Vaze iz steklenic

Iz različnih praznih steklenic ustvarimo z malo barve čisto posebne vaze.

Vaz nikoli ni dovolj – ko jih potrebujemo. Ko pa nimamo cvetja, se nam valjajo po vseh kotih doma. Lepo je, če razpostavimo skupino vazic, v katere damo samo po en cvet ali drobne šopke. Lahko jih ustvarimo sami iz odsluženih steklenic in stekleničk. Stale nas bodo malo denarja, pa še brez slabe vesti jih bomo zavrgli, ko se jih bomo naveličali.

Potrebujemo:

  • prazne steklenice različnih velikosti in oblik,
  • belo akrilno barvo,
  • akrilno barvo v drugem izbranem odtenku,
  • čopič, 
  • malce vode.

Steklenice operemo in dobro osušimo. Belo akrilno barvo razredčimo z malo vode le toliko, da se barva lepše razliva – če bomo prilili več vode, se bo barva sušila zelo dolgo. Zlijemo jo v izbrano  steklenico, ki jo obračamo v vse smeri. Tako se bo barva razlila po vseh stenah. Če je potrebno, si na dostopnih mestih lahko pomagamo s čopičem.  Presežek barve zlijemo v naslednjo steklenico.

 

Če v belo barvo kanemo kapljico druge izbrane barve, dobimo svetel pastelni odtenek. Nekaj steklenic tako prebarvamo z različnmi odtenki, ki jih dobimo z mešanjem bele in dveh zelenih barv. lahko pa glede na namen in izbrano cvetje izberemo kako drugo barvo. Steklenice pustimo nekaj dni, da se bo barva posušila. Če bo morebiti spolzela proti dnu, steklenice spet sukamo, tako da bo barva spet oblila vso notranjost.

  

Zdaj je na vrsti najvznemirljivejši del: novonastale vaze razpostavimo v v všečno kompozicijo in vanje razpostavimo cvetje. Ni nam treba pretiravati, dovolj je, da izberemo nekaj enakih cvetov. Dodamo jim lahko nekaj vejic.

 

Če želimo, lahko v steklenice zataknemo tudi ozke visoke sveče.

Ideje za praznovanja na prostem

Takih vaz ne bo škoda za uporabo na terassi, stopnišču ali vrtu. Lahko jih naredimo zelo veliko in razpostavimo pred praznovanjem. Pozdravljale bodo naše goste in jih opozarjale, da to ni navaden dan.

Mi smo vanje dali bele in nežno rožnate cvetove. Obdali smo jih s travnimi bilkami. 

Tako pa smo naše posebne vazice razpostavili po robnikih. Če bi jih bilo veliko, bi lahko goste usmerjale k vrtni mizi.