Všečnosti za vikend

Teden arhitekture in dnevi odprtih hiš, mesec kraške kuhinje in odprte gostilne, dnevi otroka … bi ko-fe?

Poletje je odšlo z vetrom in dežjem – prireditve pa imajo oktobra mlade: teden arhitekture in prostora, dnevi odprtih vrat slovenske arhitekture, mesec kraške kuhinje, teden otroka, Mesto žensk … joj, kam iti, kaj videti, kje sodelovati? Naša izbira temelji na okusu: od kraške kuhinje do kozjanskih jabolk, od zanimivih  hiš do … morda sejma in obvezno dražbe.

  •  Teden arhitekture in prostora

 

Še do 9. oktobra 2011 poteka v Sloveniji Teden arhitekture in prostora s skoraj 40 dogodki, katerih namen je širiti znanje in spodbujati sodelovanje pri urejanja prostora. Posveti, konference, razstave, filmi, ogledi hiš, delavnice in vodeni ogledi mest ter posameznih objektov so namenjeni tako strokovni kot laični javnosti, tudi otrokom. Posebej opozarjamo na vprašanja prostora: saj se tudi pri nas začenjajo kazati učinki podnebnih sprememb: visoke poletne temperature, sušna obdobja in vremenske ujme, kar vse že vpliva na kakovost bivanja v naših naseljih. V okviru tedna opozarjamo na razstavo Trajnostna arhitektura po vsej Evropi, ki je za zdaj odprta v slovenskem parlamentu, od 11. do 21. oktobra pa bo na ogled v Hiši arhitekture v Vegovi 8, 1000 Ljubljana. Več p programu tule.

  • Odprte hiše Slovenije

 

Vodeni ogledi ta konec tedna, v soboto in nedeljo, 8. in 9. oktobra 2011, od 9. do 19. ure odpirajo vrata v 100 objektov kakovostne sodobne arhitekture po vsej Sloveniji, tudi v zasebne hiše in stanovanja. Po vzoru številnih tujih držav so se namreč v Hiši arhitekture, ki deluje pod okriljem Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije, odločili organizirati iniciativo Odprte hiše Slovenije. Obiskovalci imamo prost dostop do zgradb ali delov zgradb, ki so drugače zaprti, hkrati pa bomo spoznali tudi njihove lastnike oziroma uporabnike. Priložnost za ozaveščanje o dobri arhitekturi!

 

Hiša K220, id doma, Iztok Prosen, Gordana Bence / 2011

Stanovanje Zarnikova, Dans arhitekti, foto Kristina Dešman / 2011

Hiša ZTR1A, id doma, Tatjana Kerčmar, Iztok Prosen / 2010, foto Matevž Paternoster

Seznam vseh objektov je na spletni strani organizacije Odprte hiše Slovenije, preberimo si tudi nasvete za ogled in opravimo morebitne rezervacije. Za večino ogledov zasebnih hiš se moramo namreč predhodno prijaviti, prav tako za Državni zbor in Plečnikovo hišo v Ljubljani.

  • Arhitekturni ogled Ljubljane

 

Arhitekta Špela Kuhar in Robert Potokar, ki sta napisala vodnik arhitekturnih sprehodov in ogledov »Gremo v mesto«, bosta pripravila vodstvo po Ljubljani posebej za otroke. Če bi želeli o Ljubljani izvedeti kaj novega in zanimivega,  pridite na Tromostovje v soboto,  8. oktobra, ob 11. uri.

  • Mesec kraške kuhinje

 

Od tega petka pa vse do 11. novembra 2011 poteka na Krasu Mesec kraške kuhinje – pripravlja ga društvo Planta v sodelovanju z Območno obrtno-podjetniško zbornico Sežana, občino Sežana in Mladinskim hotelom Pliskovica. Ker je na Krasu fino, je tudi v kraških gostilnah prijetno – in okusno. Ideja projekta je ponuditi tipične kraške jedi, ki pa jih vsaka kuhinja zabeli s svojimi gastronomskimi domisleki. Ta konec tedna in še ves mesec si lahko izberete s seznama ponudnikov tako svoj omiljeni jedilnik kot spremljajoče dogodke.

