Spomladansko cvetje na vratih

Recikliramo in dekoriramo: stare pločevinke in spomladanske rože polepšajo vhod.

 

Z majhnimi stroški lahko učinkovito polepšamo svoje domove in jih okrasimo z rastlinami: vhod bomo dekorirali z recikliranimi pločevinkami in marjeticami.

 

 

Spomladi si želimo malih popestritev svojih domov. Za drobiž si lahko kupimo pisane trobentice, hijacinte in tulipane v lončkih … ali marjetice. Žlahtnejše sorodnice navadne travniške marjetice so ljubke in nezahtevne rastline. Da ne bomo gledali neuglednih plastičnih lončkov, v katere so posajene, in da ne bomo zapravljali denarja za vedno nove okrasne lonce, ki se jih naveličamo tako kot lanskih modnih muh pri oblačilih, poiščimo v kuhinji primerno velike prazne pločevinke. Do konca odstranimo zgornji pokrov, na obod pa z lepilom za les prilepimo časopisni papir ali okrasni papir po svoji izbiri. Da bo površina trdnejša, jo premažimo z nekoliko razredčenim lepilom. Počakajmo, da se lepilo posuši.

 

 

Mi smo dve pločevinki z rdeče cvetočima marjeticama obesili na stara vhodna vrata naše babice. Zato smo okrog obeh lončkov privezali rožnato vrvico, ki povezuje obe rastlini. Dobili smo zanimivo obešanko.

 

 

Stara lesena vrata s kovinsko mrežo so kot nalašč za ovesitev z recikliranimi lončki.

 

 

Če nimate primernega ogrodja za obešanje, pločevinke postavite na okensko polico ali na prag pred vhod. Lahko izdelate tudi žičnate zanke: okrog lončka tesno ovijte žico in oblikujte zanko za obešanje na kavelj.

 

 

Okrasna marjeticaBellis perennis je požlahtnjena sorodnica navadne travniške marjetice iz družine Asteraceae – košarice, ponaša pa se z večjimi in bolj polnimi cvetovi. Nizko rastlino sestavlja rozeta iz gladkih listov z glavno žilo. Iz sredine poženejo cvetna stebelca z vrstnatimi, nevrstnatimi ali pomponastimi cvetovi v beli, rožnati ali rdeči barvi, ki ne dišijo. Rastlina je trajnica in cveti od marca do junija. Velikocvetne sorte se po nekaj letih nekoliko spridijo in poženejo manjše cvetove, drobnocvetne sorte pa se dalj obdržijo. Znane sorte so Beate z velikimi rdečimi cvetovi, Ruby ima rdeče ali bele cvetove in liste z majhnimi iglicami, Pomponette z velikimi kroglastimi koški cveti v različnih barvah …

Okrasne marjetice zlahka gojimo. Razmnožujemo jih s setvijo semena v zgodnjem poletju. Seme posejemo v setvene posode z zemljo in ga prekrijemo s tanko plastjo mivke ali prsti, vzklilo bo v dobrem tednu dni. Sejančke presadimo v lončke ali na gredice po 3 do 4 tednih. Okrasne marjetice dobro uspevajo v ilovnati zemlji z veliko hranilnih snovi. Rastline pa lahko razmnožimo tudi z delitvijo, ko odcvetijo.

Drobnocvetne sorte dobro prenašajo mraz, velikocvetne sorte pa moramo pozimi zaščititi. Zunaj posajene rastline pokrijemo s smrekovimi vejami, v hiši pa jih prezimimo v svetlem in hladnem prostoru. Okrasne marjetice najbolje uspevajo in cvetijo na soncu. V toplem vremenu jih obilno zalivamo, tako da je zemlja vlažna, in jih gnojimo vsaka dva tedna. Odcvetele cvetove redno odstranjujemo, s čimer spodbudimo bogatejše cvetenje. Rastline so zdržljive, redko jih napade listna pegavost, ki jo prepoznamo po nepravilnih rjavih ali bledih lisah na listih. To glivično bolezen zatiramo s fungicidom.

Okrasne marjetice so dekorativne tako same kot posajene z drugimi spomladanskimi cvetlicami, uporabljamo jih lahko tudi za majhne šopke. Če jih sami vzgojimo ali jih dobimo iz preverjene pridelave, lahko s cvetovi okrasimo in popestrimo celo jedi, na primer solate in namaze iz skute.

 

 

Tako smo  babici en, dva tri okrasili stara vrata z recikliranima pločevinkama, ki sta se prelevili v cvetlična lončka z ljubkimi okrasnimi marjeticami.