Čar črno bele kuhinje po rimsko

Funkcionalna in obenem tradicionalna oprema gostilnice La cucineria kot navdih za opremo domače kuhinje.

Retro kuhinje so v trendu, saj zadnja leta na starinske elemente naletimo tako pri sodobno oblikovanih kot pri rustikalnih kuhinjah. Za navdih pri opremljanju domače kuhinje smo si izbrali opremo rimske gostilnice La Cucineria.

Že na vhodu zagledamo teraco tlak v kombinaciji z lesenimi okvirji. Teraco tlak, ki mu v Italiji pravijo »pavimento alla veneziana« ali benečanski tlak, ker je bil zelo priljubljen prav na območju Beneške republike. Poznali so ga že v antiki, zelo priljubljen pa je bil na začetku 20. stoletja, ko je postal stalnica v italijanskih poslopjih, saj je ponujal neomejen razpon vlitih dekorativnih motivov. Krasil je tlake domovanj, javnih in zasebnih stavb, iz njega je nastala tudi zelo razširjena izpeljanka v obliki cementnih ploščic.

 

Funkcionalni opremi, obloženi s travertinom in lesom, se pridružujejo retro detajli: velike bele cevi pod stropom in tovarniške svetilke si podajajo roko s Tonetovimi stoli v črno-beli kombinaciji.

 Posebnost gostilniške kuhinje so odprte police in table, zaradi katerih imamo občutek, kot da lahko v kateremkoli trenutku priskočimo na pomoč kuharju, če bi se ta znašel v težavah.

 

 Črno-bela zgodba se s sten seli tudi v podrobnosti, z belo kredo popisana tabla je bila osrednji navdih tudi pri oblikovanju jedilnih listov.

 

Z barvo za table so premazane tudi nekatere stene v jedilnici, preostale pa so obložene s travertinom, tradicionalnim rimskim kamnom, ki se odlikuje po luknjičasti površini in toplih odtenkih.

 

 

Les, kamen in table na veliki beli podlagi so dobro izhodišče za opremo domače kuhinje, v kateri bo veliko svetlobe mehko poudarilo toplino naravnih materialov in retro detajlov.

 

 

Katere retro elemente pa bi vi izbrali pri opremljanju svoje kuhinje?

Foto: La cucineria