so priljubljene posodovke, vtis naredijo tako same kot vodilna rastlina v skupini posodovk.
Bujne rastline, ki se razraščajo v širino, ustvarjajo volumen. Plazeče se rastline pa visijo čez robove in mehčajo obrise.  Vendar ne pretiravajte z njimi, da ne bo videti, kot da se je hiša obesila.
 
Take skupine so lahko simetrične, bolj naravne pa so nesimetrične. Ustvarjajo vez med stavbo in naravo. Lahko pa si omislimo tudi stroge zasaditve, na primer vrsto enakih loncev z eno vrsto rastlin. Tovrstne zasaditve so mnogo močnejši likovni poudarek, lepo se podajo moderni minimalistični arhitekturi ali nekaterim bolj podjetnim stavbam v različnih umetnostnih slogih: baroku, klasicizmu, renesansi …  in formalnim vrtovom.
     
 Kadar vrtnarimo z otroki, izbirajmo pisane in zdržljive rastline.
Cvetje šele pride
Priznajte, ko kupujete rastline za svoj vrt v lončkih, razmišljate predvsem o živopisanem cvetju. Toda čas cvetenja je največkrat najkrajša doba v življenju rastlin. Zato raje razmišljajte o listih in steblih svojih favoritk. Da surfinije v tem niso ravno močne? Se strinjamo! Res lepo cvetijo, toda kdaj bomo dočakali slapove cvetja? Se bomo do takrat zadovoljili z neuglednim zelenjem? Kaj pa, če jih posadimo skupaj s strukturnimi rastlinami, ki se odlikujejo po zanimivem listju?
 
Roza sanje   
Oblikovanje z zelenjem

Listje in stebla lahko določajo značaj naše zasaditve: drobni in gosti listki ustvarjajo mirne lise; veliki in močni listi so dramatični. Ostre sabljaste rastline pritegnejo poglede, trave členijo močne barvne zasaditve. In zapomnite si: zelena ni ena, zelenih odtenkov je nešteto: od mahovnato zelene preko sivkasto zelenih, turkiznih, petrolejsko zelenih, rumenozelenih, bledozelenih do jabolčno in travnato zelene, če naštejemo samo nekaj odtenkov.

 

Skupina dišavnic v glineni posodi ustvarja podobo z različnimi odtenki zelene.

 Gospodarsko interesno združenje Profesionalna vrtnarska družba na svojem blogu predstavlja novosti in primerne zasaditve, objavlja pa tudi fotografije svojih strank.  Ste vi za zeleno-rumeno ali roza kombinacijo?