Vrtnice – Mali raj pod kostanji

Mali raj pod kostanji – idilični vrt v Kobdilju, čudoviti kraški vasi.

 

Na lovu za lepimi vrtovi smo se odpravili v Kobdilj, idilično vasico, le nekaj sto metrov oddaljeno od slikovitega Štanjela. Posestvo Mali raj pod kostanji je kraška domačija, ki leži prav na vrhu vasi, v neposredni bližini Fabianijeve domačije, obdana pa je z vinogradi, travniki in gozdovi.

 

 

Ponuja tudi čudovit razgled na Štanjel in okoliško kraško pokrajino.

 

S prijazno lastnico, gospo Britto Höschele, sva se od kraškega borjača sprehodili proti obsežnemu terasastemu vrtu, ki ga poleg starih kostanjev, orehov, lovorjev, palm, fig, cipres in oljk krasijo tudi čudovite vrtnice. Na domačiji gojijo več kot sto različnih sort in so prava paša za oči, nos pa razvajajo z bogatimi dišavami. Ker nam jo je vreme letos malce zagodlo, je nekatere vrtnice že načel dež, marsikatera pa se še ni razcvetela, a smo kljub temu imeli kaj občudovati.

Vrt je poln majhnih kotičkov za posedanje in uživanje, je živ organizem, ki se je skozi leta počasi oblikoval in razraščal.

 

 

Na spodnji terasi je okrasni vrt zamenjal zelenjavnega, v zahtevni kraški zemlji zdaj rastejo oljke in sivka, obdane s pušpanom, ki ga je Britta sama vzgojila iz tisoč podtaknjencev.

 

Tudi nasadi vrtnic so delo njenih rok, vzgojila jih je iz podarjenih ali »narabutanih« vejic, pri razmnoževanju pa ji je pomagala njena vrtnarska izobrazba, pridobljena v Nemčiji.
Vsaka vrtnica je opremljena z napisom, ki nam zaupa njeno ime in letnico, zapisana na značilno kraško kamnito škrlo.

 

Posebna sorta vrtnice z zelo velikimi in gostimi cvetovi, ki se ni vdala dežju. (‘Pierre de Ronsard’ oziroma ‘Eden Rose 88’, 1987)

 

Posebno pozornost v vrtu vzbujajo podrobnosti, ki jih kje drugje morda niti ne bi opazili – lesene veje nenavadnih oblik, ki so našle mesto kot opora ali okrasni element, zanimive oblike kamnov, netreski v loncih in številne klopce, namenjene sproščenemu uživanju v vrtu.

Okrasne podrobnosti so tudi funkcionalne, tako na primer netreski vabijo k sebi mravlje in tako preprečujejo, da bi zašle v hišo.

Poseben čar vrtu dajejo kraški elementi, ohranjeni v svoji prvinski obliki, brez lepotnih popravkov – skrivenčene opornice iz akacijevega lesa, ki jih Kraševci sicer uporabljajo v vinogradih, kraški kamen, lesena vratca …

 

Figa, ki je bila tu že ob njihovem prihodu, se je v zadnjih letih precej razrasla in spominja na ogromno grmičevje.

 

 

Posebna sorta vrtnic, ki jim pravijo tudi Napoleonov klobuk (‘Chapeau de Napoléon’, 1827), saj res spominjajo na njegovo pokrivalo.

 

Vrt si je mogoče ogledati le po predhodnem dogovoru, tel: +386 (0)41 37 86 45 (Britta Höschele); e-pošta: info@marapoko.com

 

Foto in tekst: Tjaša Brajdih