Vrt v lončkih 25: Kaj še cveti zgodaj spomladi

Azaleje in telohi, pa sveže barvne sheme zasaditev!

Prvi sončni dnevi, popje na drevesih je vsak dan bolj napeto, veje so muževne, trava začenja bosti iz namočenih tal – gremo sadit v lončke! Kako so vam bile všeč prejšnje zasaditve?  Po gneči v vrtnarijah, vrtnih centrih in tudi na sejmu Flora v Celju minuli konec tedna sodeč naveliko sejete in zasajate. Žal nas  sejem Flora tokrat ni zadovoljil, saj se je skrčilo število razstavljalcev, novosti pa je bilo – no, malo.

 


Foto: http://www.gardenersworld.com/plants/pots-containers/azalea-campanula/

Začnimo tokrat z azalejami! Ali se tudi vam zdi, da so te kisloljubne grmovnice zadnja leta nekoliko pozabljene?  Azaleje v naših vrtovih težko gojimo, saj zahtevajo kisla tla. Poskusimo z zasaditvijo v večji lonec! Na dno nasujemo plast črepinj in dosujemo kisel substrat. Ob azaleji posadimo še tri sadike zvončnic (Campanula.) Če bomo izbrali zimzeleno sorto, bo grmiček tudi po cvetenju privlačen vse leto. Ne pozabimo, kisla prst in dovolj vlage!

 

 

Od azalej gremo k ljubim telohom!  Ta lonec s sorto Helleborus ‘Pink Beauty’ je seveda naravnost iz vrtnarije, in to irske, toda tudi doma lahko v primerno posodo posajeni telohi bogato cvetijo. Te dni še najdemo bogato cvetoče rastline v masikateri bogateje založeni cvetličarni ali vrtnariji, če pa smo varčni, kupimo sadiko čez leto pri pridelovalcih trajnic.

Pokukajmo še enkrat v velevrtnarijo   Kientzler! Prejšnjikrat smo predstavili zelo zanimive pomladne zasaditve v rdeče-oranžno-vijoličnih tonih, tokrat pa začnimo z rumeno in modro!

 

 

Modro-rumena kombinacija! Uravnoteži jo zelenorumeni mleček (Euphorbia ‘Thalia’) v ozadju, ob njem je rumeno cvetoči šebenik (Erysimum ‘Zwerg’), pred njima pa spominčice  in vrtna trobentica (Primula ‘Buttercup Yellow). Kot modro nebo in rumeno sonce.

 

 

Še ena variacija na temo spomladanskega neba in sonca: rumenopisani bršljan, mleček, šaš (Carex hachijoensis ‘Evergold’), bledorumeni šebenik in rumena vrtna trobentica. Modri pol pa sestavljajo sinje spominčice in neverjetno indigo modra vrtna trobentica sorte Blue saphire.

 

 

Belo-rumene zasaditve redko srečamo, čeprav je v naravi nešteto podobnih zgledov: zvončki in trobentice v bregu, cvetoči regrat in češnjevo drevo nad njim. Iberis ali grobeljnik pri nas videvamo predvsem v skalnjakih, ob škarpah in na pokopališču.  Skupaj s trobenticami, šebenikom in šašem ustvarja radoživo sončno veselost.

 

 

Še ena sveža barvna kombinacija: bršljan (Hedera ‘Goldstern’) poskrbi za zelenje, velike vrtne marjetice vnašajo prijetno pomladno razpoloženje, v ozadju je manj znana hojherela (Heucherella ‘Morning Star’), spredaj pa sta vijolično cvetoči šebenik (Erysimum ‘Lilac’) in vrtna ivanjščica. Nekoliko rožnato nadahnjena hojherela je most med živim šebenikom in belo-rumenimi ivanjščicami.

Gremo spet k čebulnicam!

 

 Foto: Netherlands Flower Bulb Information Center

In spet tulipani! Ta velika nizka posoda s tulipani v temni purpurni barvi, ki se dvigajo visoko nad mačehe, seveda potrebuje veliko prostora okrog sebe, zato ni namenjena ozkim okenskim policam. Toda ideja, združevanje tulipanov v vodilni barvi in mačeh, ki s pisanimi odtenki podkrepljujejo izbrano barvno shemo, je vredna posnemanja tudi v ožjem okenskem koritu.

 

Foto: Netherlands Flower Bulb Information Center

Še ta meni tako ljuba zasaditev! Ima vse lastnosti, ki so mi všeč: ponavljanje in enostavnost, zanimive posode (nekakšne stare kovinske kante), modro barvo – in ja, nezahtevne hrušice! Le veliko jih je treba nasaditi!

 

 Foto: Netherlands Flower Bulb Information Center

Končujemo z belimi tulipani na črnem ozadju. Poglejte kompozicijo: zasaditev lahko razdelimo na pravokotnike, kjer glavno vlogo nosijo tulipani sorte  Maureen. Ker bi bili sami  nekoliko dolgočasni, sta dodani dve zeleni prekrovni rastlini.

 

Tako smo končali sprehod po naslednji seriji predlogov za spomladanske zasaditve v lončkih in koritih.  Kaj pa vam cveti v loncih in posodah?