Naplavine

Naplavine so stalna spremljevalka poletnih sprehodov, naj bodo ob morski obali ali obrežju reke, povsod se najde naplavljen les.

Suhe naplavine so najboljše za ustvarjanje; zaradi dolgotrajnega zibanja v vodi so ustrezno gladke in posivele od sonca. Otroci jih radi nabirajo in se z njimi igrajo, gradijo mlinčke, stolpe, jih uporabijo za risanje po pesku. Naplavljene kose lesa smo uporabiti kot nakit, podstavek za vročo posodo, osnovo za mobile ali samostojni dekorativni element. Prepustite domišljiji prosto pot in iz naplavin ustvarite vedno nove izdelke.

 

Velik kos naplavljenega lesa je lahko samostojna dekoracija. Nismo se mogli upreti in smo mu ob bok postavili star fotoaparat ter ga slikali na zanimivi omari, narejeni v Reciklažnici.

 

Naplavine smo z vrvico speli v lep podstavek za krožnik. Ta bo vaš spremljevalec na počitnicah, v domači kuhinji pa vas bo spominjal na počitniške dni.

 

 

Krožnike je naredila lončarka Irena.

 

 

Kam shraniti počitniške spomine? Ali tudi vaši otroci nabirajo školjke, rakove klešče, kamne posebnih oblik, sipine kosti, storže in druge dragocene počitniške najdbe? Prepletite naplavine z vrvico, nanje navežete poletne spominke, in počitniški spominski mobile je pripravljen.

Naplavine lahko uporabite tudi kot vazo, nanjo pa nalepite epruvetko, da bo vaša cvetlica imela dovolj vode, in že imate novo stensko dekoracijo.

 

Mobili z morskim motivom kot darilo za najljubšega novorojenčka? Za darilo lahko izdelate mobile iz naplavin, nanj pa pritrdite kvačkane hobotnice.

 

Zadnje, a vendar ne nepomebno: nakit iz naplavine. Eko in šik – z unikatnim, vam lastnim nakitom, ki ga lahko porišete s svojimi motivi ali le napravite nekaj pikic, boste ob poletnih večerih res nekaj posebnega.

Naplavine lahko uporabite tudi čisto klasično, porisane lahko uporabimo kot del otroškega mesta ali obešalnike za obleke, manjše kot obešalnike za ključe, okvirje za slike ali podstavke za sveče ali kot del pogrinjka, ali pa iz njih naredimo

ladijce

(saj se jih še spomnite). Želimo vam čim več ustvarjalnih trenutkov.

Izdelala: Vesna Vogrin, sobazrazgledom

Fotografiral: Klemen Brumec