Barka kot stanovanje

Na Švedskem je od lanskega leta mogoče tudi uradno vpisati stalno bivališče na plovilu. Poglejmo barko, ki bi bila ravno pravšnja za ta namen.

Če ste se prestrašili tesnih prostorov, natlačenih z vgradnimi omarami in poličkami, potem se ustavite: barka, ki vam jo predstavljamo danes, je iz popolnoma druge zgodbe. Dnevni prostori so verjetno svetlejši in prostornejši kot v marsikaterem našem stanovanju. Najprej nam pogled pritegne leseno ogrodje, ki visi pod strešnimi okni.

 

 

Vsak osmi prebivalec Švedske je lastnik plovila, tako da se ne čudimo, da se je od lani mogoče tudi uradno stalno naseliti na plovilu. Ali ste še vedno v dvomih? Potem poskusite vsaj preživeti nekaj dni na privezu v središču Stockholma s pogledom na kraljevo palačo. V švedski prestolnici je namreč na voljo več turističnih nastanitev na čolnih in ladjah. Izberite si tisto, ki se najbolj prilega vašemu žepu, saj boste na barkah našli tako restavracije kot hostel in hotel.

 

 

Veliki dnevni prostor v podpalubju je zračen in na eni strani opremljen s policami. Te povzemajo navtični slog in obkrožajo vodotesna vrata. Ob pogledu na klavir, ki stoji tik ob njih, se nam vsili hudomušna misel, da je imel mogoče lastnik kakšno težavo s prejšnjim sosedom in je zato poiskal nastanitev, ki je primernejša za življenjski slog glasbenika.

 

 

Poleg zaprtih omaric je tu še presenečenje – kamin. Večeri so tukaj čista milina, ko ob bokih šumljajo valovi in oči počivajo na igrivih zubljih.

 

 

Na drugi strani dnevnega prostora je preprosta bela kuhinja. Bel opaž lično zakriva hrbtišče in stene z vgradnimi omarami.

 

 

Še hiter pogled v spalnico v kabini v premcu, kjer je pod okni udoben oblazinjen stol za posedanje. Branje romanov mora biti tu nekaj posebnega!

 

 

Krmarnica je udobna in preprosta kot dnevna soba.

 

 

Kopalnici odsevata navtični slog – uporaba trdega in lepljenega lesa, vgrajeni elementi in lesena kad ustvarjajo nekoliko špartansko ozračje, čeprav so prostori udobni in prijazni.

 

No, ali se boste vkrcali?

 

JS

Foto: hemnet.se