Barvne sheme

Kako se s priročnikom naučimo z barvnimi kombinacijami ustvarjati prijetno bivalno okolje

Barve so vseokoli nas, barve so postale cenovno dostopne (ali veste, kako drag je bil na primer kraljevsko modri pigment v srednjem veku? kako drag je bil škrlat?), barve nam prve pridejo na misel, ko hočemo na hitro in poceni osvežiti svoje bivalno okolje.

Barve tudi učinkujejo na naše zaznave, počutje in čustva. Barvni kiksi nam zagrenijo bivanje. Čeprav živimo z barvami in jih zavestno izbiramo in uporabljamo od vrtca naprej, si lahko ob opremljanju domov pomagamo z raznimi barvnimi shemami.

 

Tehniška založba Slovenije je izdala priročnika Barvne sheme – Naučite se z barvnimi s kombinacijami ustvariti prijetno okolje.

Barvne sheme je napisala  Anna Starmer, ki že dolgo tesno sodeluje s podjetji, kot so IKEA, Marks and Spencer in Dulux Paints. Osrednji del 250 strani debele knjige manjšega formata in priročne oblike s spiralno vezavo obsega zbirka 200 barvnih palet z opisi. Uvede  jih predstavitev  teorije barv in nekaj predlogov za opremljanje, saj lahko s kombiniranjem barv oblikujemo prostor, ga navidezno povečamo ali zmanjšamo, poglobimo, naredimo toplejšega ali hladnejšega  in svetlejšega. Vsaka barvna paleta je naslovljena in opremljena s pojasnili in navodili. Začenja jo grafični prikaz predlagane barvne kode in nadaljuje kratek opis njenega učinka. Navdih razloži smernice za kombinacijo.  S tem katalogom barvnih palet se lahko odpravimo po trgovinah in začnemo sestavljati svojo paleto.


Presežek knjige je napotilo, da svoje tematske barvne sheme ustvarjamo z navdihi iz narave, umetnosti in podobno – veščina, ki jo pogrešamo pri nas. Vsebina je razdeljena na barvne sklope s širokim obsegom barvnih odtenkov od primarnih do pastelnih barv. Naslovi shem kot Poprova meta, čokolada in kava, Eleganca parnih čezoceank, Lišaji žajbelj in vrba in Limonina torta  nagovarjajo bolj ustvarjalne duše, pragmatični Med, Rja, Kozmetični pudri in podobni pa bodo bliže stvarnim osebkom – vsekakor pa avtorica uporabi domiselna poimenovanja.


Naj strnem: težko je napisati tako, da ne bo izzvenelo kot direktna reklama, toda knjiga je koristen pripomoček pri začetku ustvarjanja našega bivališča in pri poznejši prenovi ter je naravnost smešen izdatek v primerjavi z barvno sfiženimi nakupi – stane namreč 22,99 evra.