Kokošnjak za šik kure

Imejte jajca: The nogg!

Ker čutimo posebno naklonjenost do svežih umešanih jajčk, penastih omlet, crème brûlée in nadevanih jajc, no, kokošja župca tudi pogreje, ker je recesija, ker si želimo neoporečna živila, ker je navszezadnje šik in trendovsko – si želimo kokošnjak. Za tri, štiri kokoške, denimo.

 

Sicer imajo te daljne sorodnice dinozavrov ob hvalevredni lastnosti, da ob dovolj svetlobe, hrane in vode vsak dan znesejo jajce, tudi dve zoprniji: kakajo dobesedno mimogrede, med hojo, in to kamor prileti (je pa kurjak odlično gnojilo), in grozno rade grebejo po gredicah in kavsajo solato na vrtu.

Ampak lastno jajce vsak dan – gremo zbit kokošnjak! Dokler lahko to sami počnemo in nam ministrica Radićeva ne bo vsilila za pol Esceteja operative. Ali pa ga gremo kupit.

 

 

Ker mi bi kokošnjak The noog. Spominja nas na zagonetno hiško na kurjih nožicah iz ruskih ljudskih pravljic. Potem pomislimo na vesoljsko jajce. In nazadnje si rečemo, da je kokošnjak tako lep, da ga lahko brez nelagodja postavimo v svoj atrij.

Nogg je sta zasnovala oblikovalec pohištva Matthew Hayward in kreativna direktorica Nadia Turan. Menda da je na Otoku reja kokoši pravi trend, žal pa ponudba kokošnjakov ni zahtevala potrebam sofisticiranih meščanov z odlično oblikovanimi in vzdrževanimi vrtovi. Po napornem in stresnem letu dni je Matthew septembra lani na svoji parceli dokončal 1,2 metra visok in 80 cm širok prototip in ga predstavil očarani javnosti. Vse je nared za množično proizvodnjo. Futuristična oblika se je poročila s tradicionalnim kolarskim rokodelstvom.

 

 

Opis:

  • Je antibakterijski. Narejen je namreč iz trpežne in dišeče cedrovine, ki da ima antibakterijske lastnosti. Pod podnožjem se skrivajo kolesca za lažje premikanje (zjutraj bodo kure kokodakale pod spalničnim oknom, popoldne bodo gledale k sosedom).
  • Okovje je iz nerjavečega jekla, kar daje kokošnjaku sodoben pridih in trdnost.
  • Lisice in kurje tatove odganjajo ključavnice.
  • Ima urejeno naravno prezračevanje: z vzvodom dvignemo futuristično stekleno kupolo na vrhu.
  • Vsi drekci se zbirajo na pladnju spodaj, ki ga izvlečemo in očistimo.
  • Sveža jajca poberemo zjutraj tako, da odpremo loputo.

 

Nadia Turan je prototipu dodala humorne ilustracije in grafične elemente. Kokoške pa? Po moje v tem superjajcu samodejno stisnejo ritko, da ga ne bi ponečedile.