Moderne kuhinje in starinski tlaki

Starinski tlaki v moderne kuhinje vnašajo toplino in barvitost.

Naj gre za cementne ploščice, na katere naletimo pri obnovi starejših stavb, ali pa na sodobne reinterpretacije starih motivov, starinske ali vintage keramične ali cementne ploščice so uveljavljen trend za moderne kuhinje. Najnovejše moderne kuhinje iz Španije so tlakovane s starimi in zelo pisanimi cementnimi ploščicami, v zadnjih letih pa smo opazili tudi mnoge nove kolekcije tradicionalne portugalske keramike azulejos. 

Starinske ploščice se lepo podajo tako k rustikalnim in tudi k sodobno oblikovanim prostorom, v nadaljevanju pa si bomo ogledali, kako so vintage tlaki popestrili tudi najbolj moderne kuhinje. Barcelonski studio Tristrastos je pri projektiranju moderne kuhinje, bogate s tehnološkimi rešitvami in materiali, ohranil stari pisani tlak z geometrijskim vzorcem. V splošni belini deluje kot bogata preproga.

moderne_kuhinje_tlak_vintage_keramika

Trestratos/homify.it

Carmine Magna je pri projektiranju moderne kuhinje v industrijskem slogu, ki je del prenove stanovanja v Rimu, predvidel nov tlak iz starinsko oblikovanih cementnih ploščic. Ploščice s temnejšo podlago oblikujejo barvito preprogo v pasu ob kuhinji. Rdeča barva se nato ponavlja še v drugih detajlih kuhinje, stolov in stene. Tako je cement uporabil pri kuhinjskem pultu in videzu stenske obloge. Rdeče-sivo barvno kombinacijo, ki pogoste deluje zelo sterilno in strogo, ublaži uporaba naravnega lesa.

moderne_kuhinje_tlak_vintage_keramika

Carmine Magna/homify.it

Geometrijski vzorec z optičnim motivom daje poseben poudarek belini moderne kuhinje, ki jo je sprojektiral biro Si può fare Architetti Associati iz Rima. Nekoliko strogo podobo omilijo grobo tesana kuhinjska miza in moderno oblikovani rdeči stoli.

moderne_kuhinje_tlak_vintage_keramika

Si può fare Architetti Associati/homify.it

Poleg tlakov lahko starinske ploščice popestrijo tudi stene navadne nevtralne moderne kuhinje. Tako je v primeru projekta Alessandra Condorellija elegantni motiv na starinskih ploščicah dodal brezčasen pridih sicer moderni kuhinji v obnovljenem stanovanju v Firencah.

moderne_kuhinje_tlak_vintage_keramika

Alessandro Condorelli/homify.it

Nazadnje še primer klasične moderne kuhinje, ki je del prenove starejše hiše v starem jedru Firenc. Biro Luigi Fragola Architect je prenovi dodal eklektični pridih. Krasni sinji odtenek kuhinjskih elementov je uravnotežen z oranžnimi odtenki starega tlaka v slogu art decò.

moderne_kuhinje_tlak_vintage_keramika

Luigi Fragola Architects/homify.it

Ploščice iz cementa prinašajo spet v ospredje najbolj dekorativne tlake, ki tako prevzemajo vodilno vlogo v ambientih, ne glede na to, ali gre za klasično navdihnjen stil ali pa bolj industrijski. Dejstvo, vredno pozornosti, če ste ravno pred obnovo stare nepremičnine ali pa iščete zanimiv detajl za popestritev svoje moderne kuhinje. Starinski tlak lahko prinese dodano vrednost in poudari slog nepremičnine, ki ji modne muhe ne pridejo do živega.

Foto in info: homify.it
Besedilo: JS