Barve v domu

Močne barve, podobne bombonom – vprašanje slabega okusa?

Barve v sodobni hiši so od izumov sintetičnih pigmentov in emulzij postale dostopne vsem: na stenah, tleh, na pohištvenih tkaninah in pohištvu. In seveda dodajo piko na i dodatkih za dom v vseh barvah.

Že dobro desetletje je, kar smo tudi pri nas ugotovili, da naše stene prenesejo celo zelo močne barvne opleske – in da je, če se dela sami lotimo, to cenovno ugodna rešitev za osvežitev in poživitev naših domov. Morda stilski kiksi pri nas doma ali pri sosedih spet dvigujejo priljubljenost belih sten? Da, ustvarjanje razpoloženja z barvami je preprosto početje samo za otroke! Vsi drugi se učimo, najbolje na svojih napakah in tujih dobrih zgledih.

 

Barve ustvarjajo razpoloženje tako zelo, da bomo na primer v prostoru z rdečo svetlobo preprosto skladbo, zaigrano na kljunasti flavti, slišali drugače kot v prostoru z zeleno svetlobo. Zato imejmo pred očmi namen prostora, njegove danosti (velikost, osvetljenost) in zaželeno razpoloženje. So prostori, kjer si želimo podjetnosti in akcije; toda v spalnici se želimo spočiti!

 

 

Kako bomo zaznavali barvo sten, tal ali pohištva, je odvisno od tega, kakšno svetlobo uporabljamo in kako se svetloba odbija od površine: valovne dolžine odbite ali prepuščene svetlobe nam v našem očesu dajo informacijo o barvi. Če površina odbija vse valovne dolžine enako, jo vidimo belo. Črna površina ne odbija nobene valovne dolžine, ampak vse absorbira. Modri predmet odbije samo modro valovno dolžino, rdeči rdečo … Gladkost ali hrapavost oziroma tekstura površine pomembno zaznamujejo naše dojemanje barve. Predstavljajte si gladko lakirano belo mizo ali puhasto belo preprogo: kljub enakemu odtenku bele bomo imeli drugačne občutke ob obeh predmetih. Še nekaj je pomembno: vsak posameznik različno zaznava barve.

 

 

Navdihe za barvne kombinacije lahko najdemo vse povsod : v gozdu, na ulicah, na cvetličnih gredah, pri prodajalcu oreškov ali v – trgovini bombonov. Denimo.
Ko iz vrečke jemljemo bombone v različno močnih, bolj ali manj svetlih pastelnih ali čistih tonih, si barvne odtenke predstavljamo zdaj na gladki steni, zdaj na mehki blazini, pa na posodi, zavesah in pohištvu.

 

Za navdih smo poiskali nekaj ilustracij »bombončkastih« barv barve v danski hiši Charlotte Gueniau, ki je lastnica blagovne znamke Rice, in barve v počitniški hiši pariške dekoraterke Joëlle Pléot v Saint-Rémyju. Poleg smo izbrali še dve razpoloženjski fotografiji Julie Hoersch – ker sta pač navdihujoči.

 

 

Obe hiši sta polni sijočih in jasnih odtenkov od modre preko zelene in rumene do rdeče. Obe pa jih z razvrščata na belo podlago (stene, tla, pohištvo) ali družita z nevtralnimi naravnimi odtenki lesa, kamna in prsti. To je recept za zmagovalno kombinacijo: nevtralna »podlaga«, ena vodilna barva v živem in močnem odtenku in kontrastne barve v manjših količinah.

 

 

Tako so tudi »bombončkaste« barve izkaznica dobrega okusa.

Foto: http://www.juliahoersch.de/, http://www.cotemaison.fr/, http://www.marieclairemaison.com/