Kako naj opremimo hodnik

Hodnik ima veliko funkcij, večkrat se začne ob vhodu in je prvi prostor, kamor bodo vstopili naši gostje.

Na hodniku oziroma v predsobi za vhodnimi vrati se nikoli ne zadržujemo dolgo, kljub temu pa si ta prostor zasluži svoj članek. Predsoba je naše okno v svet, je edini prostor, ki ne ostane skrit ne poštarju ne sosedom in obiskovalcem. V njem so navadno garderobne omare in čevlji ter slovenski copati.

Poglejmo si nekaj primerov in začnimo z moderno opremljenim hodnikom, ki me bolj spominja na kakšen javni predprostor v hotelu ali toplicah kot na vhodni predel stanovanja oziroma hiše. Oblačilom in čevljem so namenjeni nevsiljivi obešalniki in police. Veliko ogledalo omogoča še zadnji kritični pogled pred odhodom v svet in hkrati optično poveča prostor. Obilica svetil poskrbi za to, da prostor kljub temnim barvam površin  ni temačen.

 

 

Drugi hodnik ponuja obilo praznega prostora in je minimalistično opremljen z ogledalom in okrasno lestvijo, ki služi kot stojalo za rože, okraske, morda kot stojalo za kakšno torbico in ključe. V oči pade kontrastna kombinacija temnega lesa in belih sten. Kombinacija ploščic in parketa na tleh pa je bolj praktična kot všečna.

 

 

Pravo nasprotje prvemu, temnemu, je bleščeče bel hodnik, ki nam takoj razkrije, da so tu knjige doma. Z leti se nam gotovo nabere mnogo dragocenih knjig, ki jih ne vzamemo več pogosto v roke, vendar jih želimo obdržati. Te lahko postavimo na lično visoko polico nad vrati hodnika in z njimi ustvarimo mavrico barv.

 

 

Pogosto so v predsobah slike vseh mogočih motivov in obešalniki za odlaganje oblačil. Spodnji primer nam kaže, da smo pri njihovi izbiri in postavitvi lahko zelo kreativni.

 

 

Še en snežno bel hodnik z vsem, kar hodnik potrebuje: z ogledalom, stojalom, mizico, uro in starinskim telefonom. Rožnati škornji, ki se barvno ujemajo z rožami na mizi in na tleh, dajejo pečat ureditvi, vendar je to že daleč od vsakdanje realnosti. Morda primerno za pedantno damo. Si predstavljate, kako bi bil ta hodnik videti v družini s štirimi otroki?

 

 

Sledi primer svetlega, ličnega in širokega hodnika, kakršnega si vsak želi. Le vrata so za moj okus preveč podobna garažnim …

 

 

Zdaj pa dva različna pogleda na predsobo v manjšem stanovanju, opremljeno s sliko, preprogo, komodo, košaro,  kotičkom za čevlje in obešalnikom.

 

 

Malo večji prostor – že kar manjšo sobo se da lično opremiti, saj garderobna omara s čevlji in oblačili, ki bi kazili prostor, ni del sobe, ampak je umaknjena v zid. Dodani so pozlačeni dekorativni elementi, ki ob sivem kaminu in stilnem naslanjaču ustvarjajo zelo prefinjeno razpoloženje. Na takšnem hodniku se bodo gostje z veseljem še malo zaklepetali, preden bodo stopili skozi vrata. Mogoče je prav zato tam fotelj?

 

 

Ponovno stopimo v manjše stanovanje, tokrat v svet tapet in štirih do petih predmetov, ki iz kota ustvarijo predsobo.

 

 

Garderobna omara je skrita za drsnimi vrati, nasproti je postavljena priročna klop.

 

 

Časopisne tapete učinkujejo precej nenavadno …

 

 

… a na spodnji sliki dobro “ubijejo” ogromen električni števec z varovalkami in drugo navlako, ki bi sicer še mnogo bolj kazili prostor ob vhodnih vratih.

 

 

Zanimiva kombinacija tapet, preproge in stene iz druge sobe mi ustvarja mešane občutke. Ta predsoba s hodnikom mi ni všeč, vendar moram priznati, da se vse skupaj lepo dopolnjuje.

 

 

Nazadnje pa še predsoba/hodnik, ki mi je všeč. Velika skrinja vedno prav pride, služi lahko tudi kot klop. Tu se lepo dopolnjuje z lesenimi izdelki na steni in z nežnimi tapetami.

 

 

Hodnik je veliko več kot le prehod med prostori, povezuje jih v celoto in nudi možnost, da se na njem elegantno znebimo vseh tistih oblačil in drobnarij, ki jih v stanovanju ne potrebujemo. Ker je na očeh vsem našim obiskovalcem, mu posvetimo dovolj pozornosti, da nas ne bo nered spravljal v zadrego. Lahko si zamislimo predal ali skrinjo, v katero pred nenapovedanimi obiski pometemo listke, vrečke, rokavice in reklame. Pozorni bodimo na omaro za čevlje, da se bodo vratca zapirala in bomo lahko pospravili tudi težjo obutev.

Katere rešitve pa ste vi ubrali? Ste ponosni na to, da ste iz majhnega hodnika ustvarili prijeten vhod, ali pa ste prav s hodnikom dodali tisto piko na i, zaradi katere je vaš dom postal tako poseben? Pokažite nam svoje prostore, z veseljem si jih bomo ogledali!

 

foto:hemnet.se