Galerija Majolka – nakupujemo in ocenjujemo

Uživali smo med izbranimi izdelki v prijetnem okolju

 

Kamniške majolike s specifično ročno poslikavo, ki  so se uvrščale med najbolj prepoznavne slovenske spominke in so ime Kamnika ponesle po vsem svetu, so prenehali izdelovati poleti leta 2008, po 153 letih redne proizvodnje. Vendar se ime Majolka, čeprav v drugačnem zapisu, v Kamniku še vedno ohranja. Restavracija, kavarna in galerija Majolka so majhni skriti biseri sredi Kamnika. Povabila sem se v galerijo, ki jo najdete nad restavracijo.
Galerija Majolka je trgovinica mnogoterih skritih zakladov. Naj se odkrivanje prične!
Izdelki so razstavljeni v starih omarah, steklenih vitrinah, obešeni so po stenah, okenskih policah, naloženi na skrinjah in klopeh. Poseben čar daje galeriji obokan kamnit strop.
Odkrijem tudi kamniške majolike, saj je proizvodnjo obnovil Damjan Hribovšek.
Ne manjkajo lončene posode za žgance in potice.
Rada imam pravljični svet Keramike Tika, zato mi njeni izdelki niso ušli.
V vitrinah najdem nakit.
Zanimiva keramika Brede Bernik me skorajda premami, da namesto fotografiranja začnem nakupovati.
Ne manjka niti keramika Marte in Karla Pavlinca. Poleg ličnih skodelic in posodic so na voljo še ploščice za okrasitev sten.
Idrijska čipka v Majolki je plod dela Vande Lapajne.
Našla sem staro slovensko igro – sestavljanko ščurkov skedenj, ki so jo spretni posamezniki izdelovali poleti na paši ali v dolgih zimskih večerih za toplo pečjo. Na prvi pogled je ščurkov skedenj zelo enostavno rešljiva uganka, sčasoma pa postaja čedalje bolj zapletena. V Majolki so na voljo lesene miselne igrače, ki jih je izdelal mojster Tomaž Mole.
Velika planina je blizu, prav tako njeno planšarsko naselje, ki ga z maketami pričara Jože Lednik.
Vem, da mi ni uspelo našteti popolnoma vseh umetnikov, in članek niti ni namenjen temu. Želim vam le pričarati utrip, ki ga obiskovalec lahko začuti v galeriji s pretežno slovenskimi izdelki za naš dom ali za darilo prijateljem in tujcem. To je vsekakor nekaj posebnega in nas še posebno navdušuje.
Privoščim vam sprehod med policami in brskanje po razstavljenih predmetih, ki tu niso predstavljeni.
V Majolko pogosto zaidejo domačini in nekateri so celo zelo presenečeni, da v Kamniku obstaja prodajna galerija s tako veliko ponudbo umetniških del. Turisti  najprej pridejo na dobro in cenovno ugodno kosilo, nato jih pot ponese do galerije.
Coprnice za srečo so priletele izpod rok izdelovalke Marije Mojškerc.
Na koncu predstavljam reliefne slike Lidije Debelak. Očarale so me! Na črno podlago so prilepljeni motivi čistih linij in brez nepotrebnih dodatkov. Všečno in lepo.
Cene izdelkov so prijazne za večino žepov. Izbira je pestra: na voljo je vse od slik, grafik do keramike, nakita, voščilnic, maket ter drugih drobnih in preprostih spominkov. Sama pogrešam še nekaj umetnikov, a kaj, ko za nekatere iz prve roke vem, da kljub povabilu še niso uspeli izdelati svojih izdelkov! Pograjala bi le omaro,  polno provansalskih dišav. Verjamem, da se moramo obnašati tržno in da marsikatera domačinka prej pride po lonček dišav kot pa po novo hišno dekoracijo. Zato je zadnji čas, da se tu najdejo tudi dišave slovenskih proizvajalcev. V Majolki boste z lahkoto dobili navdih za okrasitev doma ali lepo darilo.
Več fotografij si oglejte v dveh albumih, o Majolki in o izdelkih.
Obiščite njihovo FB-stran, ki jo toplo priporočam, saj poleg izdelkov z vami delijo kratke nasvete in ideje za jedi.
Na internetni strani najdete podroben delovni čas, da boste vedeli, kdaj jih je primerno obiskati.
Prav v teh dneh vabimo vse, ki vas zanima oblačilna dediščina, da pridete v Kamnik.
Gostilna, kavarna, galerija Majolka,
Maistrova 11,

1241 Kamnik
tel. +386 31 856 372 – gostilna, kavarna
tel. +386 31 638 483 – galerija
e-naslov: info@majolka.si