Četrtkov odklop: svinčniki. Izrezljani.

Vsak zna s svinčnikom ustvariti umetnino – umetnino iz svinčnika naredi pa Dalton Ghetti.

Na prvi šolski dan je v naši hiši najpomembnejša pridobitev šilček na baterije. Po mnenju naraščaja. Se zdi, da bodo barvice in svinčniki hitro prekratki, pa ne od umetnij na papirju …

Dalton Ghetti, ki je po rodu Brazilec, živi pa v ZDA, s svinčniki ne dela umetnin, ampak svinčnike spreminja v, no ja, umetnino. Ali umetnijo, ker, priznajte, nekaj spretnosti in potrpežljivosti je pa že treba, da človek iz grafitnega vložka v navadnem svinčniku izrezlja vijak, ključ na obročku ali bingljajoče srce. No ja, kdaj uporabi tisti široki tesarski svinčnik … ker je po poklicu tesar.

 

Potem previdno rezlja z majcenimi orodji majčkene skulpturice. Si predstavljate, rezlja jih iz tiste milimeter, dva ali tri široke grafitne sredice! Pomaga si z britvico in iglo za šivanje, najraje pa ima tesarske svinčnike št. 2. Menda da je delo hudo dolgotrajno, pa še marsikateri podvig se konča z zlomljeno konico. Tako meditativno početjece. Ljudje so najbolj presenečeni nad mojo potrpežljivostjo. Kajti dandanes vse hoče biti hitro, hitrejše in še hitrejše,« pravi Dalton. Končnih izdelkov ne prodaja, ampak jih podarja prijateljem.

Eden od zadnjih podvigov je serija 26 svinčnikov, iz katerih je izklesal abecedo. Sličico podarjamo našim šolarjem in z njo nauk: Vaja dela mojstra – če mojster dela vajo.