Čistilka, na pomoč!

Kjer se prepirata dva, tretji dobiček ima – čistilka!

Menda sem kot otrok zelo rad pospravljal. Mama in tete so me navajale na red in čistočo. Bolj ko sem odraščal, manj se mi je dalo pospravljati svojo sobo. Le zakaj bi se mladostnik ukvarjal s tem, ali bo stanovanje čisto, soba pospravljena? Le koga to briga pri 15 letih?

foto: KB, penzion Kamrica

Toda z leti odraščanja sem se spet spreminjal v drugo smer. Zelo pomembno mi je bilo, da sem imel v stanovanju red in predvsem da so bile vse stvari vedno znova na svojem mestu (obsesivna kompulzivna motnja se temu strokovno reče). Vendar so težave nastale, ker sem želel imeti red in čistočo, ni pa se mi dalo pospravljati. Sovražim prah in sesanje. S partnerjem sva se začela prepirati, češ da premalo naredim in da on pač ne bo vsega počel sam. In seveda je imel prav. Tuhtal sem, kako najti rešitev, in se domislil – pokličiva na pomoč čistilko!
Prva se ni preveč obnesla
Kmalu sva jo našla. Na dom je hodila enkrat na teden, najprej malo pokofetkala in pokadila cigareto, dve, potem pa se je lotila dela. Malo jo je bilo treba nadzirati, ker je bila površna. Sčasoma se je pa sploh razvadila, pozabila je  posesati pod posteljo, prahu na omarah zanjo ni bilo itd. Ne vem, zakaj bi taki čistilki dajal evre. Spet sva se znašla v dilemi, kdo bo čistil. In sva se odločila, da bo čistil on, jaz pa sem zlagal vse stvari na svoje mesto in skrbel za estetsko postavitev predmetov.
Druga čistilka je precej bolj zanesljiva
Zdaj sem v svojem stanovanju že skoraj dve leti – sam. In imam čistilko. Pridna je, skorajda vse vidi, le tu in tam ji uide kak prah, a ni panike. Njena urna postavka je osem evrov. Pride le, če imaš vsaj za tri ure dela. K meni prihaja na približno sedem tednov, opravi generalko – vse posesa in presesa, pomije tla, zriba lijake in banjo, pomije okna, kuhinjske dele in zlika vse moje srajce. Hvala bogu za to zadnje – likanja namreč sploh ne prenesem. Vmes pa tu in tam sam malo pobrišem prah, tako da je stanovanje ves čas kar snažno. Kak prah malo razpihaš, pa je …
Moja čistilka je vredna zaupanja, tako da ima tudi ključ od stanovanja in pride, ko želim oziroma ko ima čas. Vedno založi evre za čistila, in ker imam slab likalnik, s sabo prinese svojega. Skratka, svetujem vam, da svoj čas namenite pametnejšim opravilom, nujno zlo pa prepustite – čistilki. Volk bo sit in koza cela!
 foto: ABI, Metropolis SPA