Servietna tehnika

Navodila za servietno tehniko.

Servietna tehnika je najbolj preposta tehnika za dekoriranje različnih materialov in polizdelkov. Otroci jo radi uporabljajo pri izdelavi voščilnic, zelo lepi servieti pa končajo tudi uokvirjene slike na stenah.

Navodila za servietno tehniko so preprosta. Največ dilem je okoli laka – lepila, ki ga uporabljamo za lepljenje servietov.

Poleg laka, ki ga trgovine za ustvarjanje prodajajo za to tehniko, lahko uporabite katerikoli brezbarvni lak na akrilni osnovi. Te lake navadno kupite v trgovinah z barvami in so glede na količino precej cenejši in ugodnejši kot lak, namenjen prav servietni tehniki.

 

 

Potrebujemo:
  • podlago, na katero bomo lepili serviete – les, trši papir, lepenka, karton, keramika …
  • papirnate namizne prtičke oziroma serviete
  • lepilo za servietno tehniko – brezbarvni akrilni lak,
  • čopič.

 

Nato se lotimo servietne tehnike. S papirnatega prtička ločimo zgornjo, potiskano ploskev, ki jo bomo uporabili, drugih plasti pa ne bomo potrebovali.
Z lepilom za servietno tehniko premažemo celotno ploskev, ki jo želimo obleči v naš serviet.
Cel papirnati prtiček položimo na še moker premaz, nato pa ponovno s čopičem in lepilom za servietno tehniko premažemo zgornjo površino prtička. Pri tem čopič vlečemo od sredine proti robu, da iztiskujemo zrak, ki se je morda nabral pod prtičkom. Prtiček se sicer lahko nekoliko zguba, vendar skušajmo biti pazljivi, da gube niso prevelike in da jih ni preveč.
Počakamo, da se vse skupaj posuši. Glede na končni izdelek je odvisno, kako ga boste obdelali. Dodatno lakiranje ali barvanje.
FOTO: JRade, Creatissimo, PS