Barviti rogovi začenjajo novo življenje

Maša Strobl je uživala v predelavi rogov v dva moderna kosa. Barvanje rogov je bilo zaradi reliefne teksture precej zamudno, a zato nič manj zabavno. Pred začetkom si je na paleti pripravila različne odtenke akrilne barve in nato barvala, dokler niso bili rogovi ravno prav prekriti. Druge rogove pa je ovila s prejo – nekaj mehkobe jim prav pristaja! Take rogove bo z veseljem kazala. 😉

Pobarvani rogovi

Ko je Maša določila barvno shemo, je zmešala želene odtenke turkizne in rožnate akrilne barve ter jih prebarvala.

Potrebovali boste: rogovje, brusni papir, akrilne barve, čopič, lahko tudi brezbarvni lak.

Postopek:

Rogove razstavite, dobro očistite in operite v vodi z dodatkom sode bikarbone. Podstavek nežno pobrusite, da odstranite umazanijo in sloj laka ali barve.

Začrtajte si barvno shemo za pobarvane rogove. Turkizna in rožnata barva sta drzna izbira, vendar tako lahko rogovom vdahnete čisto novo okrasno vrednost. Natančno jih prebarvajte in posušite. Če želite, lahko dodate še sloj brezbarvnega laka, da bodo rogovi bolj zaščiteni pred prahom in jih boste lažje čistili.

Posušene rogove je Maša privijačila na podstavek in jih postavila na omarico. Zelo preprosta, vendar učinkovita predelava!

 

Volneni rogovi

Za volnene rogove je Maša izbrala volne različnih barv in tekstur in tako živalskemu naglavnemu okrasju dala presenetljivo podobo in mehkobo. Niti je preprosto navijala drugo za drugo.

Potrebujete: rogove, volneno prejo različnih barv in debelin, lepilo ali lak za nohte.

Postopek:

Volno začnite enakomerno ovijati na eni strani rogov, pazite, da se niti ne bodo cikcakasto prekrivale. Ko boste rog ovili v dovolj ene barve, odtrgajte volno in nadaljujte z naslednjim klopčičem volne. Najbolj pazite na barvnih prehodih, saj morajo biti lepo zaključeni. Tako nadaljujte ovijanje z različnimi barvami. Te lahko uredite v prelivajočih se ali kontrastnih barvah. Lahko pa se poigrate tudi z bombažno, svileno ali kakšno drugo prejo.

Da se nitke ne bi odvijale, si lahko pomagate s kapljico lepila ali prozornega laka za nohte, ki ga nanesete tako, da ne bo opazno. Tudi zaključno nitko skrijte pod zadnji omot.

Izdelane rogove privijačite na podstavek (ki ga prej lahko pobarvate) in obesite na steno.

Rogove lahko uporabite na različne načine. Lahko so dekorativni kosi, ki vam popestrijo sobo, lahko pa jih namenite tudi za obešalnike. Maša jih je uporabila za kotiček z nakitom. Na volnene rogove je obesila verižice, na barvane pa prstane. Za piko na i si je ustvarila še ilustracijo, ki povezuje kotiček kot celoto in jo vsak dan opominja, naj bo natančno takšna, kakršna je – brez potrebe po skrivanju za masko z rogovi! 😉