Kuhinje z otokom, najbolj elegantne rešitve

Kuhinje z otokom so v naših domovih čedalje pogostejše. Kuhinjski otok je lep in funkcionalen element, ki ponuja številne rešitve.

Še pred kakim stoletjem so bile kuhinje v premožnejših hišah delovni prostori, ki niso bili nikoli na ogled obiskovalcem. V njih so prebivali in delali služabniki in kuharji, medtem ko je družinsko življenje potekalo v stanovanju. V revnejših domovih pa so bile kuhinje pogosto tako dnevni kot spalni prostor, ki se mu je prav zato pogosto pravilo kar “hiša”. 

Z modernizacijo je tudi v manj premožnih hišah kuhinja postala delovni prostor, kjer je gospodinja za zaprtimi pripravljala hrano, da se vonjave in ropot niso širili po stanovanju. V majhnih stanovanjih so se kuhinje skrčile na enote z najnujnejšo opremo, pogosto skrite v nišah ali ozkih prostorih.

Zaradi racionalizacije prostora so se kuhinje spet začele združevati z dnevnim prostorom, kar je pripomoglo k temu, da se je kuhar (najpogosteje pa kar kuharica) vrnil(a) k družinskemu dogajanju. Tudi v najbolj elegantnih domovih se je kuhinja začela odpirati v dnevni prostor in s tem k popolnoma novim rešitvam. V sodobnih stanovanjih so kuhinje čedalje večje in njihovo oblikovanje se prilagaja podobi preostale opreme. 

Poiskali smo nekaj elegantnih rešitev priznanih arhitekturnih birojev.

Studio Bda iz Milana je pri načrtovanju kuhinje z otokom tega obrnil vzporedno z razporeditvijo mize in sedežne garniture v dnevnem prostoru.

kuhinje_z_otokom_kuhinjski_otok
Bda Studio/homify.it

Postavitev otoka tako ne ustvarja pregrade med dnevnim prostorom in kuhinjo, kar je pogosta rešitev, kadar načrtujemo kuhinje z otokom. Pravokotna postavitev otoka namreč dnevni prostor sklene v celoto. Ker je tu kuhinjski otok postavljen globoko v dnevni prostor, je ob kuhalno ploščo vgrajeno skoraj nevidno steklo, ki povečuje učinkovitost kuhinjske nape. Pri načrtovanju kuhinje z otokom, ki sega v dnevni prostor, je namreč treba stvarno premisliti o razporeditvi in tehničnih rešitvah, da bo bivanje v njem še vedno udobno in prijetno. Vonjave, para in madeži lahko povzročijo precej nevšečnosti, zlasti če imamo namen v svoji kuhinji dejansko pogosto kuhati.

kuhinje_z_otokom_kuhinjski_otok
Bda Studio/homify.it

Dovolj učinkovita kuhinjska napa je namreč nujen pogoj pri načrtovanju kuhinje, ki je združena z dnevnim prostorom, še posebno če bomo v njej dejansko kuhali vsak dan ali če imamo navado, da goste vabimo na večerjo ali kosilo.

Pri opremi kuhinje z otokom v veliki vili je studio Brizzi+Riefenstahl predvidel kuhinjsko napo, ki po širini krepko presega dimenzije kuhalne plošče.

kuhinje_z_otokom_kuhinjski_otok
Brizzi+Riefenstahl Studio/homify.it

Da bi se izognili večnim madežem na tleh, bi bilo priporočljivo, da ob kuhalni plošči, ki je nameščena na rob pulta, namestimo zaščito iz stekla ali drugega materiala, tako kot so to storili pri Studiu Og Arredo v spodnji kuhinji s polotokom.

kuhinje_z_otokom_kuhinjski_otok kuhinje_z_otokom_kuhinjski_otok
Og Arredo/homify.it

Kuhinje z otokom so zelo pogoste pri najbolj pogumnih projektih, tako kot velja za prenovo meščanske hiše v Utrechtu na Nizozemskem.

kuhinje_z_otokom_kuhinjski_otok

Strandandl Architectuur en Interieur/homify.it

Postavitev kuhinje sledi tlorisu poslopja. Enota s kuhinjskimi elementi je tudi razmejitev med hodnikom in samo kuhinjo. Otok je postavljen vzporedno z drugimi elementi, tako da je ohranjena pretočnost med stopniščem in teraso.

kuhinje_z_otokom_kuhinjski_otok
Strandandl Architectuur en Interieur/homify.it

Kuhalna plošča je v kuhinjski niši, medtem ko je otok opremljen s koritom in omaricami.

kuhinje_z_otokom_kuhinjski_otok
Strandandl Architectuur en Interieur/homify.it

Kuhinje z otokom so trenutno najbolj inovativni projekti, tako kot velja za spodnje stanovanje v Amsterdamu. Otok je v tem primeru prevzel glavno vlogo v dnevnem prostoru, okoli njega pa se odvija vse družabno življenje. 

.

kuhinje_z_otokom_kuhinjski_otok
Cube Architecten/homify.it

Poleg kontrasta med belino kuhinjskega otoka, ki je bil izdelan iz Coriana, in recikliranim starim lesom nas pri tem pultu presenetijo zaokrožena postavitev in številne druge podrobnosti. 


Cube Architecten /homify.it

Ob oknu se pod na eni strani tlak dvigne z dvema dodatnima stopnicama in oblikuje kotiček za posedanje, od koder je prelep razgled na mestno dogajanje.

kuhinje_z_otokom_kuhinjski_otok
Cube Architecten /homify.it

Gorilniki so vgrajeni naravnost v pult iz Coriana. Kuhinjska napa se skriva kar v stari industrijski svetilki. Rešitev, ki je bolj primerna za pripravo hitrih prigrizkov kot pa za pravo kuharijo.

kuhinje_z_otokom_kuhinjski_otok
Cube Architecten /homify.it

Na drugi strani se otok spusti in oblikuje mizo, ki je pritrjena na strop.

kuhinje_z_otokom_kuhinjski_otok
Cube Architecten /homify.it

Mirno zavetje kuhinje z otokom s pogledom na atrij in na amsterdamske ulice, v prijetnem ravnovesju med izčiščenimi linijami in hrapavostjo grobega lesa. O amsterdamskem lesu smo pisali že tukaj.

kuhinje_z_otokom_kuhinjski_otok
Cube Architecten /homify.it

Kuhinje z otokom so estetska rešitev za sodobna stanovanja, saj ustvarjajo prijetno razpoloženje za druženje in povezujejo družinsko življenje z gospodinjenjem. Pogosto zavzemajo kuhinje z otokom glavno vlogo v bivalnih prostorih najlepših stanovanj, vendar zahtevajo tudi skrbno načrtovanje in upoštevanje vseh praktičnih vidikov, ki so vpleteni v pripravo hrane.

Foto in material: homify.it
Besedilo: JS