Do zanimive spalnice z domiselnimi dodatki

Z nenavadnimi predmeti in pisanimi dekorativnimi predmeti lahko naša spalnica postane nekaj posebnega.

Spalnica je ponavadi najbolj intimen prostor v našem domu, zavetje, kjer si naberemo moči za nov dan. Vendar se pogosto zgodi, da jo s stilskega vidika zanemarjamo in izkoriščamo dejstvo, da je skrita pred tujimi očmi. Navadno prej uredimo druge prostore v našem domu in šele po nekaj letih ugotovimo, da je spalnica dolgočasna. Kaj storiti? Pohištva ne kaže menjavati, zato raje poskrbimo, da bo spalnica bolj usklajena z našimi željami in okusom.

Za barvno poživitev spalnice ni nujno, da najprej prepleskamo stene. Poglejmo v svoje predale in omare, ali imamo kakšno zanimivo tkanino, ki smo jo kupili na potovanju ali razprodaji, potem pa nanjo pozabili. Iz nje lahko izdelamo sliko in jo barvno uskladimo z drugimi dodatki v spalnici, na primer s posteljnim pregrinjalom ali blazinami. Poglejte navodila in se lotite dela.

 

 

Zelena je barva, ki sprošča. Mogoče menite, da bi vam bolj koristil kanček dodatne energije. V tem primeru izberite nekaj detajlov v rdeči barvi, ki jo boste umirili z uporabo nevtralnih barv.

 

 

V primeru, da imate raje prosto padajoče blago, pritrdite nad posteljo lično nosilno palico in nanjo obesite blago, ki naj bo usklajeno s katerim od dodatkov v spalnici.

 

 

Tudi najbolj dolgočasna spalnica bo postala zanimivejša, če jo boste okrasili z izbranim potiskanim blagom. V spodnjem primeru so uporabili poldrugi meter blaga iz Ikee, tako so za dekoracijo porabili približno 10 €. Sploh ni slabo, kajne?

 

 

Za tiste, ki bi zjutraj najraje odpluli po širnem morju, predlagamo zastavo nad posteljo – da se bodo počutili kot na začetku vznemirljive dogodivščine.

 

 

Za ljubitelje šika so nevtralne barve vedno prava izbira. Poudarite jih z niansiranjem in dodatki v istih odtenkih. V spodnjem primeru so nad navadno rjavo posteljo obesili zanimivo sliko z rožami iz svetleče tkanine. Za dovršeno podobo so dodali še veliko ogledalo, moderno oblikovano svetilko in dva retro naslonjača.

 

 

V zadnjih letih so zelo priljubljenje dekoracije v obliki napisov, besed in posameznih črk v zanimivih pisavah. V primeru spodnje spalnice je bila stena z napisom prepleskana v turkizno barvo, ki se potem ponavlja na zavesah, policah in drugih dodatkih.

 

 

Napisi so lahko tudi diskretnejši in nežnejši, tako kot velja za elegantni Love v spodnji romantični beli spalnici.

 

 

Bela spalnica je modna stalnica, marsikdo se je kmalu naveliča in si zaželi barvitejše podobe. Ideja: okroglo svetilo lahko oblečemo v barvno prosojno blago, ki ga uskladimo z vzorcem zaves in dekorativnih blazin. Poceni in učinkovita rešitev.

 

 

Bolj minimalistične duše, ki hrepenijo po naravi, lahko svojo spalnico dekorirajo z zgolj eno veliko vejo ali manjšim drevesom. Pazite le, da ne boste v svoj dom prinesli tudi lesnih zajedalcev.

 

 

V primeru, da nimate prostora za mini drevo, si poskusite sestaviti sliko iz suhih vej.

 

 

Tudi stara stena je lahko dekorativna. Bodite pozorni na odkritja, če ste v fazi prenove stanovanja.

 

 

Preprosta bela spalnica je kot platno, ki ga lahko prilagajate svojim okusom. Ste za čiste linije, odprtost? Potem si namesto nočne omarice postavite navpično knjižno polico, namesto navadnih svetilk pa obesite navadne žarnice kar na strop. Vse skupaj dopolnite z dodatki v isti barvi.

 

 

Sledi še ena bela spalnica, ki bi brez dodatkov izpadla dolgočasno. Pisana slika in dekorativne blazine v istih barvah. S staro lestvijo se izognemo sterilnemu izgledu.

 

 

Lestve se lahko spremenijo tudi v nočne omarice in poličke. V spodnjem primeru so nanje namestili oranžne svetilke, ki so edini barvni poudarek v tej spalnici.

 

 

Namesto nočne omarice lahko uporabimo tudi zanimiv stol. Pred tapeto z brezovim gozdom daje modri stol z rožastim okrasjem vtis, kot da je ravnokar izstopil iz pravljice o Rdeči kapici.

 

 

Stole v klasičnem slogu lahko uporabimo kot močan poudarek v bež spalnici.

 

 

Medtem ko je za shabby ali provansalski slog dovolj nevtralna soba, ki ji dodamo babičino komodo, kmečki stol in nekaj romantičnih poudarkov.

 

 

Da bo nevtralna soba dobila urbani videz, lahko obesimo filmski poster in namestimo odštekan gugalnik.

 

 

Svojo naklonjenost urbanemu življenjskemu slogu lahko poudarimo z zemljevidom svojega najljubšega mesta ali moderno grafiko, preprostimi dekorativnimi blazinami in retro predmeti.

 

 

Ste si zaželeli klasičnega sloga, vendar ne nameravate zato zamenjati opreme? Poskusite kupiti rozeto iz mavca (za lestence) in jo pobarvajte s kovinsko barvo. Nevtralne barve, nekaj simetrije in ravni svetilki. Lep rezultat za majhen denar.

 

 

Včasih je dovolj en sam izviren kos pohištva, da postane prostor nekaj posebnega. V spodnjem primeru je modro poslikana omara glavni poudarek v spalnici, njene barve pa se ponavljajo na stenah in na posteljnini.

 

 

Spalnica za ljubitelje gledališča: maska za posteljo …

 

 

… in obsežna knjižna zbirka. Mogoče pa je to dramaturgova spalnica?

 

 

Zaključimo z baldahini v spalnicah. Ta nekoliko nenavadna oblika postelje, o kateri sanja vsaka deklica, zahteva prostornejšo spalnico. V prvem primeru je bolj kot princeskini postelji baldahin podoben zatočišču v naravi. V spalnici prevladuje barva naravnega lesa, tkanino pa so obesili na preproste veje, obešene pod strop.

 

 

Klasičnemu kovinskemu baldahinu so se pridružili romantični dodatki v podeželskem slogu in nekaj glamuroznih detajlov, kot na primer posrebrena srnjačkova glava in kristalni lestenec.

 

 

Za konec še elegantna spalnica – baldahin, glamurozni naslonjači, kristalni lestenec in razkošne tkanine. Beli senčnik in potovalni zaboji nas napeljujejo na misel, da tukaj spita strastna ljubitelja potovanj.

 

 

S čim pa vaše spalnice odsevajo vaša zanimanja in okus?

Foto: hemnet.se