Jesenske zasadive v posodah

Jesenske zasaditve naj zdržijo pozno v trdo zimo.

Jesensko – zimskih zasaditvah smo že pisali. Njihova naloga je, da zdržijo pozno v zimo navkljub mrazu.  Uporabljali smo bršljan, hojhere, mačehe, reso, travo imperat, hermeliko, bilnico, hojhero,  okrasno zelje …

 

 

 

Jesenska vresa (Caluuna Vulgaris) ni enaka spomladanski resi ( Erica Carnea) – je enkraten cvetoč dodatek večini jesnko zimskih zasaditiev.

Vreso lahko namesto v navadne plastične posode sadimo tudi v dekorativne posode ali celo lesene gajbice. Skupaj z rdečimi dodatki (tukaj gre za jabolka) so všečna kombinacija.

 

 

Lahko jo postavimo celo v velike skodelice za kavo.

 

 

Popestri nam tako nagrobne aranžmaje …

 

 

… kot okenske police.

 

 

Mačeha je najbolj priljubljena dvoletnica. Mačehe vrtnarji ločujejo na velikocvetne mačehe, mini ali mnogocvetne mačehe, parkovne dišeče mačehe, pokrovne mačehe, viseče mačehe.  Mačehe najdemo v izredno veliki paleti barvnih kombinacij in odtenkov, ki jih pri drugih cvetočih rastlinah ne najdemo. Število sort mačeh se iz leta v leto povečuje. Mačehe navadno sadimo septembra in oktobra.

Ugodna za rast mačeh so zmerno vlažna vrtna tla, obogatena s kompostom ali šoto, ki ju dodajamo tudi preveč peščenim tlem. Lepo bodo uspevale v delni senci in na ne premočnem soncu, ki v nasprotnem lahko kaj hitro požge nežne cvetove. Pri načrtovanju zasaditev pazimo, da ne bomo pretiravali v kombinaciji preveč različnih barv.

Najlepše je, če bomo dali na eno mesto le malo barv, ki pa morajo biti usklajene, da se pokažejo v vsej lepoti. V vrtu bodo mačehe najbolj prišle do izraza na obrobkih, v ospredju zimzelenega grmičevja in na gredicah. Razen na vrtu lahko mačehe posadimo tudi v balkonska in okenska korita ter občudujemo njihove pisane obraze iz tople sobe. V oktobru, ko počasi pospravljamo balkonske rože, nam mačehe lepo popestrijo balkone in okna. Kombinacije rastlin, ki oplemenitijo mačehe so resa, marjetice, trobentice, ranunkulo, bršljan …  

 

 

Ciklame obsegajo do 23 vrst in po izvoru rastejo v vsej Evropi vse do Irana. Razveseljuje nas z velikimi cvetovi v barvnih odtnekih od bele do rožnate, rdeče, škrlatne in vijoličaste barve z vsemi vmesnimi odtenki. Novejše sorte cvetijo celo v barvah fuksije ali lososa. Nekateri cvetovi so znotraj drugače obarvani kot na zunanjem robu. Drugi cvetovi cikla pa imajo kodraste robove ali so cvetovi ciklam, ki imajo »oko« ali piko na dnu cvetnih lističev drugačne barve. V jesensko zimskih dneh naši vrtnarji največkrat prodajajo vrsto C. Persicum.

Ta vrsta ima podnevi rada temperaturo do 20C, ponoči med 6,5 in 15C. Zato ciklame v pretoplih notranjih prostorih trpijo in se kmalu posušijo. Hkrati pa so preobčutljive za zunanje celinsko slovensko podnebje. Dokler so temperature ugodne, so hvaležno in velikokrat uporabljena rastlina za krašenje t