Dekorirajmo z artičokami

Nekaj artičokinih glavic, par idej in morda nekoliko barve – okrasimo stanovanje!

Morda je greh uporabiti artičoke v dekorativne namene, saj so nadvse okusne – toda njihove glavice so tako prikupne in dekorativne, da se nismo mogli upreti skušnjavi!

 

 

Kroglaste cvetne glavice smo kupili za kuho. Vendar če jih za tistih nekaj ur  do obroka postavimo v vazo, dobimo imeniten šopek – tako imeniten, da se začnemo spraševati, ali ne bi morda postregli kar kruha s pašteto.

 

 

Staro kanglico za mleko (še pomnite, tovariši?) smo spremenili v priročno vazo. Bel emajl se lepo ujema s sivim prtom z belimi pikami.

 

 

Tesno naloženi luskasti listi, ki oblikujejo kroglasto glavico, vzbudijo v nas spomin na baročne zaključke stebrov in stebričev – in če pomislimo na barok, se nam pred očmi pokaže barva starega zlata. Dve socvetji in pločevinka zlate barve –  mimogrede ustvarimo dva dekorativna predmeta. Pazimo le, da delovni prostor zaščitimo s starim papirjem in da ne pršimo preveč na debelo, ker bi sicer barva začela odtekati v kapljah.

 

Tako pobarvane artičoke imajo dokaj dolgo življenjsko dobo.

 

 

Stari slovarji s patino obrabe in zlati artičoki – kompozicija lahko polepša knjižne police, regal ali klubsko mizico.

 

 

Če zlato artičoko razpremo in po potrebi izdolbemo, dobimo priročen svečnik za elegantno večerjo.

 

 

Sivi prtički z belimi pikami in beli porcelanasti krožniki so zelo zadržani – mesta povabljencev označimo z listki z imeni. Zataknemo jih v zlate artičoke in pogrinjki naenkrat dobijo pridih razkošja.

 

 

Saj se spomnite recikliranih pločevink z marjeticami? Zakaj ne bi belo pogrnjene mize za spremembo dekorirali z lončnicami? Duhovito cvetno okrasitev dopolni še naša mala zlata domislica – zlata artičoka.

 

Naš tokratni namig in navodila za naredi sam in dekoriranje doma spreminjajo slastne artičoke v nov predmet poželenja – vam je všeč?