Načrtovanje in opremljanje kuhinje s strokovnjakom arhitektom

Arhitektka Mojca Lazar Portir: nasveti z izkušnjami

Odločanje za nakup in ureditev nove kuhinje ali prenovo stare se začne z listanjem katalogov in navduševanjem nad ugodnimi cenami: samo 599, 1299, 1989 … evrov, pa bomo imeli novo kuhinjo po svojih željah. Mar res? Danes objavljamo prvi del nasvetov, kako se lotiti urejanja kuhinje.

 

Arhitektka Mojca Lazar Portir se ukvarja predvsem s prenovo notranjih prostorov in notranjo opremo, ima tudi dolgoletne izkušnje s svetovanjem v trgovini s kuhinjskim pohištvom srednjega in višjega cenovnega razreda, zato smo se odpravili k njej, da poiščemo kar najboljše rešitve, ki bodo vsem našim bralcem pomagale pri odločanju o novi kuhinji. Imamo zelo jasno predstavo, kakšno kuhinjo hočemo: tako kot iz kataloga. Poceni. S celo vrsto velikih in malih gospodinjskih aparatov, ki nam bodo olajšali kuhanje …

»… o kuhinji naj odloča tisti, ki kuha!« takoj pove arhitektka. »Če več kuha mož, naj on pove, kaj potrebuje; če več kuha žena, odloča ona! Če preurejate vso hišo ali stanovanje in imate dovolj prostora na voljo, vam svetujem,  da razmišljate tudi o tem, da se namembnost prostorov spremeni in npr. kuhinjo postavite povsem drugje, kot je bila v »stari« postavitvi, če s tem dobite funkcionalnejšo rešitev. In predvsem – kuhinja naj bo prirejena vašim potrebam in vašemu kuharskemu znanju.«

• Sicer smo se sami lotili načrtovanja razporeditve pohištva, vendar smo naleteli na težave.
Mojca Lazar Portir: »Sami si lahko s pomočjo nekaterih računalniških programov izdelajo načrt osnovne razporeditve. Dobro pa je, da se posvetujejo z arhitektom ali prodajalcem kuhinjskega pohištva. Dober svetovalec se bo podrobno pozanimal o vašem življenjskem stilu in navadah ter estetskem okusu, namesto da bi vam ponudil standardne rešitve, bo oblikoval delovni prostor, ki bo optimalen za vas tako po velikosti kot po ceni. Nikoli vam ne bo skušal prodati več, kot potrebujete, ampak vas bo opozoril, kje lahko prihranite.
Lahko se zgodi, da svetovalci v trgovinah s kuhinjami ponujajo že zelo ustaljene rešitve in razmišljajo že avtomatizirano, ni pa to pravilo. Dobri strokovnjaki vam bodo kuhinjo predstavili s tridimenzionalnim načrtom, tako da boste imeli dobro predstavo, kaj kupujete.«

• Verjetno je dovolj, da k prodajalcu pridemo samo z osnovnimi merami prostora …
Mojca Lazar Portir: »Ne, prostor morate zelo natančno izmeriti in prav tako natančno morate označiti tudi vse napeljave! Nekaj centimetrov površnosti vas lahko veliko stane in vam prinese veliko nevšečnosti!«

 

• Saj ne potrebujemo večje kuhinje od osnovnega niza kuhinjskih elementov …
»To so minimalne mere in zahteve, pet metrov dolg niz pa že zadošča za običajno družino. Idealno je, če pri načrtovanju upoštevamo, da je ob štedilniku 110 cm delovnega pulta, desno od kuhališča pa še vsaj 20 do 30cm za odlaganje.«

