Šopki meseca: nageljni

Preprost in vendar bogat, v rdeči barvi je naša narodna cvetlica.

Rdeči nagelj je slovenski simbol, rdeči nagelj je simbol upora in delavstva.  Rdeči nagelj da je nekaj obupno nemodernega na Slovenskem.

Februarja, potem ko sta pred Prešernovim spomenikom v Ljubljani in na njegovem grobu v Kranju že ovenela aranžmaja z rdečimi nageljni in trakom v barvi slovenske zastave, rdijo nageljni tudi pri nas doma.

 

 

En sam rdeč cvet v veliki stekleni vazi in dva bršljanova listka. Rdeča je kri, strast, življenje; zelena prav tako spominja na življenje in prinaša umirjenost.

 

 

Stara vaza iz sedemdesetih let se je izmaknila smetnjakom. Rdeč cvet v njem spominja na 8. marec – sladka nostalgija! Napol dogorele sveče – vse mine …

 

 

Rdeča, zelena in rumena – barvni dregljaj v zaspane dni! Mimoze so znanilke zgodnje pomladi. Zelenje prispevajo šparglji. Se spominjate šopkov z nageljni in asparagusom, ki so bili v začetku 20. stoletja visoka moda, v socialističnih časih pa nujnost? Asparagusi so izginili iz naših domov in cvetličarn, zato bo za silo dober bratranec špargelj.

 

 

Isti aranžma na starem lesenem pladenjčku. Čajne svečke so za ravnovesje.

 

 

Črno lakirana polica odseva močne barve.

 

 

Še enkrat nageljni in asparagusi (šparglji). In nekaj suhih trav. Tokrat smo dodali še rožnato barvo … za začetek naših februarskih šopkov z nageljni.

 

Šopki in foto: Tjaša S  – unikatiassha