Ljubiteljica sonca in vročega poletja v modrem

Afriška lilija – agapant ali modra lilija

 

Na vrtovih je najpogostejša vrsta Agapanthus africanus ali A. umbellatus.

Odkrijmo posodovko, ki je primerna za naše kraje in nas vsako leto znova prevzame s čudovitimi sinjemodrimi socvetji zvončastih cvetov.

Rapsodija v modrem, kaj je lahko še lepšega …

Modra lilija izhaja iz Južne Afrike, od koder so jo Nizozemci v 17. stoletju prinesli v Evropo. Sodi v majhen samostojen rod Agapanthus in obsega približno deset vrst vrst afriških lilij. Botanična vrsta cveti v svetlo modri, številne sorte pa tudi v beli ali temno modri barvi.


Modro v modrem

Afriška lilija je trajnica, to pomeni, da jo lahko gojimo več let ali celo desetletij, le presaditi oziroma razdeliti jo moramo, ko korenine dodobra zapolnijo posodo. Najprimernejši čas za presajanje je spomladi, ko je nevarnost pozebe mimo. Z ostrim nožem korenine razdelimo na več delov in vsakega posadimo v nov lonec. Pripravimo dobro odcedno mešanico glinene prsti, šote in komposta ali ustrezen kupljen substrat. Po presajanju bo z vsakim letom obilneje cvetela. V času, ko rastline ne presajamo, pa zamenjamo samo vrhnjo plast in dodamo nekaj mineralnega gnojila ter jo dobro zalijemo. S tem si zagotovimo bujno cvetenje.

 


Vrhunec poletja, ko afriška lilija sinjemodro zažari

Postavimo jo na zaveten in senčen prostor, da se listi navadijo na sončno svetlobo, sicer jih bodo močni sončni žarki osmodili. Po štirinajstih dneh pa rastlino postavimo na sončno mesto, kjer jo zalivamo po potrebi in enkrat tedensko gnojimo. Če bo rastlina stala na prostem, jo bo zalival tudi dež. Že sredi junija bo na dolgih steblih pognala popke in proti koncu meseca obilno zacvetela. Cvetela bo dolgo in bogato v prelivajočih se sinjemodrih odtenkih.


Zeleno …

Porajanje modrine

 


Nebogljena modrina – rojstvo modrine

 

Tudi sami listi, ki so podolgovati in rahlo povoščeni, popolnoma prekrijejo posodo in so lep okras tudi v kombinaciji z drugimi rastlinami.

 


Lepota ni samo v cvetovih

Po cvetenju, ki traja vse do konca avgusta, tvorijo semenske glavice. Te odstranimo, da rastline ne izčrpajo. V septembru jih več ne gnojimo in tudi zalivamo jih manj ter odstranjujemo vodo v podstavkih, da mesnate korenine ne splesnijo.


Modrina stopi v ospredje

 


Modrina traja … in traja

V jeseni, ko je napoved nizkih temperatur (okrog prvega novembra), rastlino postavimo v prezimovališče. Navadno je to hladnejši prostor – klet, temperatura v njem naj bo od 5 do 15 stopinj. Če je klet svetla, bo rastlina obdržala liste, v temi pa bo liste izgubila in bodo spomladi na novo odgnali.

 

Z njimi z domačih teras, balkonov ali vrtov poletimo tja daleč na jug.
Pri nas je že nekaj let mogoče kupiti afriško lilijo v loncu (pazimo, da so listi lepo zeleni brez rumenih peg, kar je znamenje virusnega obolenja) ali pa pakirano v vrečkah z nekaj zemlje (bodimo pozorni, da so korenike še žive).

 

Afriška lilija se pogosto pojavlja tudi v aranžmajih, saj je v šopkih s travami ali drugimi primernimi rastlinami čudovita in dolgo obstojna.

 

Zanimivost

V Južni Afriki si z afriško lilijo polepšajo domove in cerkve za božič.
Ta čudovita roža tudi s posušenimi semeni in koreninami prinaša srečo v hišo in jo varuje pred naravnimi nesrečami.

Foto in tekst:  Mojca Popelar