  • Narava-zdravje

Sejem Narava-zdravje na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani ponuja  izdelke, dejavnosti in ekološko ozaveščene ideje za zdravo življenje in trajnostni razvoj. Odprto še do nedelje, 9. oktobra, zvečer.

  • Zmajevi dnevi

 

Festival Zmajevi dnevi na Ljubljanskem gradu v Ljubljani zmajeljubcem in zmajeljubkam v soboto, 9. oktobra, in nedeljo, 9. oktobra, ponuja vse o zmajeslovju in obilo zmajezabave! Izbrskajte iz omar svoje pozabljene zmaje in se z njimi odpravite na Ljubljanski grad. Posebno v nedeljo bo v znamenju zmajev zaživelo celotno grajsko poslopje. Eko delavnice izdelovanja zmajev iz reciklažnih materialov bodo potekale na grajskem dvorišču, prav tako zmajeva čitalnica ter piknik z zelenimi keksi in zeleno cedevito, ki je med zmaji zelo priljubljena. V grajskem parku se boste ob pomoči strokovnjakov učili tehnike spuščanja zmajev.

  • Prihod zvedavih surikat

 

V soboto, 8. oktobra, bo ZOO Ljubljana skupaj z otroki in drugimi obiskovalci tudi uradno pozdravil nove prebivalke, surikate. Ste gledali risanko Levji kralj, kjer v glavnih vlogah nastopajo Simba, Pumba in Timon? Ste vedeli, da je Timon surikata? Od 11. do 18. ure se bodo v živalskem vrtu pod Rožnikom zvrstile številne ustvarjalne in izobraževalne delavnice, najmlajše pa bosta zabavala Sten Vilar in Damjana Golavšek. Program na spletni strani ZOO!

 

  • Bi-ko-fe?  Dražba

 

Dražba izbranega repertoarja starega pohištva, prenovljenega v “Bi-Ko-Fe slogu” – Domu in stilu je ideja zeeelo všeč! Lokal  Bi-Ko-Fe v Ljubljani, Rompom in Multipraktik vam ponujajo priložnost, da si zagotovite unikaten kos pohištva ter del kultnega ljubljanskega kafiča odnesete s seboj domov. K sodelovanju so povabili umetnike iz sveta oblikovanja, ilustracije in mode, ki so izbranim kosom dali unikaten pečat. Dražba bo potekala v nedeljo, 9. oktobra, od 17. ure naprej na terasi Bi-Ko-Feja, izdelki pa bodo na ogled in pokušino ves dan. Pridite pravočasno, da si z registracijo zagotovite licitacijsko številko in z njo tudi sedež.

 

Več na blogu Bi-ko-Fe.

  • Praznik kozjanskega jabolka 2.- 9. oktober 2011

 

Ves teden na Kozjanskem poteka Praznik kozjanskega jabolka, ki je tradicionalna, osrednja prireditev v Kozjanskem parku. Prireditev predstavlja sodelovanje s prebivalci parka in skupna prizadevanja pri varstvu naravnih vrednot in ohranjanju kmetijske kulturne krajine na Kozjanskem, katere najbolj tipični razpoznavni krajinski element so visokodebelni travniški sadovnjaki s starimi sortami jablan.

 

Praznik kozjanskega jabolka zato ostaja etnološka in ekološka prireditev domačinov in mojstrskih umetniško obrtniških delavnic iz drugih zavarovanih območij brez »globalnega« kiča, bižuterije in kramarije. Ekološke kmetije ponujajo stare sorte jabolk, zdrave kmetijske pridelke pridelane na sonaravni način in izvirno ter domiselno predelano sadje v ozimnico. Obrtniške delavnice pa ponujajo vrhunske izdelke ljudske tradicionalne obrti. Na prireditvi se predstavljajo tudi društva in strokovne službe, ki upravljajo s prostorom zavarovanega območja ter množica glasbenih skupin, ki s kulturnim programom prispevajo k prijetnemu vzdušju na prireditvi. Program na spletni strani Kozjanskega parka!