Všečnosti za vikend

Kaj si lahko ogledamo in preberemo ta konec tedna?

Pomlad je ponorela – naužijte se je! Vmes pa si vzemite čas za kino, razstavo ali peljite otroke na delavnico.

Napotujemo

  •  Spet odprt muzej Kraška hiša  

 

Od minule nedelje je po zimskem mirovanju spet odprt muzej  Kraška hiša  v Repnu  31,  Repentabor, Trst, Italija.  Vse do nedelje, 30. oktobra,  bodo prostori muzeja na voljo obiskovalcem, ki muzej lahko obiščejo ob nedeljah in praznikih od 11. ure do 12.30 in od 15. do 17. ure.  Vso  sezono se bodo v muzeju ob stalni etnološki postavitvi zvrstile  likovne in fotografske razstave, zadnji teden v avgustu pa  bo  spet potekala Kraška ohcet.

  • Afganistan: (ne)navadna življenja

Foto: Manca Juvan

V Fotogaleriji Stolp, Židovska 6, Maribor, je odprta razstava Afganistan: (ne)navadna življenja mlade fotografke Mance Juvan, posvečena vsakdanjemu življenju Afganistancev.
»Zgodbe o življenju običajnih Afganistancev so redke in imajo pomanjkljivo medijsko pokritost…vendar si zaslužijo, da so povedane in vidne, zato da nas opomnejo na resnične podobe vojne in revščine – na življenje, ki je daleč od običajnega.«  Manca Juvan

Fotogalerija Stolp je odprta od torka do petka od 14. do  in 18. ure  ter ob sobotah od 10. do 13. ure. Vstop je prost.

  • Arheozabava: Jamski ljudje in piščal

V soboto,  9. aprila 2011, se bo ob 10.30 v  Narodnem muzeju Slovenije, Prešernova 20, Ljubljana., začela delavnica za otroke  Jamski ljudje in piščal. Otroci bodo spoznali  eksponat svetovnega pomena, neandertalčevo piščal iz jame Divje babe pri Šebreljah. Razložen bo razvoj človeka, ki je pomemben za razumevanje pomena te arheološke najdbe. Izdelava neandertalčeve piščali  bo  tudi praktično prikazana. Vstopnina: 3,5 evra.

  • Mesto Poliedrija

V soboto,  9. aprila 2011, se bo v MATHEMI, Tržaška cesta 2, Ljubljana,  ob 12. uri začela delavnica, na kateri bodo otroci gradili domišljijsko mesto Poliedrija. Sestavljali bodo hiše, nebotičnike, gradove, kupole, mostove in drugo iz ploščic različnih oblik: trikotnikov, kvadratov, petkotnikov.  Delavnice so organizirane v sklopu razstave Hiša poliedrov. Vstopnina znaša 5 evrov.

  • Otročički

V Kinodvoru  je zdaj na sporedu film Otročički  avtorja Thomasa Balmèsa, Film brez komentarja, le ob spremljavi glasbe, spremlja prvih 18 mesecev življenja štirih malčkov na štirih koncih sveta: na Japonskem, v Mongoliji, ZDA in Namibiji. Sočasno, dan za dnem, pred očmi gledalca rastejo in odkrivajo svet Mari, Bayarjargal, Hattie in Ponijao. Dominstilovci opazujemo potrebe otrok v različnih kulturnih okoljih in njihovo odkrivanje ljudi okrog sebe, doma in okolice. Ta konec tedna film na sporedu v  petek, 8. aprila 2011, ob 17. in 19. uri, v soboto, 9. aprila 2011,  ob 17. in 19. uri in v nedeljo,  10. aprila 2011, ob 11. in 15. uri.
Poleg filma bo v soboto ob 15. uri Kinobalonova delavnica za otroke – igrali se bodo in spoznali najbolj znane igre z vsega sveta.

Berimo

  • Favn

Ta teden so blogi ponoreli za Favn, novo zofo oblikovalca Jamie Hayona za luksuznega prodajalca pohištva Fritza Hansena. Favn v danščini pomeni objem. Zofa toplo objame kogarkoli. Veoč o zofi na spletni strani proizvajalca.