Nepremičninske zgodbe – Na svoji parceli

E, zastavimo tokrat branje nekoliko bolj resno. Miha Mazzini se je lotil slovenske obsedenosti z lastništvom nepremičnine. Ta naj bi bila potrditev socialne varnosti, najboljša možna dediščina in obet možnosti preživetja za potomce.

V daljšem članku se dotakne več perečih dogajanj v naši družbi, ki se vrtijo okrog stanovanj in hiš. Za vabo preberite tale izzivalni odlomek z zanimivimi številkami.

 

vir: theaeatherstore 

Slovenske bajture

V zadnjih letih smo priče podivjane zazidave. Javno mnenje se strinja, saj stanovanj izjemno primanjkuje. Poglejmo podatke. Na spletni strani Statističnega urada Republike Slovenije piše za leto 2002 takole: 718.964 oseb je lastnikov stanovanja, ki ima povprečno 2,8 sobe in površino 76,39m2. V Evropi smo prvi, 65 odstotkov prebivalstva živi v lastniški hiši.
Hej, zbudite se: še pred cunamijem zidave je skoraj pol Slovencev imelo lastno bivališče! Povprečno kvadraturo skoraj 80 metrov! V nepremičninah niso zajete hiše na Hrvaškem (Istra!), recimo, da o Floridi ne govorimo. Pomenljivo, podatkov za naslednja leta ni. Drag in podroben popis, ki je bil izveden kasneje, ostaja tajen.
Še sladkorček: že leta 2002 je bilo v Sloveniji praznih 78.000 stanovanj (ali 10 odstotkov vseh v državi). Razbijmo mit in povejmo krepko: v Sloveniji je stanovanj preveč! In vanja niso všteta prazna nadstropja večine slovenskih bajtur. Ni lastnika te grdobine, ki ne bi pojasnil: »Ko enkrat zidate, dodatno nadstropje ni strošek.« Drži, prinese pa posledice. V tujini bi lastniki takih kvadratur imeli zaposlene čistilke in vzdrževalce, pri nas pa to opravljata mož in žena. Po možnosti še po dodatnem popoldanskem fušu, s katerim financirata vzdrževanje. Po evropskih raziskavah smo uvrščeni na vrh po visoki kvaliteti življenja v Sloveniji (kvadratura, lastništvo …), na dnu pa po stopnji osebnega zadovoljstva (pospravljanje te kvadrature, vzdrževanje lastništva).

Miha Mazzini, pisatelj
(Delo, Sobotna priloga, 30. januarja 2010)
http://www.delo.si/tiskano/html/zadnji/Sobotna+priloga