Všečnosti za vikend

Špasfest ali Šuštarska nedelja? Morda vas vznemirjajo netopirji? …

 

S poletjem je odšlo tudi preobilje dogodkov po naših mestih in vaseh. Nič hudega, bo vsaj odločitev, kam in kdaj gremo, lažja …

 

Napotujemo

  • Špasfest

 

Maribor bo do sobote, 3. septembra, živel s Špasfestom: na prizoriščih po mestu se vrstijo različne prireditve: ulično gledališče, koncerti, plesne predstave, predstavitev obrti in srednjeveška tržnica. Špasfest je srednjeveško zaznamovan, na Glavnem trgu je viteški tabor, na Trgu Leona Štuklja bo srednjeveška poroka … ves program pa najdete na spletni strani prireditelja. Mi opozarjamo samo še na briljantnega Zijaha A. Sokolovića in njegovo monodramo»ONA, on i VI«.

  • Zvoki amazonskega deževnega gozda: Deževniki

 

Otroška delavnica v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani v soboto, 3. septembra 2011, ob 11. uri, ob razstavi ORINOCO, Indijanci amazonskega deževnega gozda, je namenjena spoznavanju življenja v deževnem gozdu. Gozd nikoli ne spi, vedno je poln zvokov: dežnih kapljic, zavijanja vetra, neviht, piskanja žab, brenčanja čebel, oglašanja ptic … Z izdelavo glasbila – deževnika bodo otroci ponazorili zvoke deževnega gozda. Vstopnina 3 evre.

  • Evropska noč netopirjev

Foto: via Življenje ponoči

Od 1. do 16. septembra 2011 Slovensko društvo za proučevanje in varstvo netopirjev (SDPVN) že trinajstič organizira dogodke ob »Evropski noči netopirjev«. Spretni letalci, malo smešna in malo skrivnostna bitja, brez katerih ne bi bilo filma o Drakuli; živali, ki »gledajo z ušesi« in »letajo z rokami« – več o njih lahko izveste v začetku septembra v Mariboru, na Ledinici pri Žireh, na Stari Vrhniki, Zaplani, v Završah pri Grobelnem, v Parku Škocjanske jame, Podbrezjah, Tolminu, Ljubljani in na Goričkem. Spored dogodkov poglejte tukaj.

  • Spomini in nočne more

Foto: Lottie Davies

Fotografska serija Lottie Davies Spomini in nočne more v Galeriji Fotografija, Mestni trg 11/I, Ljubljana, se ukvarja z ustvarjanjem podob, ki jih navdihujejo realne in fiktivne pripovedi ter izkušnje posameznika. Njeni začetki segajo v leto 2008, ko je avtorica prosila nekaj svojih prijateljev, naj ji zaupajo svoje spomine na zgodnje otroštvo in sanje. Na ogled do 24. septembra tudi ob sobotah in nedeljah.

Na angelsko nedeljo vsako leto
nadene trg obleko si semanjo.
Vse, kar po njem vrvi, je kot ujeto
v skrivnostno zapeljivo prodajalno,
kjer se pretaka s prazničnim žvenketom
denar iz žepov v sejemske blagajne.
Poješ bržole, jih zaliješ z vinom
in kupiš čeveljce za vso družino

Dr. Tone Pretnar:

Na angelsko nedeljo, 4. septembra 2011, bodo tržiške ulice spet oživele in bodo polne šuštarjev in drugih obrtnikov. Tudi letos obiskovalce čaka veliko dogodkov, povrhu pa še ugodni sejemski nakupi. S tradicijo čevljarstva in Šuštarske nedelje v Tržiču je povezan običaj »freišpreh´nga«, včasih so ravno na to nedeljo v Tržiču sprejemali čevljarske vajence med pomočnike. Kot včasih  se bo tudi tokrat angelska nedelja končala s šuštarsko veselico.

 

Berimo

Blog treh ustvarjalcev, Gorana Rupnika, Janje Brodar in Teje Pristolič, objavlja novice, prebliske, poglobljena poročila, namige. Nam je padla v oči klopca, ki jo ponujajo. Intimna klopca za enega, poimenovana Ronchamp.  Zakaj že?

 

Za navdih ta mladim, kam z rabljenimi deskami, pardon, kam s skejti, bordi in podobnim. Lahko se usedemo nanje. Na Etsyju.