Četrtkov odklop: Viseči vrtovi

Kokedama. Na nitkah. Uporabno? Morda. Očarljivo? Oja.

Kokedama je stara japonska veščina gojenja rastlin v kroglah, ki jih obesimo v prostor. Podviga se lahko lotimo tudi doma, in sicer izberemo rastline, ki jim prija senca ali polsenca, ter pripravimo prst iz sedmih delov navadne zemlje za lončnice in iz treh delov prsti za bonsaj, imenovane akedama.

Prst navlažimo toliko, da se sprijemlje, in oblikujemo iz nje trdno kroglo. Sadiko vtaknemo v majhno luknjico v krogli in zadelamo. S plastjo maha obdamo kroglo in povežemo s tanko nitko. Kokedamo še navežemo, obesimo pod strop – pa je! Zelo preprosto. Zalivanje? Hja, kroglo odvežemo, damo za deset minut v posodo z vodo, da se mah in prst prepojita, odcedimo in spet privežemo na svoje mesto. Ob tem rastline tudi redno vsak dan pršimo.

Nekateri pa so iz tovrstnega gojenja lončnic naredili tudi posel. Poglejte stran String Gardens, za njo stojinizozemski umetnik Fedor van der Valk. Rastline kot da lebdijo v prostoru, ob tem pa izvrstno uspevajo,saj mu sadne vrste celo obrodijo. In cvetoča drevesca – mamljivo lepa so! Ali pa vrtne enoletnice, ki jih obdaja trava … Najbolj me presune okrasni srobot, hej, nekaj dni lebdeče lepote je vrednih truda!  Ali pa vrtnica vzpenjalka …

Kakorkoli, trpežnejše orhideje, kaktusi , sočnice in čebulnice bi lahko gojili vsi gojitelji, ki poznajo vsaj osnovno abecedo nege rastlin.

Na ta način lahko gojimo tako enoletnice kot trajnice, čebulnice in orhideje, poskusimo lahko tudi z grmički ali drevesci, seveda ob naravnih omejitvah (predvidevamo, da se ne boste ukvarjali z gojenjem lipe ali jelke – ali pač?!)

 

Tako vertikalno vrtnarjenje je primerno za vse, ki jim primanjkuje prostora za cvetlične lonce in korita, saj lahko izkoristimo območja brez odlagalnih površin. Učinki so seveda posebni in primerni tudi za lokale.

 

Namig: tako lahko gojimo različne rastline iz našega bližnjega okolja, na primer zimzelen, plahtico ali travniško marjetico. To so zdržljive rastline, tako da bodo naše poskuse in trud hitro poplačale z uspehom. Potem pa se lotimo na primer …

… alojzijeve lilije. Tak viseči vrt na nitki je preprosto osupljiv, če uporabimo laks.

Vir fotografij: String Gardens