Všečnosti za vikend

Sanje? Vino? Noči? Levi? Promenada? Sanje? Vino?

Če kdaj, je zanimivo, glas(be)no, privlačno, zabavno  in prijetno v Sloveniji zadnji konec tedna v avgustu. Kot da se prireditelji zavedo, kako se poletje izteka, in vržejo še zadnje poletnoprireditvene  ase na mizo! Prednjači tokrat Ljubljana: izteka se festival Mladi levi, do nedelje se vrstijo prireditve Emonska promenada, vse večere do nedelje zapolnjujejo Noči v Stari Ljubljani, ob teh prireditvah pa vabijo še Art market, Bolšji trg, Festival črk in Srednjeveški semenj na Gornjem trgu in ja, zadnjo nedeljo v mesecu je prost vstop v Etnografski muzej, kjer je med drugim na ogled imenitna razstava o Indijancih iz porečja Orinoco … če mene vprašate, je edina težava ljubljanskih prebivalcev in obiskovalcev logistika med vsemi privlačnostmi.

Vendar se splača tudi na Ptuj, v Medano in še kam …

Napotujemo:

  • Noči v Stari Ljubljani

Foto: via http://www.visitljubljana.si/

Noči v stari Ljubljani s koncerti in drugimi prireditvami na ulicah in trgih v starem delu mesta vsako leto tradicionalno sklenejo festival Poletje v stari Ljubljani. Staro mestno jedro poživljajo  brezplačne prireditve, največ je koncertov etno in jazz glasbe. Program na spletni strani prireditelja Imago Sloveniae – Podoba Slovenije. Na več kot 30 brezplačnih dogodkih se bo v treh dneh predstavilo 191 vrhunskih domačih in tujih glasbenikov iz 17 držav sveta. Program je zasnovan predvsem na etno in jazz glasbi in je namenjen obiskovalcem vseh generacij. Festival letos poteka pod naslovom Sozvočje različnosti.

  • Emonska promenada


Foto: http://marionnettes.pagesperso-orange.fr

Emonska promenada, mednarodni ulični festival,  se bo iztekel v nedeljo, 28. avgusta. Ves konec tedna  bosta Trnovski most in  Emonska ulica v Ljubljani od 18. do 21. ure živela kot eno samo veliko gledališče in igrišče  na prostem, kjer bodo umetniki z vsega sveta uprizarjali svoje predstave, mali in veliki obiskovalci pa se bodo ob predstavah lahko igrali in ustvarjali. Vstopnine ni!

  • Mladi levi

 

Mednarodni festival Mladi levi zavoda Bunker vsak konec poletja v Ljubljano pripelje sodobne odrske ustvarjalce z vseh koncev sveta, je pa tudi privlačna točka druženja in oživljanja Tabora in Ljubljane. Še ta konec tedna! Spored tukaj.

  • Sanje v Medani

 

Sanje v Medani, dnevi knjig in vina. V Medani in Šmartnem.

  • Dnevi poezije in vina

 

Festival  Poezije in vina na Ptuju se to soboto izteka s Plesom v maskah. Prej pa skozi ves dan  mnogo poezije, tako branj kot nastopov, in tudi vina.