Pomladne dekoracije z nonino doto

Pomlad je čas brstenja novega življenja ter priložnost, da prevetrimo misli in … omare.

Pomlad je radodarna s cvetjem. Drevesa so oblečena v dišeče oblake cvetnega vonja, žuželke letajo od cveta do cveta kot prave osvajalke. Na vrtu so oživele prve trajnice in čebulnice, tudi tiste, na katere smo med letom že malo pozabili. Vsako leto nas presenetijo s svojo trdoživostjo in nas spomnijo na skrbno roko, ki jih je tja posadila že pred desetletji.

 

 

Spomladi radi delamo red tako na vrtu kot v stanovanju, počistimo staro listje z gredic in prezračimo podstrešja. Kaj pa ima to skupnega? Letos smo se odločili, da damo priložnost tudi stvarem, ki se skrivajo po zabojih in kleteh, saj ni nujno, da za pomladne dekoracije v navalu potrošniškega navdušenja privlečemo iz trgovine vrečke s kitajskimi okraski in prtički.

 

Med pospravljanjem zimskih oblačil smo namreč med škatlami našli zavoj s prti iz nonine bale. Drobni cvetlični vbodi, fina in manj fina platna, čipke, kakršnih ne srečujemo več v trgovinah. Dobro smo si jih ogledali in odkrivali njihovo skrito in zadržano lepoto.

 

 

V mislih so se začele prepletati zgodbe in spomini na ljudi iz časov, ki so bili težki in negotovi. Podobno kot čutimo tudi mi v sedanjih časih. Drobni cvetlični vzorci so postali del sanj o lepši prihodnosti, z vsakim vbodom se je mlado dekle bližalo srečnemu trenutku, ko bo s svojim zaročencem stopilo v novi stan. V upanju, da bo vsaka cvetlica na prtu polepšala trdo življenjsko stvarnost in v praznovanja vnesla slovesnost.

 

 

Stopili smo na vrt in med trajnicami in grmovnicami spoznali, da nekatere že desetletja spremljajo naše pomladi. Tu so bergenije, ki jih je nona kdo ve kdaj dobila od kakšne mestne gospe ali pa od sosede, ki je po nekajletnem iskanju prišla do svoje sadike. Za vrtno ograjo raste rešelika, ki se je od prve do zadnje veje odela v goste bele meglice. V rjavi puščobi letošnje suše je njena belina prav blagodejna.

 

Novi cvetovi na limonovcu napovedujejo, da se začenja nova sezona. Ravno prav, da bomo limonovo lupinico nastrgali v moko za potico in velikonočni kruh. Da bo po hiši zadišalo in nas poneslo v brezčasno praznovanje.

 

 

Ob stoletnem zidu se je letos med starimi bledo rožnatimi hortenzijami znašla nova, belo nazobčana lepotica.

 

 

Njeno zelenkasto cvetje nas je navdihnilo, da smo poiskali še drobne temno modre spominčice.

 

 

Cvetje, ki nas navdaja z nostalgijo in lepimi spomini.

 

 

Stopite na vrt in poiščite prvo cvetje, v zadnjem predalu pa pobrskajte za zanimivimi prti. Lepota je na dosegu roke.

 

 

Jo boste delili tudi z nami?

FOTO: JS