Všečnosti za vikend

Pohodi, Cvetnoetno, Čarno jezero, demonstracija Nevidnih delavcev … vse ta konec tedna!

 

Ko zbiramo priporočila za ta vikend, kam naj se odpravimo in kako ga lahko preživimo, smo v zagati, kaj izbrati in predstaviti. Spomladanski konci tedna so prepolni vseh mogočih prireditev po mnogih slovenskih krajih. Mi gremo tokrat na pohod, kvačkali bomo, spoznavali bomo cirkus,, prisluhnili koncertu – in šli bomo na demonstracije!

Napotujemo:

 

  • 4. Kunaverjev pohod

V soboto, 4. junija 2011, se bo ob 9. uri zjutraj začel 4. Kunaverjev pohod po poti, ki je poimenovana po Pavlu Kunaverju, slovitem pedagogu in ljubitelju narave. Markirana pohodniška pot nas po dobri uri zložne hoje vodi preko Rakovškega polja in skozi lepe jelovo bukove gozdove, pri Malem naravnem mostu pa nas pripelje v osrčje slovitih udornic v Rakovem Škocjanu. Tam se naveže na učno pot, ki vodi po dolini Rakovega Škocjana. Za vzdržljive bo pohod podaljšan do Cerkniškega jezera (Velika Karlovica). Zbirališče je na železniški postaji Rakek, prireditelj je Turistično društvo Rakek, kotizacija 5 evrov. Informacije tukaj.

  • Gremo v mesto

Mestna občina in Javni zavod Spotur ob dnevu odprtih vrat občine Slovenj Gradec vabita na prireditev “Gremo v mesto”. Doživite pridih starega mestnega jedra na Glavnem trgu v soboto, 4. junija 2011, od 9. ure dalje. Dogajanje bo pestro, lokali bodo s svojo ponudbo predstavljali na stojnicah, popoldne se obeta zanima animacija za otroke, zvečer bosta nastopila Klapa Šentilj z dalmatinskimi pesmimi in zabavni ansambel 500 m.

 

  • Demonstracija Nevidnih delavcev in delavk sveta

 

Pridi v soboto, 4. junija 2011, ob 14. uri v Park Tabor v Ljubljani in podpri izigrane migrantske delavce na demonstraciji! Migrantski delavci predstavljajo zgolj skrajni pol izkoriščanja, ki ga doživljamo vsi. Demonstranti bodo odšli po mestu do Prešernovega trga, parlamenta, predsedstva in sedeža vlade. Dogodek se bo nadaljeval na dvorišču Tovarne Rog. Na demonstracijo nevidnih delavcev in delavk sveta – da spremenimo življenje in izborimo skupno prihodnost! Več na spletni strani IWW Nevidni delavci sveta

  • Cvetnoetno

 

 

V Slovenskem etnografsme muzeju je od srede naprej odprta priložnostna razstava Cvetnoetno – etno pohištva, ki je nastalo v sodelovanju med oblikovalkama Špelo Leskovic in Almiro Sadar ter Mizarstvom Černe. Etno pohištvo povezuje sodobno oblikovanje s slovensko kulturno dediščino in tradicionalnimi znanji s področja lesarstva in tekstilstva.

  • Zajtrk v Kinodvoru

Vsako nedeljo ob enajstih dopoldne v Kinodvoru v Ljubljani poleg dobrega filma dobite še kavo in rogljiček, oboje že vključeno v ceno vstopnice. Istočasno poteka Sezamov kotiček, namenjen vsem otrokom, tako malčkom kot tistim že malo starejšim, ki skupaj s starši obiščejo Zajtrk pri Kinodvoru. Odrasli lahko to nedeljo gledajo film Adžami, otroci pa bodo v brezplačnem Sezamovem kotičku spoznavali besedne igre.

