Rogovi v novi, magični preobleki

 

Za projekt belo in črno si je Anita Česnik Mažgon zamislila dve vrsti prebarvanih rogov.

Prvi so rožnato-zlati rogovi z grafično podlago – eleganten trendovski kos bo mlado damo opominjal, da se ne nasaja rogov. 😉

Potrebovali boste:
rogovje, pritrjeno na leseno tablico,
brusilni stroj ali brusno gobico,
belo, rožnato, zlato, srebrno in črno akrilno barvo na vodni osnovi,
lopatko za mešanje barv,
zaščitni lak za akril,
čopič za barvanje,
kartonček z vzorcem,
lepilo (mekol),
škarje,
svinčnik
in črn flomaster.

Postopek:
Rogovje pred obnovo dobro skrtačite v vodi, ki ste ji dodali nekaj sode bikarbone. Dobro jih osušite. Tablico pobrusite. Spodnji rob tablice pobarvajte z belo barvo.

 

Med sušenjem bele barve zmešajte rožnato-zlato (rose-gold) barvo: uporabite en del rdeče, dva dela srebrne in dva dela zlate barve.

 

 

 

Z njo enakomerno pobarvajte drugi rob tablice in rogovje. Ko se bo barva posušila, jo zaščitite z zaščitnim lakom.

 

Izberite kartonček z vzorcem, denimo s črno-belim vzorcem, in ga odrežete v velikosti tablice, nato s svinčnikom začrtajte velikost, ki ustreza manjši ploskvi tablice. Karton ob robu pobarvajte s črno barvo ter ga z lepilom prilepite na tablico. Tudi to zaščitite s prozornim lakom.

Za elegantnejši in bogatejši videz v črno prebarvajte še leseni nastavek za rogovje in ga zaključite z zlatim robom. Pritrdite rogovje nazaj na tablico in rožnato-zlati rogovi so nared.

Magično rogovje

Rogova sta dva, a ob tej dekorativni predelavi takoj pomislimo na pravljičnega samoroga s čudežnimi močmi! Po legendi lahko njegovo divjo naravo ukroti le devica. Tako pa je Anita ukrotila rogovje in mu dala magično podobo!

Potrebovali boste:
rogovje kozoroga,
okroglo leseno tablico iz vezane plošče,
na bel list papirja natisnjeno besedo v izbranem fontu in primerni velikosti,
belo, črno, turkizno, rumeno, vijolično in zlato akrilno barvo na vodni osnovi,
zaščitni lak,
čopič in gobice za nanašanje barv,
lepilo (mod-podge),
rožnate in modre bleščice.

Postopek:
Rogovje pred obnovo dobro skrtačite v vodi, ki ste ji dodali nekaj sode bikarbone. Dobro ga osušite. Leseno tablico na hitro pobrusite. Rogovje in tablico prebarvajte z belo barvo, rogove le kot osnovo, tablico pa natančno v več plasteh, da je enakomerno prekrita.

Vijolično, turkizno in rumeno barvo nakapajte na krožnik in jih nato z gobico nanesite na rogovje, tako da se ustvari mavrični vzorec. Nato z nekoliko bolj razredčeno barvo pobarvajte kozorogovo lobanjo, da dosežete prosojni učinek.

Med sušenjem barv pripravite besedo magično, natisnite jo na papir ali folijo, da jo boste lahko prerisali na tablico. Natisnjeno besedo na zadnji strani pobarvajte s svinčnikom in jo občrtajte po robu, da dobite odtis na beli tablici. Z najtanjšim čopičem in črno akrilno barvo jo previdno napišite na tablico.

Ko se rogovje posuši, ga na tanko premažite z lepilom za bleščice in takoj posujte z bleščicami v rožnati in modri barvi.

Za popestritev tablice na njen zgornji del s čopičem na debelo nanesite še lepilo in postavite pokonci, da se razlije navzdol, ko se ustavi v želeni obliki, ga posujte z bleščicami. Poskušajte poustvariti vzorec barv na rogovju.

Ko se barva posuši, tablico zaščitite z zaščitnim brezbarvnim lakom in znova pritrdite rogovje.