Jagode na mizi

Moj stil kombiniranja posod, vzorcev, cvetja in peciva

Čas jagod je tu – tako tistih najbolj dišečih z gozdnih obrobij kot vrtnih. Radi jih jemo kar tako, zelo radi pa spečemo tudi pecivo z njimi. Poigrajmo se: kombinirajmo svoje ljube vzorce posodo in pecivo in dodajmo še vazo cvetja.

vaza sia

Junija je mesec jagod in gostega zelenja. Drevesa so najbolj košata, žitna polja zelenijo, travniki so zeleni in polni cvetja. Tudi vrtovi so se razcveteli. Potonike, poljski mak, zvončnice, rujevo cvetje, žitno klasje in bršljan sem dala v sinje modro vazo. Kroglasta keramična vaza z rebri  je  nekaj posebnega.

Med prvimi sadovi mladega leta pa so jagode: rdeče in dišeče. Zdaj je čas, da se jih najemo – do sitega. Opazujem jih, kako lepe so v skodelici. Zraven položim  pole papirja.

jagode

Knjigovezi so nekoč za spojne strani med platnicami in vsebino uporabljali posebno trden papir, dostikrat potiskan  z izbranimi vzorci. Nekoč sem med odkrivanjem Benetk postala pozorna na ročno potiskane ali marmorirane pole toskanskega papirja. Nekaj žlahtnega in prepričljivega je zavelo od njih. Ogreai sem se zanje in jih začela postopoma zbirati, predvsem tiste iz delavnice Aquilina, ker so nekoliko rustikalni, in iz delavnice Bertini.  Taki v modri  barvi so mi na vso moč  prirasli k srcu.

jagode pecivo

Ko zložim svoj zaklad na mizo, vzamem staro trdno škatlo in jo preoblečem v izbrano polo papirja. Zelo kakovosten je in obstojen. Obrezke sem tokrat porabila za dekoriranje kolačkov, muffinov. Na zobotrebce sem nalepila majhne trikotne zastavice z različnimi modrimi vzorčki.

pecivo

V kolačke iz polnozrnate moke in mandljev sem umešala jagodovo marmelado. Sveže pečeni so še boljši z mascarponejevo kremo in listkom melise. Spekla sem tudi micene jagodne tortice, velike le za dva ali tri grižljaje. Najprej sem iz krhkega testa spekla podlage v modelčkih, ohlajene sem nadevala  z limonovo kremo in jih obložila z jagodami.

jagodno pecivo

Tortice na krožniku sem obsula z bezgovim cvetjem,  da je prostor še bolj zadišal.

moj stil

Vse je pripravljeno za junijski popoldanski čaj. Zeleni. Danes ga nalijem kar v zelen kozarec.

jagodno pecivo

Kdaj se svet okrog mene po malem sestavi v celoto: barv, oblik, vzorcev, vonjev, okusov. Tak junij imam rada.

moj stil

Izkoristite čas jagod! Specite svoje najboljše pecivo z njimi, izberite leo posodo in okrasite mizo!

 

Vaza in kozarci Sia: trgovina   Ljubo doma, Wolfova 12, Ljubljana
Foto: MK, KB