 

  • Pohod po Kozjanskem in srednjeveški dan

6. tradicionalni pohod po Kozjanskem parku bo potekal v nedeljo, 5. junija 2011, ob svetovnem dnevu okolja. vas v nedeljo, 5. junija 2011. Pot bo potekala od gradu Podsreda do Svetih gor, od koder bo organiziran prevoz na izhodiščno točko. Zbrali se bomo ob 9. uri pred gradom Podsreda.

 

Ob 13. uri pa se na gradu Podsreda prične srednjeveški dan. Tam bodo srednjeveška tržnica z rokodelci in trgovci od blizu in daleč, viteški tabor, grajska gospoda, vitezi in mečevalci, srednjeveški plesalci in pevci, srednjeveške igre in otroški poligon … Več na spletni strani Kozjanski park.

 

  • Klovnbuf

Zavod Bufeto – zavod za razvoj cirkuško-gledaliških umetnosti med 3. in 16. junijem 2011 v Ljubljani pripravlja že četrti mednarodni klovnovsko-gledališki festival Klovnbuf. Letošnji festival Klovnbuf: Cherchez la femme je posvečen ženskam. Organizatorji so na festival ponovno povabili vrhunske mednarodne ustvarjalce in predvsem ustvarjalke iz klovnovskega gledališča. Pester program bo potekal tudi na ljubljanskem Dvornem trgu, zato nikar ne zamudite 4. junija tradicionalne Festivalske razglednice – kalejdoskopa gostujočih predstav. Program je na voljo tukaj.

Drugi konec tedna v znamenju češenj v Goriških brdih: obširen program je na voljo tukaj, mi pa opozarjamo na sobotno delavnico žganja gline po metodi raku v Podsabotinu ter nedeljski pohod o češnje do češnje in tradicionalno povorko vozov.

  • Čarno jezero

 

Čarno jezero je tradicionalna prireditev za otroke veroukarje in vse, ki se radi družijo ob igrah, petju in predstavah na Rakovniku v Ljubljani. Letos bo Čarno jezero zbralo otroke v soboto, 4. junija, pod geslom »Pridi in poglej!« (Jn 1, 39) in z naslovom Odrske luči.

  • Dobrodelni koncert skupine Jararaja 

V soboto, 4. junija 2011, bo ob 21. uri v Ajdovščini v Dvorani prve slovenske vlade dobrodelni koncert skupine Jararaja. Namen koncerta je zaradi težav s financiranjem programa zbrati čim več denarja za osebno asistenco programa Neodvisno življenje hendikepiranih v okviru društva YHD in osveščanje javnosti o osebni asistenci kot pomoči.
Na Jararajinih nastopih se gode in godi združevanje nasprotij med aktivnim in pasivnim, vzvišenim in banalnim, novim in starim, skratka kontrapunkt ustvarjalnosti in tradicije …Po koncertu bo klepet o namenu koncerta ob dobrotah Društva gospodinj s Planine, dobri kapljici Kleti TRTA s Planine z vipavsko vinsko kraljico Tino in ob slastnih češnjah s Planine.

Beremo

“Zakaj imam rada ročno delo:
• ker predstavlja nasprotje masovni serijski proizvodnji
• ker prinaša različnost in avtentičnost v modo

• ker spodbuja kreativnost in pomirja
• ker imajo ročno narejeni izdelki večjo emocionalno vrednost
• ker si virtualno in globalno okolje želi nekaj taktilnega
• ker ročno narejeni detajli naredijo izdelek boj oseben
• ker bodo brez spodbude nekatere ročne tehnike pozabljene

To in še več zanimivega branja na njenem blogu.

  • Kruh in vino

Boštjan Napotnik – Napo, nadarjeni kuhar in rahločutni ubesedovalec, piše spletnik Kruh in vino.

»Ena taka prehranska spominska knjiga: piši, riši, kakor veš, postov brisati ne smeš … tukaj bo pripeto svašta, kar piscu v takšni ali drugačni obliki krajša čas (ali mogoče celo bivanje?)«