Poletni obtežilniki za prt

Poletni obtežilniki za prt, izdelani iz recikliranih materialov, primerni za otroške ročice, čudovita in hkrati preprosta ideja

Poletje je tu in bliža se konec šolskega leta, zato bo veliko  časa za poletna posedanja na prostem in zabave. Da vam z miz ne bo odnašalo prtov in prtičkov, smo za vas pripravili poletne obtežilnike za prt, ki jih lahko ustvarite skupaj s svojimi otroki.

Potrebujemo:
·   manjšo plastično (oglato) embalažo od zdravil, prehranskih dopolnil ipd. (če jih nimamo, jih lahko poiščemo v zabojnikih za embalažo in doma dobro očistimo),
·  plastične zamaške od plastenk,
·  akrilne barve in pribor za slikanje (mi smo izbrali modre odtenke ter belo in rdečo barvo),
·  vrvico,
·  škarje,
·  močno lepilo, na primer belo lepilo za les, tkanine, papir …,
·  koščke platna ali blaga,
·  jedilne paličice,
·  nekaj koščkov plastelina,
·  riž, pesek ali drugo polnilo za obtežitev,
·  prt.
Najprej plastično embalažo dobro očistimo in poslikamo z osnovno prekrivno barvo (Gesso), na katero se bodo akrilne barve bolje prijele.
Tako pripravljeno plastično embalažo napolnimo s peskom ali drugim polnilom in jo dobro zapremo.
Nato se lotimo slikanja z akrilnimi barvami. Na spodnjem delu naslikamo valove, preostale dele pa poslikamo tako, da spominjajo na ladje. Naslikamo okna, dodamo prebarvan zamašek od plastenke za dimnik ipd. Prepustimo se navdihu ali pa si pomagamo s knjigami o različnih vrstah plovil.
Če površina ni ravna in se zamašek ne prime povsod, okrog pritrjenega zamaška navijemo vrvico, da prekrije špranje.
Po želji lahko izdelamo tudi preproste jadrnice.
Na jedilno paličico nalepimo jadro, ki smo ga izrezali iz platna oziroma blaga. Paličico zapičimo v plastelin, ki smo ga prilepili na plastično embalažo. Okrog plastelina navijemo vrvico, da se plastelin ne bo razlezel, pa tudi izdelek bo lepši na pogled.
Obtežilnike namestimo na robove mize, da služijo svojemu namenu in da nas ne ovirajo, kadar sedimo za mizo.
Takšni obtežilniki za prt so primerna tema za poletne rojstnodnevne zabave na prostem ali izvirno darilo učiteljici za konec šolskega leta.
Jožica Rade, podjetje Creatissimo 2010