Telohi na vrtu – in v šopku

Telohi (Helleborus) so raznoliki znanilci pomladi – kako jih gojimo?

Telohi (Helleborus) so najlepši v naravi – velika slast je že od konca novembra odkrivati kukajoče popke izpod snega in listja, v zgodnji pomladi se po jasah in ob gozdnem robu razcvetijo prvi veliki beli cvetovi našega črnega teloha (ime je dobil po črni koreniki). V višjih legah se črni telohi razcvetajo še pozno spomladi, na primer na Veliki planini. Kako vznemirljivo je slediti razvoju krhkih, vendar prodornih belih popkov, ki poslušajo vreme okrog sebe in se pritajajo, dokler ob prvem močnejšem soncu ne razprejo očarljivih cvetov! Dolgo vztrajajo in dobivajo rožnati nadih.

 

 

Črni teloh (Helleborus niger) je ena od kakih 20 vrst tega rodu, nekatere od njih jih najdemo samoniklo rastoče v Sloveniji. Poznamo še zelo podobne si med seboj blagodišeči zeleni teloh, hostni teloh in istrski teloh. Zanimivost: rumeni teloh je »kraljica telohov«, njihova velika žlahtniteljica Helen Ballard, v Bohinju našla zelenocvetoči teloh, ki je imel v cvetu zelo veliko rumene barve, in iz njega vzgojila rumenocvetoči križanec.

 

Orientalski telohi (H. orientalis) so zimzelena trajnice z belimi, rožnatimi ali škrlatnimi cvetovi, ki se odpirajo pozno pozimi. K njihovi lepoti je pripomoglo dolgoletno križanje, tako da so zdaj na voljo sorte z vrstnatimi cvetovi, sorte z več cvetovi na steblu in podobno. Orientalske telohe odlikuje zadržana pastelna paleta barv, ki jih kdaj bogatijo pike, marmoriranje, proge ali obrobe. Zelo lepi so kot rezano cvetje, žal jih v naših cvetličarnah redko zasledimo.

Smrdljivi teloh (H. foetidus) nikakor ne smrdi, čeprav mu to pripisuje latinsko poimenovanje je pa zadnja leta visoka moda. Zanj so značilni deljeni listi z ozkimi krpami in zeleni cvetovi. Nekatere varietete imajo zelene cvetove z visko rdečim nadihom ali obrobo. Poleti rastlino porežemo do tal, da spodbudimo rast. Je manj trdoživ od črnega in orientalskega teloha, saj rastline po petih letih začnejo propadati, vendar se nam oddolži tako, da se seme samo zaseje. Zelenocvetoči telohi so pri nas zelo pogosti na travnikih.

 

Sicer pa rod telohov šteje z okoli 20 zelnatih cvetočih vrst in številne kultivatorje in spada v družino zlatičevk. Telohi uspevajo v Evropi, zlasti na Balkanu, H. thibetanus izhaja iz zahodne Kitajske, H. vesicarius pa iz Turčije in Sirije.

Opis
Telohovi cvetovi so zvezdasti, brez čaše in imajo pet cvetnih listov. Na sredi je več nadraslih plodnic s številnimi prašniki, ki so krajši od cvetnih listov. Med prašniki in cvetnimi listi je krog rumeno-zelenih medovnikov. Steblo je olistano, stebelni listi so deljeni, razvrščeni spiralasto, brez prilistov.

Posamezne sorte telohov dosegajo višino od četrt metra (črni teloh) do 30 do 40 centimetrov (orientalski križanci, naš purpurno rdeči teloh (Helleborus atrorubens. Najviše, čez pol metra, zrastejo korziški teloh, smrdljivi teloh in nekateri križanci, ki dosegajo 60 – 90 cm ali še več.

Pozor!
Telohi so strupene rastline, najbolj strupene so korenine. Zastrupitev se kaže z omotico in z motnjami v delovanju srca, hude zastrupitve privedejo celo do smrti.

Gojenje
V minulih letih so te trajnice doživele renesanso pri vrtnarjih, jasno da najbolj tam, kjer rastline ne uspevajo v naravi! Zelo so priljubljeni v Angliji, Belgiji in na Nizozemskem, kjer se morajo vrtnarji zelo potruditi, da jim ustvarijo primerne rastne razmere. Vrtnarije jih ponujajo v loncih. Tako so zelo priljubljeni lončki črnega teloha v zgodnji zimi. Dekorativni so tako veliki beli cvetovi kot bleščeče zeleni listi. Ko rastline odcvetijo, jih lahko presadimo v vrt. Tudi pri nas so vedno bolj priljubljeni orientalski telohi, ki se ponašajo z veliko barvitostjo. Obnesejo se kot lončnice v hladnih prostorih ali na prostem, posajeni v senčnatih kotičkih atrija ali vrta ali kot rezano cvetje.

 

Rastišče in nega
Telohi potrebujejo za rast vlažna tla, bogata s hranili, v polsenci. Radi imajo globoka tla. Na vrtu jih obdamo s kompostno zastirko z nekaj apnenčevega peska. Zimzeleno listje pozimi lahko pomrzne, zato izberimo zatišne lege, lahko pa jih prekrijemo še s smrečjem, da bomo uživali v njihovi bleščeči lepoti. Če je listje zelo uvelo in brez leska, ga ob cvetenju ali zgodaj pomladi porežemo do tal, saj se bo čez poletje spet razraslo in rastlino oskrbelo z dovolj hranilnimi snovmi za bujno cvetenje naslednjo sezono. Tako bo tudi cvetje prišlo bolj do izraza. Telohi se nekaj skrbi v vrtu oddolžijo s košato razraslostjo in bujnim cvetenjem. Posadimo jih skupaj s pljučniki (Pulmonaria) in primulami, volčini, jetrniki …

 

 

Razmnoževanje
Telohe lahko razmnožimo z delitvijo ali s setvijo semena, vendar je slednje zahtevno početje. Korenine so močno olesenele, zato jih težko razdelimo, moramo pa jih takoj posaditi. V naravi zelo težko izkopljemo rastlino z nepoškodovanimi koreninami (in delamo škodo), zato raje kupimo sadike v vrtnarijah. Če se le da, se odločimo za presajanje jeseni, čeprav so takrat že vidne cvetne zasnove. Telohi se po presajanju nekaj let zakoreninjajo, šele potem res bogato cvetijo, zato jih na istem rastišču puščamo dalj časa.

Če želimo telohe vzgojiti iz semena, ga poberimo takoj, ko postanejo črna, takrat so namreč dozorela, in čim prej posejemo v hranljiv substrat, ki ga prekrijemo s peskom. Posodo postavimo na hladno mesto in redno vlažimo. Rastlinice presadimo v lončke in jih prenesemo na senčnato mesto na prostem.

 

 

Telohi v šopkih?

Otroci so z gozdnega roba prinesli šopek črnega teloha. Ustvarjali smo enostavne šopke: v skodelici, v belih pločevinastih vedrcih, z vrbovimi mačicami in kamenčki. Nič velikega, le prijazne okrasitve za prve predpomladne dni. Pojdite na sprehod in poiščite nekaj (poudarek je na nekaj!) cvetov črnega teloha – ustvarite čisto svoje šopke!

Stiliranje in foto: US