Odštekanosti za četrtkov odklop

Dober dizajn s ščepcem humorja – zaželeno pri nas doma!

Kakovost industrijskega oblikovanja po mojem laičnem prepričanju najprej uporabnost predmeta, potem pa ekološkost izdelave in uporabe ter estetskost – vendar ali je uporaben predmet, izdelan naravi prijazno, sploh lahko grd?

 

Presežek pa je duhovitost. Alessijeve Anne, ki odpirajo buteljke, jih začepijo itn., vnesejo v vsakdanja opravila noto odštekanosti, ta pa je sol življenja. Anne sem omenila zato, ker je ena že dolgo z nami. Se mi zdi, da tisti, ki živi z mano, v kočljivih trenutkih svojo frustriranost rad izživi na njej. Malo me bega, ker zdaj hoče še tole Anno, da bi jo zabil …)

 

Nič kriva Anna je bila tudi zelo ljuba igrača vseh naraščajnikov. Če bi bilo po njihovo, bi bil naš dom ena sama odštekanost.

»Mama, glej!« se je eden od juniorjev vrgel na zaslon, ko smo na spletu priklikali do tega akvarija.

 

 

Ribji hotel (Fish Hotel) je oblikoval Teddy Luong za firmo Umbra. Da so okrogle bučke mučilnica za zlate ribice, so me ribjeljubci že prepričali. O tem akvariju se še niso izrekli. Vendar se mi zdi, da bi bil z nekaj peska in zelenja dovolj human, pardon, ribam prijazen.

 

Meni prijazna pa bi bila tale klopca.

 

Za firmo De la espada so jo oblikovali Japonci iz Leif.designparka. Enostavno modernistično oblikovanje z dodatno funkcijo – zakaj ne bi bilo tudi lončnicam udobno? Sediva tako lepo skupaj moja dracena in jaz, ona raste, jaz berem.

Ona je žejna, jaz jo zalijem in potem še sama srknem nekaj čaja. Iz vrečke. Hej, kam pa z vrečko? “Truga za vrečko,” predstavljajo po blogih tole skodelico. Čeprav – kolikokrat nisem vedela, kam z njo! Naj jo potlačim na krožniček ob skodelico, da se bo grdo odcejala? (Ali naj jo, nemarnica, fliknem v cvetlični lonček ob sebi?)

 

 

Oblikovalec Jonas Trampedach je našel mesto počitka zanjo. Rekviem za vrečko …

 

 

… ali pa novo življenje? Z novo vlogo? Svetilka Čajna lučka (Teelight) je kot moja najtanavadnejša čajna skodelica, obrnjena na glavo in z vrečko za čaj za prižiganje. Jan Bernstein za 10 Liter Design,  kupite pa jo lahko za 65 evrov.

Sploh so čajne vrečke navdihujoče za oblikovalce.

Na primer tele! Soon Mo Kang in tee-shirts (ja, neprevedljivo!)

 

Ali pa cedilce za čaj – morski pes v vašem čaju! Pablo Mattedoa za Charles & Marie.

 

Te pa so za lirike pri nas doma.

 

 

Natalija Ponomareva  je čaj zapakirala v origami. Ptice v stekleni skodelici – ah, kako lepo!

 

 

 

Na koncu pa še enkrat rože. Tile lončki s portreti: naj tvegamo našo družino prilepiti nanje? Bodo potem rožce še tako lepe? In ja, kaj če bodo rožce usahnile – bomo potem mi grši? Zamisel: kazahstanska.

Če mene vprašate, je dober dizajn z nekaj humornosti sol v našem domu – vendar preveč soli škodi!