Majhno stanovanje za veliko potreb

Le 40 kvadratnih metrov veliko enosobno stanovanje z dokaj velikim balkonom je izziv za lastnika, saj je prostora dokaj malo – sodobni način življenja pa v dom prinaša nove potrebe, ne le spanje, hranjenje in pranje. Med drugim marsikdo dela od doma, zato potrebuje urejen delovni prostor, ne nazadnje doma tudi preživlja prosti čas in se zabava. Kaj mu bo stanovanje, če se v njem ne počuti domače? In kako opremiti tako stanovanje?

Majhno stanovanje opremljeno s pomočjo arhitekta

Se arhitekta sploh splača najeti?

Običajen človek ima težave že z razbiranjem tlorisov, predlagane postavitve osnovne opreme na tlorisih novogradenj brez načrtovanih kotičkov s posebno namembnostjo, kot so jedilnica, dnevna soba, garderoba, spalnica, delovni kotiček ali gospodinjski kot, pa mu vse še otežijo. Vse te dejavnosti umestiti v tako malo prostora je za marsikoga težak zalogaj. Se splača najeti arhitekta ali je to pri opremljanju bivališča velik in nepotreben strošek? Ali ni dovolj nasvet trgovcev v trgovinah s pohištvom?

Med nami povedano: veliko lažje je opremiti sto ali sto petdeset kvadratnih metrov veliko stanovanje, tam bodo tudi morebitne napake odpuščene, prostora pa bo še vedno dovolj za vse potrebe. Pri tako omejenem prostoru pa je treba razmišljati drugače, da je res izkoriščen in nastane primeren dom za kakovostno bivanje. Ne bo odveč veliko pogovorov z arhitektom, da bo natančno prepoznal potrebe novih stanovalcev.

Arhitekt ni samo urejevalec in organizator prostora, kaj šele dekorater, ampak je tudi posrednik med različnimi izvajalci, da se doseže skladna in funkcionalna opremljenost, kot je bila zasnovana in dogovorjena na začetku. Arhitekt ima tudi nalogo izvesti delo v okviru določenega proračuna, da ta ni prekoračen zaradi usklajevanj in prilagajanj. Poskrbi za natančne ponudbe in za zavezo izvajalcev, da bodo delo opravili v dogovorjenih okvirih, tako časovnih kot finančnih. Izvajalci se tako vrstijo po vnaprej začrtanem planu in se po potrebi med seboj izmenjavajo, da oprema stanovanja smiselno sledi prostorskim posegom, od grobih in bolj umazanih gradbeno-obrtniških ter inštalacijskih del do postavitve pohištva. Če že v izrisih vse teče gladko, pa običajno v tej fazi nastane največ težav, zato lahko arhitekt prav v tem obdobju naročniku prihrani mnogo živcev, časa in tudi denarja. Z njim se je mogoče dogovoriti celo o izvedbi na ključ, ko je dom do popolnosti opremljen – manjkajo samo še najosebnejši predmeti.

spalnica in postelja z robom

Serijsko pohištvo je vendar tako poceni

Seveda je mogoče tako stanovanje opremiti tudi s serijskim pohištvom, ki je na začetku cenejše, a bi se kmalu pokazale njegove pomanjkljivosti. Kadar opremljamo za dalj časa, pa se začetni večji vložek povrne tako z uporabnostjo in trajnostjo pazljivo izbranih kakovostnih rešitev kot ne nazadnje z dobrim počutjem v domu.

40 m2 kot v velikem stanovanju

Stanovanje v naselju Zeleni gaj v Ljubljani so opremili v arhitekturnem biroju Kunstel & Kikel. In zakaj je videti večje, kot dejansko je? Kakšni arhitekturni triki so uporabljeni?

Notranja oprema predstavljenega stanovanja je trajna in preprosta za čiščenje; je masivna, a hkrati elegantna. In najpomembneje je, da so nastali čudoviti kotički, ki se med seboj dopolnjujejo in prilagajajo dnevnim potrebam stanovalke.

