Stanovanje v stari tovarni na jezeru

Sredi podeželske idile na jugu Švedske se nahaja tovarniški kompleks iz petdesetih let, v katerem je bilo urejeno prostorno in moderno stanovanje.

 

Zahodni svet je v sedemdesetih letih za zadovoljevanje stanovanjskih potreb začel posegati po industrijski arhitekturi, takrat so s tem trendom začeli newyorški sodobni umetniki, ki so zaradi stanovanjske draginje kupovali opuščene delavnice in manufatkture in si v njih urejali ateljeje. Verjetno je med njimi najbolj znan Andy Warhol, saj je bil njegov loft središče avantgardnega dogajanja, dekadentnih zabav in razstav. Loft je takrat postal sopomenka za velike in svetle prostore, ki kot nepopisan list dopuščajo veliko ustvarjalne svobode. Prav zato so danes spet v modi, saj v njih arhitekti in oblikovalci interjerjev vidijo idealen oder za postavitve sodobnih ambientacij in zanimive opreme.

Loft na jugu Švedske je nastal v prostorih nekdanje tovarne pohištva. Stanovanje je trenutno veliko 300 kvadratnih metrov, vendar je ta prostor mogoče tako zmanjšati kot ustvariti nove prostore in stanovanja. Poslopje stoji tik ob vodi, saj je tovarna uporabljala vodo kot pogonsko silo.

 

 

Stanovanje je prostorno, tlakovano je z industrijskim cementnim premazom v temno sivi barvi, medtem ko so stene bele, da se preko njih preliva svetloba iz številnih panoramskih in strešnih oken. Na vhodu nas sprejme črno bel fotografski triptih.

 

 

Jedilno mizo, ob kateri so raznoliki moderni stoli, osvetljujeta beli tovarniški svetili, ki se vklapljata v izčiščeno podobo celotnega stanovanja. Zanimiva je uporaba preprog, ki zamejujejo različe kotičke brez predelnih sten ali druge opreme.

 

 

Pogled preko mize je veličasten. Zajtrk je tukaj prava nirvana.

 

 

Kuhinja sestoji iz dveh lesenih kubusov in bele vgradne omare. Nič odvečnega, obenem pa veliko svetlobe iz strešnega okna. Tudi tukaj se pojavi preproga v toplih barvah, ki nekoliko omili hladni vtis, ki ga pušča minimalistična oprema.

 

 

Iz kuhinje se pogled odpira proti dnevnemu prostoru s kaminom in skozi velika okna naprej, čez jezero. Odsevi z vodne gladine rišejo zanimive igre svetlobe po stropu. Notranjost se staplja z zunanjostjo, kot da bi se nahajali na veliki terasi.

 

 

Iz celotnega dnevnega prostora se razgled odpira na okolico z jezerom in gozdom. Tudi bralni kotiček ob kaminu, ki je zastekljen na obeh straneh, ni izjema. Branje mora biti tu posebno doživetje.

 

 

V ozadju za prostorom s kaminom se nahaja kotiček za muciziranje. Bobni, odprt razgled in velike sodobne črno bele slike.

 

 

Ko na bivšo tovarno leže mrak, se nebo zrcali v gladini jezera in se sam razgled spremeni v umetnino.

 

 

V drugem traktu stanovanja se nahajata spalnici in kopalnica. Do njih dostopamo preko velikih odprtih prostorov.

 

 

Velike črno bele slike lahko v vsej tej prostornosti zadihajo v vsej svoji sporočilnosti.

 

 

Prehod v spalnico je odprt, od dnevnega prostora jo ločuje le predelna stena.

 

 

Kopalnica sledi črno-beli barvni shemi celotnega stanovanja. Pogrešamo kakšen lesen dodatek, ki bi tako kot v ostalih prostorih poskrbel za toplejši občutek.

 

 

Samostojna masažna kad vabi s svojim razgledom skozi okno.

 

Tako kot celoten prostor je tudi tuš minimalističen in v sodobnem slogu – velik, zastekljen in brez kadi.

Zahodna terasa je kot nalašč za martinčkanje. Poleg tega je jezero tako blizu, da lahko z nje tudi ribarite. Kaj pravite, dopoldne preživite v udobnem fotelju, za kosilo pa že imate sveže ribe za na žar. Sliši se dobro, kajne?

Tovarniški prostori skrivajo potencialno kakovostne bivalne površine, vendar je zanje potrebna tudi zelo kakovostna prenova z veliko pozornostjo do energetske porabe in uporabljenih materialov. Predstavljeno stanovanje je namenjeno počitnikovanju in oddihu ter je trenutno naprodaj.

Foto: hemnet.se