Pisano shabby stanovanje

Shabby stil je prevzel že ves svet. Poglejmo stanovanje s teraso, kjer prevladuje ženstveno vzdušje, izbrani dodatki pa nas spominjajo na Bližnji vzhod.

Verjetno se je marsikateri predstavnik zahodnega sveta že naveličal minimalizma in racionalizma moderne arhitekture in se zatekel nazaj k spominom in predmetom iz časov naših babic, ali pa morda že prababic. Shabby chic ali country chic navdušuje s svojim nostalgičnim vzdušjem, povratkom k predmetom po meri človeka in spodbujanja k varčnosti ter ponovni uporabi starih dobrih stvari.

Kaj pa moramo storiti, da bo imel naš dom takšen izgled? Poglejmo švedsko stanovanje, ki je bilo opremljeno v tem duhu. Tudi doma bi lahko začeli kar na terasi.

 

Pisano shabby stanovanje

 

Potrebujemo par starih zguljenih naoknic, trajnice v kovinskih ali emajliranih loncih, na belo prebarvano staro mizo in nato pobrušeno, da dobi starinski videz, rožaste blazine in preprogo za na tla. Kdo ve, mogoče pa se v kleti ali ropotarnici skriva kaj podobnega? Ne pozabimo na primerno laterno ali lampijon. Za razsvetljavo lahko uporabimo tudi obrabljene kozarce s svečo. Spretnejši lahko poskusijo zvrtat luknjo v dnu kozarca in sami ustvariti svetilo.

 

Pisano shabby stanovanje

 

Dobro, s teraso smo zadovoljni in sedaj želimo nekaj podobnega ustvarili tudi v notranjosti. V primeru, da smo se vselili v stanovanje iz 70-ih ali 60-ih let in je nakup posrkal vse naše prihranke, bo verjetno izhodiščno stanje že dovolj nostalgično. Izberimo si rožaste ali vintage tapete in z njimi polepimo predsobo ali posamezne stene v drugih prostorih. Jedilnica, dnevna soba in spalnica bodo pridobile na barvitosti. Tudi marsikateri vintage kopalnici ne bi škodil nov pisan vzorec.

Predsoba je po polaganju tapet potrebovala le še oguljeno ogledalo in bel vrtni stol, da se je spremenila v prijeten prostor, kjer se pred odhodom odločamo, kateri šal bi se najbolje podal našemu vzdušju.

 

Pisano shabby stanovanje

 

V prikazanem malem stanovanju je spalni del ločen od bivalnega z leseno špansko steno s čipkastim vzorcem. Belina tal, kavča in španske stene se izmenjuje s turkizno barvo omare, dodatkov in nežnih vzorcev na tapetah.

 

Pisano shabby stanovanje

 

Turkizni se pri dodatkih pridruži nežna roza.

 

Pisano shabby stanovanje

 

Kuhinjske ploščice sijejo s svojimi smaragdnimi in rožnatimi vzorci. Glede na raznovrstnost bi lahko sklepali, da so sem prišle kot zbirka ali pa iz fonda stare prodajalne kopalniške opreme. Kuhinjski pripomočki in pribor so svoje mesto dobili v umetelno okrašenih posodicah, celo tu nas spremljata rožnata in turkizna barva.

 

Pisano shabby stanovanje

 

V pravem shabby stanovanju ponavadi ne manjka starinskih lestencev in svetil. Tudi švedska garsonjera se ni izneverila tej zakonitosti.

 

Pisano shabby stanovanje

 

Za špansko steno se skriva spalni del s posteljo, ogledalom in garderobo. Po (očitno) skandinavskih običajih visijo obleke kar na obešalniku, omar ni opaziti. Mogoče pa tam res ne poznajo prahu?

 

Pisano shabby stanovanje

 

Shabby stil je nedvomno stil za romantične duše, ki se ne bojijo vpeti v opremo svojega doma predmetov iz družinske dediščine, spominkov s potovanj in odštekanih predmetov, ki so plod zbirateljskega zanosa ali strasti iz mladosti. Težo teh predmetov blaži vsepovsod prisotna bela barva s pastelnimi dodatki, ki kljub starinam uspe pričarati lahkotno in sveže vzdušje.