Prenova stanovanja v znamenju lesa in bele barve

Prostornost in poudarki v minimalističnem stanovanju v središču Torina.

Prenova stanovanja je za marsikaterega investitorja prava uganka, saj se ponavadi boji težavnosti posega, omejitev in nepredvidenih stroškov. Kljub temu je za dobre projektante prenova predvsem priložnost, da ovrednotijo obstoječi stavbni fond, poudarijo kakovostne prostore in pridejo do inovativnih rešitev.

Poglejmo, kako so se prenove lotili v biroju Studioata iz Torina.

 

 

Staro stanovanje je bilo obnovljeno po sodobnih merilih, tako da je bil prostor izpraznjen in racionaliziran. S tem se je povečal občutek lahkotnosti in svežine, Dnevni in spalni prostor sta bila postavljena vsak na svojo stran in povezana z vzporednima hodnikoma, medtem ko dve kocki, prva v lesu, druga pa preprosto bela, vsebujeta sanitarije in druge odlagalne prostore ter zagotavljata oporo podestu in nosilnim stenam.

 

 

V izpraznjenem prostoru se je končno lahko začel razvijati dialog med belino in lesom. Kuhinja, vgrajene police in plavajoče stopnice se skoraj stapljajo z belimi stenami, ki s svojo goloto poudarjajo izvirno zidovje in obline starega poslopja. Z lesom obložena kocka skriva v sebi gospodinjske aparate in omare, ki se tako popolnoma stapljajo s celoto, ne da bi obtežili prostor z odvečnimi detajli.

 

 

Belina se mestoma umika barvi naravnega lesa. Hrastov parket poudarja enotnost prostora, medtem ko podrobnosti iz masivnega lesa vnašajo v prostor teksturo in živahnost. Tako se dolga lesena polica vklaplja v kovinsko belo stopnišče in s tem razbija sterilnost minimalizma.

 

 

Poleg opreme v izčiščenem slogu se je v prostoru znašel še močan kontrastni element – stara mizarska miza, ki se uporablja kot jedilna miza. Njene obrabljene površine se ne sramujejo vseh sledov iz prejšnjega življenja, ki je nepreklicno potonilo v preteklost, temveč v prostor vnašajo živost in izvirnost. Tik zraven nje visi še Fioravantijeva Supernova v živo rožnati izvedbi, ki celoti podarja kanček igrivosti in barvitosti.

Ob steni med hodnikoma se druga ikona iz preteklosti, črna sedežna Zanotte, dopolnjuje s črnim retro televizorjem Algol, ki ga je oživila Brionvega.

 

 

Na vrhu stopnic nas v asketski in funkcionalni domači pisarni sprejme pisalna miza, ki je sestavljena iz preprostega lesenega kvadra, katere spodnji del se nadaljuje v podest in sloni na beli kocki. Hkrati se okvir pisalne mize vklaplja v dnevni prostor kot zanimiv grafični element.

 

 

Ob mizi se lahkotni Pantonov stol S staplja z belino sten, medtem ko nas stroga svetilka Tolomeo opominja, da je to predvsem študijski in delovni kotiček. Vgradne knjižne police zakrivajo pogled na predmete in drobnarije, da ne obtežujejo prostora z neredom in neskladnostjo.

 

 

Tako kot v drugih prostorih se tudi v kopalnici nadaljuje dialog med belino in lesom, beli pravokotni umivalnik sloni na pultu iz lojevca, podobno kot pult v kuhinji, ki je iz štokanega belega marmorja.

 

 

Drsna vrata v spalnih prostorih poudarjajo lahkotnost postavitve, medtem ko prevleka iz jeansa in žamet v opečnati barvi ustvarita prijeten barvni kontast.

Prenova malega stanovanja, ki ga je izvedel biro Studioata, dokazuje, da skriti kotički v naših mestih skrivajo še veliko presenečenj in bogastva, ki samo čakajo na to, da jih odkrijemo in ovrednotimo s spoštljivimi in ustvarjalnimi rešitvami, ki bodo prispevale k trajnostnemu razvoju urbanega prostora.

 

JS

Foto: Beppe Giardino