Retro stanovanje

Pohištvo iz šestdesetih in sedemdestih je še vedno lepo in uporabno.

Skorajda ne poznam družine, ki ne bi v sedemdesetih letih imela v lasti radijskega sprejemnika kot je na spodnji sliki. Morda je bil res v drugi obliki, ampak naš je imel enako skalo, z dvema velikima gumboma. V meni se prebudi nostalgija za tistimi večeri, ko je dedek nastavil na prvi program in se je hreščeče zaslišala pravljica za lahko noč ob nedeljah zvečer, ko je bil čas za Kraljeve večere. Se spomnite tovariši?

 

 

Švedsko stanovanje na sliki temelji na retro pohištvu, na rjavem pohištvu, ki ga imamo Slovenci polne hiše. V tem stanovanju pride do izraza njegova patina, estetska vrednost, ki je nad vsemi predsodki o starem socialističnem pohištvu. Ravno prava kombinacija bele, črne in rjave dodatno oplemenitijo rastline na pravih mestih v pravem sorazmerju.

Dnevna soba, v omari počiva radijski sprejemnik, nad njim gramofon (kaj je že to?), všeč sta mi prekrižani polički na steni, ki razbijeta monotonost stene.

 

 

 

Bela tla prekriva zelena preproga okroglih oblik, usnjenemu počivalniku dela družbo sedežni kot modernih čistih linij.

 

 

Na hodniku se bohoti omara, na njej pa radio v zeleni barvi (kje so ga našli) ter odlagalne poličke. Poličke, ki so vpete v mrežasto bele nosilce, so ena redkih stvari v tem stanovanju, ki mi niso najbolj všeč.

 

Nadaljujmo pot v spalnico in delovno sobo – kot se spodobi za stanovanje z rdečo retro nitjo, so v delovni sobi glasbila – jasno kitara in kup vinilk.

Delovna soba je od spalnice ločena delno z oknom – ki zelo lepo uokvirja pogled na pisalno mizo.

Spalnica – v spalnici je poleg postelje, nočnih omaric in zanimive odlagalne poličke tudi stol v nedoločljivi rdeče malinasti barvi. Barva stola, ter njegov položaj dajeta spalnici poseben pečat, kot da je ta stol središče spalnice. Zanimivo. Všeč so mi praktične vzidne odlagalne poličke. Na drugi strani teh poličk je delovna soba, kjer so poličke vgrajene v drugih višinah – polnih iz spalnične strani. Tam jih uporabljajo za shranjevanje vinilk.

Postelja in pripradajoče omarice, popolnoma nič ni odveč v tej spalnici.

Na koncu se sprehodimo do kuhinje – ta je zasnova v duhu današnjega dne in ni sledu prejšnega stoletja – vendar je zasnovana tako, da dopolnjuje celoto retro stanovanja. Navdušuje s  praktičnimi rešitvami – prva in daleč najbolj vidna je vgrajena kuhalna plošča v mizi. Tak način postavitve omogoča užitkarijo pri kuhanju – počasno kuhanje, kjer hrano še vročo nosimo na krožnik. Tu je kuhanje družabni dogodek.

Zeleno nit stanovanja v kuhinji zamenja rdeča. Še urni kazalci se uklanjajo rdeči. Podrobnosti so usklajene do zadnjega koščka.

Kuhinja ni velika, vendar  v njej najdemo vse kar potrebujemo. Posebej sem navdušena nad fotografijo pečice zaradi zanimivega odseva.

Pogled celotne kuhinje

Disovce v predstavljenem stanovanju navdušuje spoštovanje do preteklosti in izjemna kuhinja. Čiste linije, ki so v modernih stanovanjih tako rade prisotne in velikokrat ubijejo duha, jih tu nadomeščajo patina retro pohištva in premišljeno zasnovana kuhinja s skrbno izbranimi rdečimi dodatki.

foto:hemset.se