Odkrivanje Plečnikove Ljubljane

Danes, na dan Plečnikovega rojstnega dne, odkrivajte Plečnikovo Ljubljano!

 

Naš veliki arhitekt Jože Plečnik se je rodil 23. januarja 1872 v hiši  blizu središča Ljubljane. Danes, v nedeljo 23. januarja 2011, pojdimo po Ljubljani in odkrivajmo njegov prispevek k biti naše prestolnice! Po njegovih sledeh se lahko odpravimo sami ali v okviru projekta Odkrivanje Plečnikove Ljubljane, ki ga vodi zavod ArtKontakt. Danes bo Ljubljana bolj Plečnikova.

 

V okviru projekta si lahko že nekaj dni ogledate fotografski razstavi fotografij Plečnikove Ljubljane, ki sta jih posnela Barbara Jakše Jeršič in Stane Jeršič pod naslovom Glasba Plečnikovih panoram. Prva je razstava na prostem na Krakovskem nasipu, kjer so predstavljeni horizontalni panoramski posnetki Plečnikovih del in njihovih detajlov, druga razstava pa je na ogled v podhodu blagovnice Maxi, in sicer so na njej predstavljeni horizontalni panoramski posnetki. Razstava bo zatem obiskala Mercatorjeve centre po Sloveniji.

Panorame so fotografski format, ki je bliže našemu videnju, in omogočajo posebno razbiranje Plečnikove estetike.

 

 

Na sam rojstni dan pripravlja zavod Turizem Ljubljana brezplačne vodene oglede po mestu, in sicer ob 10. in 14. uri, ob velikem zanimanju pa še ob 16. uri. Brezplačne vstopnice so na voljo v Turistično-informativnem centru Ljubljana na Adamič-Lundrovem nabrežju 2.

 

Pot bo z zbirnega mesta pred Mestno hišo vodila čez tržnico in Tromostovje do Plečnikove gimnazije, Maxijevega podhoda in od tam po Krakovskem nasipu do Plečnikove hiše v Trnovem. Po ogledu razstave na Krakovskem nasipu se bodo obiskovalci sprehodili do Narodne in univerzitetne knjižnice ter Križank, kjer se bo ogled končal.

 

 

Projekt spremljata še film Glasba panoram Plečnikove arhitekture avtorja Jurija Popova in publikacija Kako preživeti dan.

 

 

Najmočnejša so doživetja, v katerih sodelujemo s čim več čuti, zato je odslej v Maxijevi slaščičarni  mogoče poskusiti še sladico, imenovano Plečnikova čokoladna piramida.

Foto: Barbara Jakše Jeršič in Stane Jeršič