Dimnik – domišljija v funkciji uporabnosti

Dekorativni dimniki – paša za oči na Krasu.

Moja obsesija so lesene ograje: nič ni lepšega, kot da hiško in vrt omejuje majhna nizka romantična lesena ograja. Če čez njo visjo še cvetoče popenjalke, potem me taka ograja popolnoma očara. Tako sem razmišljala, vse dokler mi ni naša sodelavka razkrila lepot kraških dimnikov. Sprašujem se, ali lahko človek najde še več zabavnih, zanimivih, odštekanih dimnikov v eni sami vasi skupaj?

 

Najprej malo teorije: dimniki so visoki, zato da bolje odvajajo in vlečejo  dim iz kurišč na prosto; zaprti so zaradi burje, da ne poriva  dima nazaj v kurišče in morda v prostor. Oblika je prosto po okusu lastnikov – dimnik je za Kraševce pomemben stavbni člen, saj mu posvečajo posebno pozornost.
Nekateri potegnejo same linije ter obliko dimnika iz zasnove hiše, drugi se pri oblikovanju dimnika sprostijo in jim poleg funkcije namenijo posebno dekorativno vlogo.
Ne verjamete ? Poglejmo nekaj primerov! Spodnji dimnik me nekoliko spominja na turške čase, kapica na njem učinkuje kot turban.
Kapitan in krmar  na ladji pozorno strmita v daljave. Mar nista kapici enake oblike kot admiralska pokrivala  v času Napoleona? Bodite pozorni na razmerja!
Dve strehici in pol metra stran še dve strehici, povezani, da ju ne odpihne.
Tokrat je streha dimnika oblečena v kamen, in to v enakem vzorcu kot na starih strehah, za dodatno okrasitev poskrbijo pregrade. Če pogledam malo bolj natančno, v pregradah vidim profil človeškega obraza.
Stojijo v vrsti, kot hiše v Trsti. Res me impresionira, koliko podrobnosti se da spraviti na en dimnik in kako se vendar ujame s sosedi.
Na dimniku najde prostor tudi sončna ura, na žalost je uporabna samo za mimoidoče, lastnik bolj težko gleda nanjo iz hiše.
 Spet dva dimniška brata strehe. Elegantna tulipanasta linija.
Kaj pa ta čisti funkcionalizem? Kljub “industrijski” kapi se dimnik lepo ujema s strešno obrobo. Manj je več. Všeč mi je.
Povzetek: dimnik je kot  nujni funkcionalni element vsakega doma lahko tudi dekorativni poudarek hiše.
Kraševci znajo dimnikom dati podobo, ki navdušuje. Kakšne dimnike imate pri vas?