Všečnosti za vikend

Črke ali klobase? Rimljani ali delavnice? Poletje se izteka, ulovite ga!

 

Voroči petek napoveduje vroč konec tedna – izkoristite ga! Če ne veste, kam, vam ponujamo svoje predloge.

 

Napotujemo

Namen 2. festivala črk, ki se začne 20. avgusta 2011 in bo trajal do 4. septembra, je obuditi in oživiti znanja tiskanja s svinčenimi črkami, ob tem pa spodbujati ustvarjalnost in dokazati, da tudi stare tehnike omogočajo nove oblike. Kopica črkarskih zanesenjakov bo pokazala, da se s črko lahko igramo, jo klešemo, rezljamo, nosimo v žepu, razpnemo pod strop, razgrnemo čez zaslon ali povaljamo z nekajtonskim valjarjem. Odprtje festivala bo ob 20. uri v Križevniška 16, Ljubljana.
Iniciator, organizator in programski vodja Marko Drpić bo že to soboto in nedeljo vodil delavnico klesanja črk v kamen, kjer da »s pravo tehniko in pravim orodjem postane kamen krotek kot mucek«. Več o programu na spletni strani festivala.

  • Festival kranjske klobase

 

Ta petek in soboto, 19. in 20. avgusta, Hiša kulinarike Jezeršek in Biotehniška fakulteta v Ljubljani vabita na 3. festival kranjske klobase. Med vrstnicami je na izboru za najboljši primerek (spet) zmagala Arvajeva kranjska. Danes jih boste ob 20. uri lahko poskusili ob velikem koncertu najlepših Avsenikovih melodij in slovenskih popevk z ansamblom Gregorji in velikim simfoničnim orkestrom pod vodstvom Matjaža Brežnika, in to na festivalskem prireditvenem prostoru v Sori pri Medvodah.
V soboto bodo od 10. do 16. ure degustacije dobrot na temo kranjske klobase in razstava zaščitenih prehranskih proizvodov v Sloveniji, zvečer pa pa bosta veselica in žur – razliko raziščite sami. Več na spletni strani prireditve.

 

  • Delavnica v Rogatcu

 

Muzej na prostem v Rogatcu ni le nema slika preteklosti na našem podeželju, ampak prireja tudi različne delavnice. To soboto sta v njem delavnici peke in pletenja iz rogoze. Vse podatke najdete na spletni strani muzeja.

 

Na četrtih Rimskih igrah v Termah Ptuj med 18. in 21. avgustom bo nastopilo več kot 1300 sodelujočih iz 40 organiziranih skupin, ki skrbijo za obujanje bogate rimske dediščine. Rimska zgodba se tako prepleta skozi celovito ponudbo Term Ptuj, sloni pa na zgodovinskih dejstvih in projekt rimskih iger ob starorimski poroki in praznovanju rimskih saturnalij celovito zaokroža to zgodbo. Osrednji del oživitve bogate ptujske rimske dediščine bo sobotna povorka, ki poteka od Termalnega Parka skozi staro mestno jedro. Okoli 1300 udeležencev povorke bo obiskovalcem prikazalo različne sloje rimskega življenja – od senatorjev, vojščakov, gladiatorjev, navadnih meščanov, duhovnic in vestalk, sužnjev, keltskih vojakov. Na več kot petih hektarjih zelenice v Termalnem Parku, kjer se razprostira rimski tabor, si bodo obiskovalci lahko ogledali raznolike prikaze rimskega življenja.

 

Berimo

  • Republika v odsevu

Članek v predzadnji Mladini, zdaj dostopen tudi na spletu, posvečen razstavi Oblikovanje republike v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje – nujno si jo oglejte, da boste vedeli, v kakšni vizualnosti živite.

 

Družinska hiša Črnuče, 2004, Bevk Perović arhitekti, foto: Matevž Paternoster

“Vrnimo se k naslovu Oblikovanje republike. Vsi kazalniki kažejo, da se v teh dvajsetih letih ni gradila republika! In to predvsem zato, ker temu niso bile naklonjene družbene razmere – ministri, pristojni za gospodarstvo, za gradbeništvo, za okolje in prostor, za kulturo in drugo niso razumeli svojih nalog, niso ustvarili ugodnih razmer za plodno ustvarjanje na tako pomembnih področjih, kot so arhitektura, industrijsko in grafično oblikovanje. Na drugi strani pa so ustvarjalci – tako arhitekti kot oblikovalci – pogosto sledili svojim kolegom v svetu in šli bolj po poti globalnih trendov ter zato v večini primerov zanemarili reševanje regionalnih zagat in problemov. Prav v tem segmentu so se izneverili svojim predhodnikom modernistom, v zadnjem desetletju referenci za mlade ustvarjalce, ki pa se zgledujejo po njih bolj v detajlu kot v celostnem razumevanju nalog: kaj in zakaj se gradi, zakaj in za koga se oblikuje in proizvaja industrijske izdelke ter komu so namenjene vizualne komunikacije in na kakšni intelektualni ravni naj se sporoča njihova vsebina.”