Hotel Vijolica, Kranjska Gora

Apartmaji ob smučišču z domačijsko opremljenostjo

 

Aparthotel Vijolica leži v Kranjski Gori tik ob smučišču. Leta 2007 zgrajeni hotel je tako prijazen predvsem do družin z manjšimi ali večjimi otroki, saj se lahko družinski člani brez težav in prevažanja poljubno vračajo v svoj apartma, kjer ima vsakdo dovolj prostora.

 

Kranjska Gora je bila pred četrt stoletja obljubljena dežela za vse slovenske in sploh jugoslovanske smučarje. Kraj na stičišču treh dežel in z veliko naravnimi in kulturnimi privlačnostmi v bližini je z gradbeno-nepremičninskimi podvigi marsikaj izgubil, predvsem pa kolikor toliko urejeno podobo in ljudi, ki živijo s turisti. Toda kar gre dol, gre tudi gor! Novozgrajeni manjši hotel Vijolica poleg zaželene lege vabi z umirjeno zunanjo podobo. Stavba na zunaj nima nobenih velikih arhitekturnih ambicij, zato pa pohvalimo pročelje, oblečeno v macesnov les, ki jo vizualno zniža in naredi prijazno. Če je njena umeščenost ob robu smučišča in tik ob štirisedežnici Kekec idealna, je dostop do nje (še) nekoliko neroden, vendar se vtis  popravi z urejenimi parkirnimi mesti ob vhodu.

 

 

»Daaan!« reče veliki medo v sprejemnici. Sedi na stolu na tako strateškem mestu, da vidi vse. Najbolje da ga vzamemo s seboj, da nam razkaže hotel in apartmaje! Interier stavi na domačijskost, na tople barve, sicer sodobno pohištvo se nostalgično zgleduje po obdobjih z več utorov, okrasnih linij,  vendar se še pravočasno ustavi pred preveč cukra. Prijetne so stene v sprejemnem prostoru in na hodniki: popleskane so nežno oker in okrašene z ornamenti, ki so naslikani s šablono. Podobo dopolnjujejo zavese v močnejših barvah, keramične ploščice, pohištvo  in luči v ujemajočem se hotenju biti všečen in prijazen. Reprodukcije starih kranjskogorskih in okoliških črno-belih razglednic in fotografij v rustikalnih okvirjih iz starih desk, oplemenitenih z desetletji, sonca, dežja in vetra, so imenitne. Prepričljive so stare smuči: nekatere bodo navduševale z lepoto svojih linij in malih rokodelskih spretnosti, druge z zavedanjem, da civilizacija vendarle napreduje in dela  vijuganje po hribu navzdol  bolj luštno.

 

»Gremo,« zabrunda medo. »Koliko vas je? Štirje pet?«
»Uf, veliko!«
»Za veliko medvedov mora biti velik apartma!« odvrne.
 Aparthotel Vijolica se ponuja petnajst apartmajev za dve, štiri ali šest oseb, ki so  komfortno opremljeni s kabelsko televizijo, internetnim dostopom in opremljeno kuhinjo s pomivalnim strojem, mikrovalovko …

 

Predvsem družine z različno starimi otroki na smučanju  potrebujejo več prostora. Večina apartmajev je udobno velikih tudi za take potrebe. Vsa notranja oprema je usklajena od keramike in talnih oblog do omar in oblazinjenega pohištva. Medu so všeč umetno starani robovi, ki ustvarjajo videz domačnostne obrabe. Sicer pa prisega na posedanje na okenski polici in ogledovanje smučarjev pod njim. »Zima ni za nas medvede,« reče. Se strinjamo.

 

 

Ker je solastnik hotela gorski kolesar Matjaž Podgoršek, je na voljo specializirana ponudba za kolesarje in pohodnike – mogoče imajo to medvedi radi? Kranjska Gora je  namreč mnogim bolj všeč čez leto, ko je primerno izhodišče za gorske ture, plezarijo, sprehode, kolesarjenje ali samo posedanje v zelenju.

 

 

Medo raje spije kavo – in potem gre pod kovter drnjohat. Zimski spanec pač.
Dominstilovci ga pokrijemo, naj odspi svoje, da bo kmalu spet na stolu v sprejemnici pozdravljal goste.

Kaj nam je bilo všečv aparthotelu Vijolica v Kranjski Gori? Velikost in opremljenost apartmajev, lega ob smučišču, šablonska poslikava sten in predvsem imenitno okvirji za črno-bele reprodukcije. Pogrešamo  kako  kavarniško ponudbo, vendar da zaradi strukture gostov niti zajtrkovalnica ni v uporabi. Odveč pa je nekaj industrijskega okrasja, ki ga kaže zamenjati.  Komu hotel priporočamo? Aktivnim družinam in parom, ki veliko dajo na bližino smučišča in narave.

 

Vitranška ulica 11, SI – 4280 Kranjska Gora, Slovenija
Tel.: + 386 4 588 59 35, Fax: + 386 4 588 59 33
E-naslov: info@hotel-vijolica.si
Kolesarski izleti:
Planica – V dolini pod Poncami
Krnica – Ob Pišnici v osrčje gora
Vrata – Mimo slapa Peričnik pod Triglavsko steno
Peč – Mimo Zelencev do tromeje
Blekova planina (1629m) – Po sončnih pobočjih nad Kranjsko Goro
Foto: KB