• Odločili smo se, da bomo kuhinjo uredili v manjšem zaprtem prostoru, čeprav nas vsi opozarjajo, da to ni trendovsko. Nočemo vonjav in umazanije v skupnem prostoru.
Mojca Lazar Portir: »Niso pomembni trendi, ampak vi in vaš življenjski slog. Upoštevajte, da se lahko z ergonomsko postavitvijo kuhinjskih elementov izognete nepotrebnemu čiščenju. Če bo korito v isti liniji kuhinjskih elementov blizu štedilnika, se boste izognili prenašanju posode in mokrih živil in kapljanju po tleh. Če boste izbrali primerno napo (nape so v minulih desetletjih postale veliko bolj dognane in zmogljive) in jo boste tudi uporabljali, bo vonjav v prostoru precej manj. Če vas moti pogled na delovni pult iz dnevnega prostora, je lahko sprednji del niza dvignjen, tako da zakriva pogled.«
• Imamo že pripravljene vse instalacije (vodovod, elektriko in plinsko napeljavo, zato pričakujemo, da bomo postavitev kuhinjskega pohištva prilagodili tem napeljavam.
Mojca Lazar Portir: »Verjamem, da imate odpor proti ponovnemu razkopavanju, toda če kot arhitektka na prvi pogled opazim, da so vtičnice slabo razporejene in je vodovodna napeljava na neprimernem mestu, vam svetujem, da vendarle premislite o predelavi.
S tem boste pridobili možnost, da kuhinjsko pohištvo razporedite ergonomsko in hkrati racionalno. Strošek za elektrikarja, vodovodarja in zidarja se vam lahko hitro povrnejo pri manjšem izdatku za pohištvo.«

 

• Prav tako smo že položili ploščice po stenah in tleh …
Mojca Lazar Portir: »S tem ste omejili izbiro pohištva. Boljši je nasprotni vrstni red: izberete pohištvo in potem (vsaj) stensko oblogo med elementi. Tako boste lažje dosegli usklajenost. Prav tako keramične ploščice že dolgo niso edina talna in stenska obloga med kuhinjskimi elementi. Po tleh lahko položimo tudi les, pluto, topli pod, različne nove materiale …
Tradicionalne keramične ploščice so na voljo v različnih barvah, dimenzijah in z dekorji, zato jih lahko kombiniramo z različnimi stili. So odporne na vročino, vendar se v fugah nabira umazanija, ki jo moramo redno čistiti.
Za stensko oblogo so v zadnjem času priljubljeni gladki materiali.  Veliko se uporablja steklo, ki se lahko čisti. Če izberemo prozorno steklo, lahko steno za njim poljubno prebarvamo ali nalepimo tapeto ali fotografijo. Nerjavno jeklo je drago in ga najdemo predvsem v profesionalnih kuhinjah, od tam pa se seli tudi v družinske kuhinje. Zaradi čistih oblik, vodoodpornosti in odpornosti na visoke temperature je omogoča enostavnejšo pripravo hrane in lepo dopolnjuje sodobno opremljen dom. Kljub enostavnemu vzdrževanju ima to pomanjkljivost, da so na delovni površini hitro vidne udrtine.
Zelo se obnesejo izvedbe, ko sta pult in stenska obloga iz istega materiala. Posebno kerrock ima veliko prednost: pult in stenska obloga, ki se nadaljuje iz njega, sta lahko oblikovana brez zoprnih spojev, kjer bi se nabirala umazanija.«
• Ali je res, da mora biti okno na levi za desničarje in na desni za levičarje?
Mojca Lazar Portir: »Bolj pomembno kot lega okna je, da načrtujete dobro umetno razsvetljavo, posebno nad kuhališčem, delovnim pultom in pomivalnim koritom. Danes je na voljo veliko svetil, ki so lahko vgrajena ali pritrjena v na kuhinjske elemente ali steno. Kljub več svetilom ni treba, da porabimo veliko energije, saj lahko izberemo LED-svetila ali varčne žarnice.«

Danes smo obravnavali predpriprave za ureditev kuhinje, v prihodnjem nadaljevanju pa bomo z arhitektko Mojco Lazar Portir razmislili o izbiri postavitev in kuhinjskih elementov, da bo kuhinja čim bolj ergonomsko urejena ter prijetna za delo in lepa na pogled.

Foto: Mojca Lazar Portir