Svetle nevtralne barve optično razširijo prostor, vedno uporaben trik pa so tudi ogledala, v katerih odsevajo posamezni deli stanovanja. Stene so samo najnujnejše v prostoru, eno od njih pa nadomešča kar zavesa. Veliko pripomore k počutju v prostoru premišljena razsvetljava. Posebnost je spuščen strop na nekaterih mestih, v katerem so skrite vse instalacije.

V tako majhnem stanovanju je skoraj nujno pohištvo po meri, saj le tako lahko optimalno izkoristimo dani prostor, ne da bi ga prenatrpali. Nevtralne svetle barve so najboljša rešitev za majhen dom s toliko funkcijami in so prijazen okvir tudi za osebne predmete.

Čeprav je vse pohištvo narejeno po meri, to ne podraži dosti opremljanja, saj lahko masiven les nadomestijo cenejši materiali. Največji prihranek pa prinašajo večfunkcionalni kosi pohištva. V predstavljenem stanovanju so osnovni material vezan les ter kovinske cevi.

Miza za delo in jelo

Kako torej s po meri narejenim pohištvom zagotoviti več funkcij v prostoru? Tako, da nekateri kosi prevzamejo več funkcij: dopoldne pisalna miza postane popoldne ravno prav velika jedilna miza, primerna tudi za sprošneno druženje.

Velik osrednji prostor je sicer privlačen, toda vsi potrebujemo tudi nekaj zasebnosti. Zato so arhitekti ločili spalni del od bivalnega, da tako stanovalka noči ne prebije na delovnem mestu.

Čeprav je predstavljeno stanovanje v nevtralnih barvnih tonih, pa dodatki odločno kažejo, da v njem biva ženska. To je pravzaprav praktično: z zamenjavo blazin, dekorativnih predmetov v »moških barvah« stanovanje lahko hitro dobi drugačno podobo.

Največ pozornosti v stanovanju pritegne predelna stena, ki se lahko deloma odpre z drsnimi vrati na obeh straneh. Predelna stena se lahko popolnoma zapre, da dobimo na drugi strani intimni kotiček. V spalnem prostoru se bohoti velika postelja, ki vizualno deluje večja kot je. Vzmetnica je namreč dimenzij 140 cm, zaradi oblazinjenega robu namesto klasičnega okvirja pa postelja dobi še dodatno uporabno površino, za sedenje, odlaganje stvari. Garderobo sestavlja velika odprta omara, ki pa jo je mogoče s posebno zaveso skriti.

Miza z zanimivim podnožjem je narejena tako, da ima precej prostora za odlaganje stvari.

Kavč je modularen in se poljubno razstavlja in sestavlja v ležišče in po potrebi tudi zagrne z zaveso ali pa se prostor zadaj ob likanju odstre z zaveso in nameni gledanju televizije. Ko je delo opravljeno, zavesa spet zakrije gospodinjski kotiček.

Ogledalo z odsevi navidezno poveča prostor. Pohištvo je domiselno sestavljeno iz kovinskih profilov in vezane plošče in je večnamensko, ne preveliko in ne premajhno.

Tapisom v spalnici vizualno deli spalni del od dnevnega prostora in prostoru daje mehkobo.

Tudi v tem stanovanju je najdražja kuhinja – a premore tudi parno pečico!

 

In cena takega opremljanja?

Vsa predelava (spuščen strop, predelna stena …) in vsa oprema sta stali manj kot 30.000 evrov, pri čemer je kuhinja z aparati stala 10.000 evrov. Vložek, ki zagotavlja kakovost opreme, udobno bivanje, ne nazadnje »povečanje« le 40 m2 velikega stanovanja, ni velik, upoštevajoč da so bili uporabljeni kakovostni in trajni materiali, sistemi in elementi slovenskih oz. evropskih imen, oprema pa je bilo v celoti sad slovenskih izvajalcev s katerimi arhitekturni biro že dolgoletno sodeluje in jamči za njihovo kakovost ter izvedbo. Nastala je kolekcija sodobnega pohištva izdelana v Sloveniji, poimenovana kolekcija Zeleni Gaj, kot rezultat idej arhitektov in izvedbe slovenskih obrtnikov.

 

FB: Kunstel in Kikel 

IG: Kunstelkikel